Close
Close modal
Close
SR
EN

Kako izbeći visoke troškove u romingu?

Cene mobilnih usluga znatno su više u romingu, nego kada ste kod kuće. Zato smo pripremili korisne savete, kako da izbegnete visoke račune dok ste u romingu.

 

Roming je znatno jeftiniji u okviru roming dodataka, a zemlje za koje dodaci važe kao i ponudu dodataka možete proveriti na linku. Dok ste još u Srbiji, aktivirajte željeni roming dodatak, jer ćete na taj način izbeći troškove aktivacije u inostranstvu.

 

Dodatke možete aktivirati putem Moj A1 Biz portala u sekciji Dodaci/Roming ili kontaktiranjem svog predstavnika prodaje.

 

Aktivaciju može da izvrši ovlašćeno lice slanjem zahteva u pisanoj formi na memorandumu sa pečatom firme i potpisom ovlašćenog lica na e-mail adresu poslovni.korisnici@A1.rs

 

Pisani zahtev nije potreban, ukoliko imate potpisano Ovlašćenje za izmenu usluga po ugovoru, jer u tom slučaju roming dodatke možete aktivirati:

 

Check mark putem e-maila poslovni.korisnici@A1.rs uz navođenje broja na kom želite da bude aktiviran navedeni roming dodatak ili
Check mark pozivom Korisničkog servisa na +381(0)601230.

 

 

Koje usluge treba isključiti?

 

Ukoliko želite da se zaštitite od neželjene internet potrošnje, potrebno je da na telefonu u podešavanjima deaktivirate uslugu interneta u romingu.

Check mark Na Android uređajima: Uđite u Podešavanja > Odaberite Mreža i internet > Mobilne mreže > Isključite roming.
Check mark Na iPhone uređajima: Uđite u Settings > Odaberite Mobile Data > Mobile Data Options > Isključite Data Roaming.

 

Imajte u vidu da YouTube i gledanje video-sadržaja utiče na visoku potrošnju interneta, te može prouzrokovati visoke troškove.

 

Preporučujemo da se isključe i ostale funkcionalnosti koje mogu dovesti do neželjene potrošnje:

-Automatsko ažuriranje telefona

-Automatsko ažuriranje aplikacija

-Automatsko preuzimanje slika i snimaka (isključiti auto-download na Viber, WhatsApp, Facebook i sl.)

-Automatska sinhronizacija sa Cloud servisima (Google photos, iCloud i sl.)

-Video autoplay (na aplikacijama - You Tube, Facebook, Instagram…)

-Rad aplikacija u pozadini (isključiti “Allow background data usage”)

-Push notifikacije

-iMessage za iPhone korisnike

 

Korisni saveti

 

Check mark Obratite pažnju o potrošnji u pograničnom području
Check mark Uvek u potpunosti isključite svaku aplikaciju nakon korišćenja. Izbegavajte da samo izađete iz aplikacije, jer na taj način nastavlja da radi u pozadini iako nije prikazana na ekranu.
Check mark Koristite WiFi mrežu gde je dostupna umesto mobilnih podataka, ali vodite računa o bezbednosti kada je u pitanju javna WiFi mreža.
Check mark Vodite računa da servisi koji koriste internet, a čije je korišćenje započeto na WiFi mreži, nije ostalo aktivno i nakon izlaska iz WiFi dometa. Ovo važi i za chat aplikacije jer one koriste internet saobraćaj za slanje i primanje poruka.
Check mark Određene besplatne aplikacije mogu povećati neželjenu potrošnju interneta, jer one često sadrže više reklama. Isto važi i za sajtove kojima se pristupa, a gde mogu biti prikazane reklame koje se automatski učitavaju i prikazuju.

 

Na koji način proveravati potrošnju internet saobraćaja u romingu?

 

Procenu orijentacione potrošnje možete pratiti na jedan od sledećih načina:

 

Check mark Besplatnim pozivom kratkog koda *123# iz rominga
Check mark Putem Moj A1 Biz portala*
Check mark Slanjem SMS poruke sa sadržinom “?” na broj 1260**
Check mark Pozivanjem Korisničkog servisa na broj +381601230**

 

*Konekcija zahteva korišćenje sadržaja iz dodatka ili naplatu van paketa.

**Poziv i poruka će biti naplaćeni u skladu sa važećim cenovnikom za korišćenje usluge u romingu.

 

Roming potrošnja se prikazuje tek nakon što inostrani operator, čija se mreža koristi, prosledi informaciju o ostvarenom saobraćaju. U zavisnosti od zemlje i operatora, informacija o potrošnji može da kasni minimum 24 sata, i prikaže se tek na narednom računu.

 

Važno je da upravljate svojom potrošnjom i da redovno proveravate trenutno stanje računa.