Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Stari znalci
Points icon

Iskustvo i znanje

Stari Znalci

Postoje pitanja na koja čak ni Google nema odgovor. Ali zato imaju oni - naše bake i deke, mame i tate, tetke, teče, komšije, jer neprocenjive životne lekcije mogu se naučiti samo od najiskusnijih. Zato im poklanjamo vreme i pružamo podršku da svoja znanja i iskustvo podele sa svetom.

Pridružite
nam se

Pozivamo vas da nam se pridružite u ovoj važnoj misiji da zajedno bolje upoznamo naše seniore. Verujemo da će nam njihove priče doneti pregršt mudrih saveta, vratiti nas u neka lepa prošla vremena, nasmejati i pomoći da donesemo neke važne odluke.

Pogledajte najnoviji video
Device
Device

Otkrij trikove za zdrav i dug život

Ljubo Repoć, poznatiji pod nadimkom Đepeto, u svojoj magičnoj radionici u Meljaku već godinama predano pravi igračke za najmlađe. To mu je hobi i aktivnost kojoj se potpuno posvetio nakon odlaska u penziju.
Deka Ljubo nikada ne sedi besposlen i nikada nije bio tipičan penzioner - naprotiv. On stalno uči, isprobava i stvara nešto novo, pogledajte njegovu priču.

Pogledajte sve Pogledaj
Close
Članci

Šta nam još govore

Iznenadili su nas još jednom svojom sposobnošću i putem videa spremno to pokazali, a u članku možeš da pročitaš šta su još imali da nam kažu.

Close
Ljubivoje Ršumović: "Mladi su danas veći buntovnici, ali cene savete starijih"


Kada bismo pravili spisak naših, u društvu cenjenih, "starih znalaca", ne bismo mogli da na njega ne uvrstimo našeg književnika i pesnika Ljubivoja Ršumovića. Iako je najveštiji sa rečima, on nas je nedavno iznenadio i još jednom plemenitom sposobnošću. Heroj našeg detinjstva pokazao je svoje dragoceno znanje putem videa, a na isti način to mogu učiniti i njegovi vršnjaci, svi koji imaju 65 i više godina. U pitanju je projekat kompanije A1 Srbija - "Stari znalci", a koji je podržao kako bi znanja svojih vršnjaka ponovo učinio relevantnim.

1. Još uvek pišete svakog jutra. Pomislite li nekad da je dosta i da biste voleli da se više posvetite hobijima?
- Pisanje nije moj posao. Zamislite kada biste me pitali da li i dalje dišem. Pisaću sve dok budem disao. Znate kako to izgleda, pisanje nije obaveza koju odradite od 9 do 5, možda bismo mogli da ga svrstamo i u hobi, ali za mene je to ljubav. Prema knjizi, lepoj reči, nečemu dubokom i istinskom.

2. Koliko su mlađe generacije danas drugačije u odnosu na vreme kada ste Vi bili mladi i da li se današnjoj omladini pruža više prilika nego što je to bio slučaj u Vašoj mladosti?
- Promenili su se mladi danas. Ne bih rekao da su neposlušni, ali možda da ih nazovem većim buntovnicima nego ranije. Prilika verovatno imaju više, ali čini mi se da ne vole oni da im neko drži "predavanja", ali sam siguran da kao što veruju i usvajaju mnogo toga do čega, tek tako, dođu na internetu, da im nedostaje malo dobrih saveta onih iskusnijih - mojih vršnjaka.

3. Da li su današnji projekti dovoljno usmereni na starije?
- Verujem da postoji izvesna posvećenost tome u društvu, možda ne u dovoljnoj meri i najčešće je usmerena na neku konkretnu pomoć. Starijim generacijama nedostaje više pažnje i zabave, da se osete važnijim članovima ovog modernog društva. Siguran sam da mnogi od njih imaju neprocenjive životne lekcije koje vredi podeliti sa najširim auditorijumom. Nije lako ići u korak sa novim vremenom, a projekat kom sam se ja priključio će baš to pružiti, a ono što mene posebno raduje je što ću im u tome, zajedno sa mojim kolegama Sekom i Vlastom, pružiti mentorsku podršku.

4. Videli smo da ste se pokazali kao ozbiljan Stari znalac, imajući u vidu veštine koje ste pokazali kada je u pitanju obrada drveta. Koja vam je najbolja kreacija?
- To vam je kao kada biste me pitali koje dete volim više. Važno mi je da kao što ja uspem da napravim nešto od drveta, da ono učini isto sa mnom. To je najbolja kreacija koja može da nastane.

5. Da li planirate da naučite neki novi zanat/veštinu u skorije vreme?
- S obzirom na okolnosti, to je izvesno, što me jako raduje. Sve više vremena provodim na mojoj "Slobodnoj teritoriji" u Ljubišu otkad je vanredno stanje prestalo, to mesto je moja glavna inspiracija, i kada je u pitanju pisanje, a i kreativnost za druge hobije. Ko zna, možda vas ponovo iznenadim novim videom.

