Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

A1 mreža

Kontinuirano investiranje u mrežnu infrastruktutru je strateško opredeljenje kompanije A1 Srbija i na tome ćemo nastaviti snažno da radimo i dalje.

Flag

VoLTE

VoLTE je nova tehnologija koja vam omogućava kristalno jasan i prirodan zvuk tokom razgovora, značajno veći domet i dva i po puta brže uspostavljanje veze.

Od čega zavisi brzina mreže?

Brzina prenosa podataka zavisi od niza faktora, kao što su broj korisnika, vremenski uslovi...

Detaljnije

Spremni za novu digitalnu eru

U želji da neprestano pomeramo granice i unapređujemo digitalni svet za sve, već danas ulažemo u mrežu budućnosti.

5G tehnologija u romingu

Prateći tehnološki napredak u telekomunikacionoj industriji, od 23. juna 2024. biće omogućena upotreba 5G NSA (5G Non Stand Alone) tehnologije kada koristiš internet u romingu.


Close

A1 Srbija i 5G NSA za korisnike u romingu

Prateći tehnološki napredak i trendove u telekomunikacionoj industriji, od 23. juna 2024. biće omogućena upotreba 5G NSA (5G Non Stand Alone) tehnologije svim korisnicima koji koriste internet u romingu, a ispunjavaju tehničke kriterijume.

5G NSA je rešenje za 5G mreže gde je mreža podržana postojećom 4G infrastrukturom i kao takva omogućiće ti bolje internet iskustvo tokom boravka u inostranstvu.

Ova usluga će ti biti dostupna ako su ispunjeni sledeći kriterijumi:

 • Poseduješ 4G USIM karticu
 • Imaš 5G podržani mobilni uređaj
 • Po ulasku u zemlju koju posećuješ, prijavljuješ se na lokalnu partnersku mobilnu mrežu koja je omogućila korišćenje 5G NSA tehnologije inostranim korisnicima

5G NSA je poboljšanje u odnosu na 4G LTE, jer pruža veće brzine i manje kašnjenje od prethodne generacije mobilnih telefona. Ogleda se u bržem load-u internet stranica, boljem kvalitetu gledanja video sadržaja ili streaming usluga, i kraćem vremenu potrebnom za preuzimanje fajlova.

Pored toga, treba znati da korišćenje ove usluge zavisi prvenstveno od raspoloživih mrežnih kapaciteta lokalne mreže u romingu. Takođe, ukoliko u toku boravka u romingu imaš aktiviran roming dodatak, u praksi je moguće da prilikom korišćenja 5G NSA tehnologije, dođe do brže potrošnje interneta iz roming dodatka ili interneta koji imaš u sklopu svoje ugovorene tarife.

Ako ne želiš da koristiš uslugu 5G NSA u romingu, uvek možeš samostalno da promeniš režim rada u mrežnim podešavanjima svog mobilnog telefona.

Ako koristiš iOS operativni sistem, režim rada telefona sa 5G NSA na nižu tehnologiju menjaš izborom SETTINGS/MOBILE SERVICE/VOICE & DATA/ a zatim „LTE“. iPhone i iPad uređaji koji koriste iOS 17 and iPadOS 17 mogu da koriste 5G NSA.

 • All iPhone 14 models
 • All iPhone 15 models
 • All iPhone 13 models
 • All iPhone 12 models
 • iPhone SE (3rd generation)
 • iPad Air (5th generation)
 • iPad mini (6th generation)
 • iPad (10th generation)
 • iPad Pro 13-inch and 11-inch (M4) models
 • iPad Air 13-inch and 11-inch (M2) models
 • iPad Pro 12.9-inch (6th generation)
 • iPad Pro 11-inch (4th generation)
 • iPad Pro 12.9-inch (5th generation)
 • iPad Pro 11-inch (3rd generation)

Ako koristiš Android operativni sistem, režim rada telefona sa 5G NSA na nižu tehnologiju menjaš izborom SETTINGS/CONNECTIONS/MOBILE NETWORKS/NETWORK MODE a zatim „LTE“. Uređaji koji koriste Android 10 ili noviji mogu da koriste 5G NSA.

A1 Srbija

Mapa pokrivenosti

Proveri kvalitet A1 signala u tvom gradu, naselju ili u ulici, unutar objekata ili na otvorenom. Mapa se menja u zavisnosti od toga koja vrsta servisa je izabrana (2G , 3G ili 4G).

Usluga
Glasovni pozivi
SMS poruke
MMS poruke
Pristup WAP-u
Elektronska pošta - povremena upotreba
Korišćenje jednostavnih web aplikacija
Elektronska pošta - intenzivna upotreba
Usluge zasnovane na lokaciji (GPS)
Društvene mreže
Mobilni telefon kao modem
Video pozivi
Mobilna kancelarija
HD i Full HD video
Online igrice
Video konferencija
Cloud Computing
Tehnologija
GSM
GSM
GPRS/EDGE
GPRS/EDGE
GPRS/EDGE
GPRS/EDGE
UMTS
UMTS
UMTS
UMTS
UMTS/HSPA+
UMTS/HSPA+
LTE
LTE
LTE
LTE
Generacija
2G
2G
2,5/2,75G
2,5/2,75G
2,5/2,75G
2,5/2,75G
3G
3G
3G
3G
3G/3,5G
3G/3,5G
4G
4G
4G
4G
Close

Šta je Ookla?

