Close
Close modal
Close
SR
EN
ESG

Aktivno prihvatamo svoju ekološku i društvenu odgovornost promovišući efikasniji i održiviji način rada i života. Očuvanje životne sredine, društveno i korporativno upravljanje (ESG) za A1 Srbija predstavljaju dugoročne stubove vrednosti kompanije, dok strateškim pristupom u fokus stavljamo važna pitanja i primenu rešenja iz ovih oblasti.

Očuvanje životne sredine

U sinergiji sa ostalim članicama A1 Telekom Austrija Grupe, zajedno radimo na ostvarenju glavnih ciljeva A1 Grupe u koje spadaju smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, postizanje karbonske neutralnosti uz povećanje energetske efikasnosti, kao i podizanje svesti o cirkularnoj ekonomiji i neophodnosti reciklaže starih uređaja.

Odgovornost prema društvu

Važan segment delatnosti usmeren je i na očuvanje kulture i umetnosti, jačanje znanja i sticanje novih digitalnih veština kod najmlađe i najstarije populacije, negovanje ravnopravnosti i postavljanje humanosti kao imperativa.

Korporativno upravljanje

Usklađenost sa visokim standardima zaštite podataka je osnova poslovanja A1 Grupe i A1 Srbija. Time osiguravamo poverenje kupaca i striktno se pridržavamo važećeg zakonskog okvira u oblasti zaštite podataka i bezbednosti informacija. Posvećeni smo tome da obezbedimo da se naši dobavljači, distributeri i drugi trgovinski partneri pridržavaju ponašanja navedenih u kodeksu ponašanja u odnosu na svoje zaposlene, uključujući poštovanje ljudskih prava.

Pokreće nas 5000 solarnih panela

Korišćenjem najsavremenijih tehnologija u izgradnji i održavanju naše telekomunikacione mreže povećavamo energetsku efikasnost i smanjujemo emisiju ugljen-dioksida. Prešli smo dug put od kada smo postavili prvu hibridnu baznu stanicu koja koristi energiju sunca i vetra, kontinuirano nastojeći da povećamo udeo energije iz obnovljivih izvora kroz ugradnju solarnih panela.


Sada nas pokreće 5000 solarnih panela i tu se nećemo zaustaviti.Saznaj više Saznaj više

Smanjujemo posledice klimatskih promenaSmanjujemo posledice klimatskih promena

Gradovi i urbane sredine su sve češće suočeni sa poplavama usled velikih padavina koje pretvaraju gradske ulice u reke, dok kanalizacioni sistem postaje zagušen, povećavajući rizik od oštećenja infrastrukture i imovine. No, postoje svetske prakse koje mogu pomoći u rešavanju ovog problema, a jedna od njih su kišne bašte

Kako bi pospešili kvalitet vazduha i doprineli očuvanju životne sredine, kroz projekat „Niklo kao ja“ ćemo napraviti prve kišne bašte u Srbiji, i to 10 kišnih bašti u 10 gradova Srbije.

Smanjujemo posledice klimatskih promena

Bezbedni klinci

Kao pružalac komunikacionih usluga, intenzivno pokrećemo pitanje bezbednosti dece na internetu. Imajući u vidu da mnoge online trendove najmlađi ujedno i najlakše usvajaju, ponudili smo podršku roditeljima u vidu portala Bezbedni klinci i istoimenog podkasta.

Saznaj više
Close
Bezbedni klinci


Zanimljiv i edukativan sadržaj na Bezbednim klincima na raspolaganju je roditeljima da budu pravovremeno informisani i ne gube korak sa mališanima koji odrastaju u digitalnom dobu. Cilj jeste da upravo roditelji budu samouvereni i spremni da svojoj deci budu prva adresa za svaki savet, pitanje i reakciju kada je u pitanju bezbedno korišćenje interneta.
U izradi sadržaja učestvovali su stručnjaci iz Pedagoškog društva Srbije i Instituta za digitalne komunikacije, a platforma sadrži i rezultate relevatnih istraživanja, savete i objašnjenja različitih situacija na društvenim mrežama, aplikacijama za dopisivanje, kao i korisne sajtove.

A1 Srbija uvodi Eco Rating na domaće tržišteA1 Srbija uvodi Eco Rating na domaće tržište

A1 Srbija je prva kompanija u Srbiji koja uvodi Eco Rating - međunarodnu metodologiju za procenjivanje nivoa održivosti i ekološkog uticaja mobilnih telefona iz svoje ponude.