6. Kao Stari znalac, koja je najvažnija životna lekcija koju možete podeliti sa generacijama koje tek treba da stasaju? Koji biste im savet najpre dali?
- Dok traje ovaj "maskenbal" proverimo sve što se moglo pokvariti po stanu, oko kuće, i u kući ne bi li popravili. A kad se završi, nastavimo da gajimo zagrljajnost - to je ono kad jedan drugom, ili jedna drugom, padnemo u naručje, pa ruke oko vrata, koje znače "preživeli smo"!

Close
Seka Sablić: "Verujem u pozne godine, one čine ljude pravim znalcima"


Seka Sablić, kraljica komedije, kako je mnogi nazivaju, kaže da joj je tokom vanrednog stanja usled virusa korona najteže palo to što kao pripadnik generacije 65+ nije mogla da izađe iz svog doma jer je za nju sloboda na prvom mestu. Budući da živi sama, odvojenost od dece i unuka takođe je pogodila glumicu. Ipak, pronašla je rešenje kako da slobodno vreme iskoristi na najbolji mogući način. Tako je bašta oko Sekine zgrade zabeležila na hiljade koraka, a dom glumice dobio je novo ruho zahvaljujući njenim kućnim majstorijama.

"Nije meni nedostajalo ni hrane, ni ničega, sve sam to nabavljala, ali mi je nedostajala sloboda, hodanje… Redovno odlazim na Adu, šetam oko jezera i to mi je beskrajno dragoceno u životu. Naravno, pozorište, predstave, snimanja. Sve je to prestalo", ističe Seka i dodaje da ju je veoma pogodio karantin budući da je ona neko ko se i pre vanrednog stanja mnogo čuvao.

Unuke je viđala kroz ogradu dvorišta, gde je svakoga dana imala i svoju maršrutu kojom je zamenila šetanje na Adi. Trebalo je i potrošiti to vreme od 24 sata, kaže.

"Radila sam po kući, nameštala brave… Pošto je to stara zgrada, popravljala sam rupice, ispunjavala ih drvetom, zašrafljivala. Božanstveno sam ofarbala terasu. Zatim, utikače, elektriku… To sam prvi put u životu uradila", ističe Seka.

Kada je u pitanju položaj naših starijih sugrađana, glumica smatra da u našem društvu postoji tradicionalno nevaspitanje prema ovom delu populacije.

"Starije ljude diskriminišu, odvajaju ih. Sa glumcima je malo drugačije, jer glumac nikad nije star. Ali, uglavnom starijeg čoveka ne tretiraju više kao individuu sa imenom i prezimenom, nego: "Ti si deda i ti si baba!" Skoro sam pročitala u novinama: "Staricu (58) udario auto". Ko si ti, najpre, da kažeš da je neko starica? Ona je prvenstveno gospođa", naglašava glumica.

Jedan od načina da se ova grupa uključi u savremene društvene tokove predstavlja tehnologija. Legendarna Seka kaže da je upravo zahvaljujući online komunikaciji uspela da ostane u kontaktu sa svojim unucima i porodicom tokom pandemije virusa korona. Još od devedesetih godina glumica koristi računar, a sada se vrlo vešto služi mejlom i aplikacijama, naročito za komunikaciju.

"Stariji moraju da se obuče u tome da bi im život bio lepši. Da ne bi bili skrajnuti", poručuje glumica i dodaje: "Ti ljudi odbijaju nove tehnologije jer nema ko da ih uputi. Mladi nemaju nerava, niti strpljenja."

Seka Sablić je deo projekta koji ima za cilj upravo da digitalno osnaži starije generacije, pruži im aktivnije učešće u savremenim komunikacionim tokovima, a njihovim veštinama i talentima posveti pažnju i slavu koju zaslužuju.

"Učestvujem u projektu koji mi se veoma dopada, a koji nosi naziv Stari znalci. Ja mislim da su pripadnici generacije 65+ zaista znalci. Ima vrhunskih znalaca u zanatu, intelektualaca, mudraca i tako dalje. Zaista verujem u te godine jer one donose iskustvo koje upotpunjuje znanje. Stari znalci, prijavite se za učešće u projektu jer sam sigurna da će se među vama naći Majstori svoje profesije ili hobija koji su prevazišli vaše životne pozive. Na finalnoj audiciji ćemo vas sa radošću pratiti Vlasta Velisavljević, Ljubivoje Ršumović i ja. Čekamo vas ", zaključila je Seka Sablić.

Naime, kompanija A1 Srbija pokrenula je projekat "Stari znalci" namenjen svim sugrađanima koji imaju 65 ili više godina, i spremni su da svoja dragocena znanja i iskustva podele sa najširim auditorijumom. Bilo da su u pitanju njihove kućne majstorije, priče sa korzoa, saveti, veštine ili hobiji, naši znalci predstaviće svoje životne lekcije kroz video priloge koji će se emitovati na društvenim mrežama A1 Srbija.

