Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Kako mogu optimalno da trošim internet na mobilnom telefonu?

  1. Isključi mobilne podatke za određene aplikacije

    Idi na Podešavanja > SIM kartica & Mobilni podaci > Korišćenje podataka > Korišćenje mobilnih podataka > Prikazuje se lista svih aplikacija > Klikom na određenu aplikaciju možeš isključiti mobilne podatke za istu. (Android)

    Idi na Podešavanja > Mobilni podaci > Isključi mobilne podatke za aplikacije koje ne želiš da koristiš preko mobilne mreže. (IOS – iPhone)

  2. Zaustavi aplikacije koje se nalaze u pozadini

    Otvorene aplikacije će se pojaviti na ekranu > Da bi se zatvorile aplikacije, stavi prst na aplikaciju i prevuci nagore.

    Važi isto i za Android i za iPhone korisnike.

  3. Onemogući automatski backup-a

    Automatski "backup" i aplikacije za ažuriranje podataka su neki od najvećih potrošača interneta na tvom pametnom telefonu.

    Otvori Photos > Izaberi Meni ikonicu u gornjem desnom uglu > Backup is off – na najvećem broju uređaja je podešeno tako da je isključen automatski backup. (Android)

    Uđi na podešavanja > iCloud > iCloud backup > Isključi automatski backup. (IOS – Apple)

  4. Omogući automatsko ažuriranje aplikacija samo preko Wi-Fi mreže

    Otvori Google Play prodavnicu > Izaberi Meni u gornjem levom uglu (Uđi na tvoj profil) > Podešavanja > Opšte > Mrežne postavke > Postavi automatsko ažuriranje samo preko Wi-fi mreže. (Android)

    Na iPhone telefonima, postoji mogućnost da se u potpunosti isključi automatsko ažuriranje aplikacija, a kada uređaj bude povezan na Wi-Fi mreže, tada možeš obaviti ažuriranje aplikacija bez potrošnje internet sadržaja iz tarife.

    Uđi na Podešavanja > App prodavnica > Isključi automatsko ažuriranje aplikacija. (IOS – iPhone)

  5. Oprezno sa "besplatnim" aplikacijama

    Besplatne aplikacije često mogu da potroše više podataka od plaćenih verzija jer uglavnom imaju više reklama, a sam prikaz reklama dodatno troši internet.

  6. Preuzmi aplikacije koje rade offline

    Možeš da preuzmeš offline mapu za Google maps i druge navigacione aplikacije dok si na Wi-Fi mreži, čime ćeš znatno uštedeti svoj internet sadržaj iz tarife.

  7. Koristi Lite verzije aplikacija

    Lite verzije aplikacije su jednostavnije, bez suvišnih detalja i stoga troše znatno manju količinu internet sadržaja u odnosu na standardne aplikacije.

  8. Isključi pozadinsko osvežavanje sadržaja na aplikaciji

    Na telefonu aplikacije ažuriraju svoj sadržaj u pozadini - čak i ako ih ne koristiš, kako bi ti se prikazao najnoviji sadržaj, što utiče na potrošnju interneta.

    Idi na Podešavanja > SIM kartica & Mobilni podaci > Korišćenje podataka > Korišćenje mobilnih podataka > Prikazuje se lista svih aplikacija > Klikom na određenu aplikaciju možeš onemogućiti korišćenje podataka  u pozadini. (Android)

    Idi na Podešavanja > Opšte > Osvežavanje aplikacije u pozadini > Isključite osvežavanje za sve ili isključite one za koje ne želite da preuzimate novi sadržaj u pozadini. (IOS – iPhone)

  9. Preuzimanje umesto strimovanja

    Strimovanje koristi mnogo podataka pa je bolje da preuzmeš muziku, podkast ili filmove na svoj telefon dok si na Wi-Fi mreži. To će drastično smanjiti korišćenje interneta.

  10. Onemogući automatsko preuzimanje sadržaja na Viberu i Whatsapp-u

    Viber

    Uđi na Meni u desnom uglu > Podešavanja > Mediji > Odštikliraj opciju „Sačuvaj u galeriji"

    Isto važi i za Andorid i za iPhone korisnike.

    Whatsapp

    Kada je reč o Whatsappu postoji mogućnost da onemogućiš automatsko preuzimanje sadržaja putem mobilnih podatka, dok sa druge strane, možeš da štikliraš opciju da se automatsko preuzimanje vrši samo dok si na Wi-Fi mreži.

    Uđi na Podešavanja> Skladištenje i internet > Automatsko preuzimanje medija > Preuzimanje dok su uključeni mobilni podaci > Odštikliraj sve medije (Android)
    Uđi na Podešavanja (Settings) > Skladištenje i internet (Storage and data) > Automatsko preuzimanje sadržaja za svaki pojedinačni medij (Media auto-download) > Podesi pojedinačno za slike, audio, video i dokumenta da ti se preuzimaju samo dok si na WI-Fi mreži ili u potpunosti onemogući automatsko preuzimanje sadržaja. (IOS - iPhone)

  11. Isključi automatsku reprodukciju video-snimaka na aplikacijama

    Promeni podešavanja u aplikacijama kao što su Facebook i Instagram kako video snimci ne bi automatski počeli da se reprodukuju.

    Na primeru za Facebook:
    Otvori glavni meni i klikni na svoju ikonicu > Izaberi opciju Podešavanja i privatnost > Korišćenje mobilnog interneta  > Automatska reprodukcija > Štikliraj opciju Samo na Wi –Fi mreži.

    Važi isto i za Android i za iPhone korisnike.

    Isključi automatsku reprodukciju video-snimaka na YT i drugim video-platformama:
    Otvori YT (ili drugu platformu) > Uđi na svoju ikonicu u gornjem desnom uglu > Podešavanja > Automatsko pokretanje > Isključi opciju Automatska reprodukcija video-snimaka.

    Važi isto i za Android i za iPhone korisnike.