A1 Srbija uvodi Eco Rating na domaće tržište
Kutak za bezbedan net

Kutak za bezbedan netKutak za bezbedan net

U cilju podizanja pismenosti svih generacija i edukacije javnosti o bezbednosti na internetu, pokrenuli smo platformu koja nudi kurseve, korisne alate i blogove znanja koji nastoje da pomognu javnosti da prepozna i odbrani se od najčeščih pretnji u digitalnom svetu.

Međunarodni dan devojčica u IKTMeđunarodni dan devojčica u IKT

S ciljem da se devojčice osnaže prilikom odabira budućih profesija, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije, učenicama osnovnih škola dajemo mogućnost upoznavanja stručnjaka i liderki u A1 kroz organizovane aktivnosti i podršku takmičenju „Uhvati ideju“.

Međunarodni dan devojčica u IKT
Close
Međunarodni dan devojčica u IKT


Takmičenje „Uhvati ideju“ predstavlja podsticaj za učenice završnih razreda osnovnih škola, koje pokazuju posebne afinitete prema tehničko-tehnološkim zanimanjima, programiranju i računarstvu, da razviju preduzetničko razmišljanje, primenjuju nove tehnologije i dobiju inspiraciju za svoj budući put školovanja i odabir zanimanja vodeći se ličnim interesovanjima i talentima.

Međunarodni dan devojčica u u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu.

Ekomotiviši

EkomotivišiEkomotiviši Srbiju

Posvećenost i briga o životnoj sredini ogleda se i u volonterskim aktivnostima naših zaposlenih u obeležavanju važnih ekoloških datuma: Dan planete Zemlje, Sat za našu planetu, Dan zaštite životne sredine i drugih.

Close
Ekomotiviši Srbiju


Organizovanim akcijama čišćenja i uređenja zelenih površina, sađenjem biljaka, sakupljanjem i zbrinjavanjem otpada pozivamo zaposlene da daju svoj doprinos u ovim temama i oplemene lokalnu zajednicu.

U okviru šire inicijative „Ekomotiviši Srbiju“ zajedno sa dnevnim listom „Blic“ sproveli smo ekološki projekat „Očistimo reke Srbije“ u okviru kojeg je više od 1.000 volontera za samo dva meseca uklonilo više od 400 kubnih metara smeća sa obala 20 reka širom Srbije. Aktivnim učešćem zaposlenih i širenjem ekološke svesti, kroz saradnju sa lokalnom zajednicom želimo da motivišemo i podstičemo javnost, biznis zajednice, relevantne institucije i lokalne samouprave da uzmu učešće u projektima i aktivnostima koje se odnose na zaštitu životne sredine.

4G učionice4G učionice

Kroz projekat „4G učionice“ omogućavamo da učenici osnovnih škola u ruralnim delovima imaju pristup internetu, da se upoznaju sa digitalnim edukativnim alatima za rad i proširuju svoja znanja u bezbednom online okruženju.

4G učionice
Close
4G učionice


Projekat „4G učionice“ nastao je iz našeg strateškog usmerenja da budemo pokretači pozitivnih promena u obrazovanju uvođenjem novih tehnologija.
U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sproveli smo postavljanje rutera sa 4G internetom u 25 osnovnih škola u ruralnim delovima Srbije.
Obezbeđen je internet u odabranim odeljenjima škola za podršku nastavnom kadru u digitalnoj edukaciji i daljem razvoju učenika u tom polju.
Ova odeljenja povezana su najkvalitetnijom brzom 4G mrežom, što je doprinos unapređenju školovanja učenika u malim odeljenjima, koji imaju mogućnost da ostvaruju kontakt sa vršnjacima iz drugih škola i priključe se nastavi i edukativnim sadržajima matičnih škola.

Politika zaštite ličnih podataka

Mi brinemo o zaštiti privatnosti podataka naših korisnika, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti Republike Srbije i Opštom regulativom o zaštiti podataka EU (GDPR).

Politika zaštite ličnih podataka Primary

Politika zaštite životne sredine, bezbednosti i zdravlja na radu

Važno nam je da poslujemo u bezbednom i zdravom okruženju, da negujemo odnose sa zajednicom, obezbedimo zdrave i bezbedne radne uslove za naše zaposlene i brinemo o životnoj sredini.

Saznaj više Primary

Politika bezbednosti informacija

Close
Politika zaštite životne sredine, bezbednosti i zdravlja na radu


Svoj sistem upravljanja životnom sredinom i bezbednošću i zdravljem na radu definisali smo Politikom zaštite životne sredine i bezbednosti i zdravlja na radu i potvrdili sertifikacijom prema međunarodnim standardima ISO 14001:2015 i ISO 45001:2018.Politika zaštite životne sredine i bezbednosti i zdravlja na radu A1 Srbija.
ISO standard 14001 A1 Srbija
ISO standard 45001 A1 Srbija