Ookla® je globalni lider u praćenju performansi mobilnih i širokopojasnih mreža, testiranju aplikacija i srodnih tehnologija.


Šta je Speedtest?

Speedtest®, vodeća platforma za testiranje mreže čiji je tvorac Ookla®, svakodnevno prikuplja stotine miliona merenja o performansama i kvalitetu mreža širom sveta. Operatori, preduzeća i vladine agencije se oslanjaju na Ookla® rezultate za neprikosnovene i neposredne informacije o stanju mreža i online usluga.
Više o testovima saznaj ovde.

Napomena: Prema analizi kompanije Ookla® dobijenoj putem Speedtest Intelligence® podataka u Q2-Q3 2023. Ookla zaštitni znakovi su pod licencom i koriste se uz dozvolu.

Close

VoLTE

VoLTE je nova tehnologija koja vam omogućava kristalno jasan i prirodan zvuk tokom razgovora, značajno veći domet i dva i po puta brže uspostavljanje veze.

Pristup LTE (Long Term Evolution) mreži imaju svi telefoni koji podržavaju LTE i imaju USIM karticu. Ova usluga se ne naplaćuje dodatno, a pune A1 brzine podataka do 390 Mbit/s omogućene su na svim paketima A1 pretplate. Naša 4G mreža sa 2.142 bazne stanice u ovom trenutku doseže do više od 98 odsto stanovništva, pa je sve što vam je potrebno za korišćenje ove usluge smart telefon sa pristupom mreži i SIM kartica.

Close
Od čega zavisi brzina mreže?

Brzina prenosa podataka zavisi od niza faktora, kao što su broj korisnika, vremenski uslovi, opterećenost mreže, sami uređaji i njihov softver, izvor podataka koji se preuzimaju, sam internet saobraćaj i pristup stranicama.


Internet pokrivenost i brzina:


• Mobilni Internet do 236kbps u 2G mreži: više od 99%
• Širokopojasni mobilni internet do 42 Mbit/s u 3G mreži: više od 98%
• Najbrža verzija interneta do 390 Mbit/s u 4G / LTE: više od 98% stanovništva Srbije
Close

Spremni za novu digitalnu eru

U želji da neprestano pomeramo granice i unapređujemo digitalni svet za sve, već danas ulažemo u mrežu budućnosti. VoLTE će ostati tehničko rešenje i sa dolaskom 5G tehnologije, pa je ova usluga i prvi korak na našem putu ka 5G revoluciji.

5G, sledeća generacija mobilne mreže, doneće višestruko uvećane brzine protoka, veći kapacitet i veća brzina odziva, razvoj novih servisa i aplikacija, i povezivanje mnogo većeg broja uređaja.

RATEL merenje mobilnih mreža za 2022

A1 Srbija je operator koji je ostvario najveći pomak u unapređenju kvaliteta mreže.


Close

RATEL merenje mobilnih mreža za 2022

Prema objavljenim rezultatima izveštaja Regulatorne agencije za elektronske komunikacije (RATEL) za 2022. godinu, A1 Srbija je operator koji je ostvario najveći pomak u unapređenju kvaliteta mreže sa osvojenih 86,98 poena (od mogućih 100), što je za 4 poena više u odnosu na prethodnu godinu. Kompanija A1 Srbija je zauzela drugo mesto u nacionalnom benchmarkingu.

U prethodne dve godine, kompanija je više nego duplirala kapacitete svoje mreže, što je direktno uticalo na ostvaren rezultat na nacionalnom merenju. Više od 70 odsto A1 mreže je osetno poboljšano i zahvaljujući tome veliki broj A1 korisnika uživa u unapređenom korisničkom iskustvu. Prema zvaničnim RATEL podacima, ukupni internet saobraćaj koji se prenesi kroz A1 mrežu iznosi 38% ukupnog mobilnog interneta u Srbiji, što je nesrazmerno više u odnosnu na tržište, svedeno na prosečnu potrošnju po korisniku.

Merenja su sprovedena tokom septembra, oktobra i novembra 2022. Za ocenjivanje ukupnih performansi i rangiranje mobilnih mreža, testirano je 5 glavnih tipova usluga, i to: govorna usluga, prenos podataka, web browsing, YouTube i usluga prenosa poruka (putem WhatsApp aplikacije). Mreže su testirane na mobilnim telefonima u isto vreme, na istim rutama, u malim i velikim urbanim sredinama, kao i na otvorenom putu.

Dodatne informacije

Objava nacrta statusne promene. Preuzmi nacrt Ugovora i prateću dokumentaciju.