Ceo razgovor sa legendarnom Sekom Sablić možete pogledati u video prilogu.

Close
Vlasta Velisavljević: "Karantin me je naučio da u današnje vreme ne možemo bez modernih tehnologija i hvala mu na tome"


Kažu da godine nisu važne, već je stanje duha ono što nas čini mladim. Čini se da naš proslavljeni glumac Vlasta Velisavljević živi po toj paroli. Naime iako je i dalje aktivan kada su u pitanju nova filmska ostvarenja, ovog puta se pred kamerama pokazao u nešto drugačijem svetlu i još jednom izazvao pozitivne reakcije. Tim povodom, iskoristili smo da sa njim porazgovaramo u vezi sa proteklim periodom u kom su ograničenja tokom vanrednog stanja, možda u najvećoj meri pogodila njegovu generaciju, ali i u vezi sa projektom "Stari znalci" koji je on sa svojim kolegama podržao, a koji je usmeren na podršku najstarijim generacijama i njihovom uključivanju u moderno doba.

1. Čime se trenutno bavite osim glume?
- To mnogi kažu kada me vide. Nedavno sam završio snimanje filma "Nečista krv". To je jedan od poslednjih projekata na kojima sam učestvovao, tako da sam i dalje u svom poslu, u skladu sa svojim mogućnostima. Pored toga odlazio sam na pecanje često, ali sada zbog okolnosti koje su nas zadesile, otkrio sam neke nove hobije i to u svom domu. To me jako ispunjava, a da vam kažem, i moju suprugu.

2. Koliko je važno da se starije generacije aktiviraju, toliko je stvari kojima mogu da ispune svoje vreme i život uopšte.
- Baš tako, poslednjih meseci su bili posebno izazovni za nas, ali baš zato je bilo neophodno pronaći se u nekom drugom svetlu. Možda je neko tokom tog perioda otkrio neki svoj talenat ili je, s druge strane, imao priliku da se posveti nečemu za šta nije imao vremena i prilike godinama unazad. Ja nisam ni bio svestan šta sve imam u kući dok nije stiglo ovo "ludo" vreme, sada me najbliži zovu "majstor Vlasta".

3. Kako ste vi doživeli prethodni period? Na koji način ste bili u kontaktu sa porodicom i prijateljima?
- Ne mogu da kažem da mi je teško palo, ali jeste to bilo neko nesvakidašnje stanje. Baš pred zatvaranje dogodilo se to da je uginula maca koja je meni i mojoj supruzi ispunjavala dane, pa nas je to malo rastužilo. Ovo je bio period kada nam je kontakt sa najbližima bio sve. Verujem da je veliki broj mojih vršnjaka, kao i ja, zakoračio u ovaj digitalni svet tokom proteklog perioda ne bi li ostao u komunikaciji sa prijateljima i porodicom. Malo po malo i ja sam naučio kako da koristim ove moderne kanale za komunikaciju, Viber mi je glavno sredstvo komunikacije. Stvarno je čudo šta sve danas možemo preko ove male sprave.

4. Po vašem mišljenju koliko je poznavanje novih tehnologija danas važno da biste mogli da ispratite dešavanja i budete u kontaktu sa dragim ljudima?
- Ranije nisam bio svestan, koristio sam i kompjuter redovno zbog posla, ali dugo se nisam oslanjao na njega. Međutim sada ove tehnologije igraju sve veću ulogu. Naravno da su važne. Kolege su me redovno kontaktirale kako bi proverile da li sam dobro i da li mi je nešto potrebno. Tražili su čak i da uključim kameru kako bi se uverili da je sve u redu. Očigledno da su nam svima od koristi, najviše me raduje što tako mogu u svakom trenutku da vidim moje koji su "preko okeana".

5. Koji savet biste dali svojim vršnjacima koji razmišljaju da se prijave i postanu Stari znalci?
- Ja ovaj projekat vidim kao sjajnu priliku da moji vršnjaci dokažu da njihove godine ne čine njihova znanja manje relevantnim, već, naprotiv, mnogo vrednijim. Pa ako ja i dalje mogu da vozim automobil, što oni ne bi mogli da budu zvezde modernog doba. Siguran sam da će i mladi, koji možda nemaju priliku da dobiju savete svojih starih, sa oduševljenjem dočekati da im neko iskusniji pokaže caku kako da najlakše ispeglaju karnere na košulji ili reše neku kućnu popravku u nekoliko koraka.

6. Koji je najbolji savet koji ste dobili od starijih dok ste bili mladi?
- To je definitivno taj da nikada ne idem kraćim putem da bih nešto postigao. Treba vredno raditi i koristiti svaku priliku, čak i kada mislite da u njoj nema perspektive. Nije loše ni da malo izađete sa staze. Nisam ni ja postao glumac preko noći, a da vam ne pričam šta sam sve radio da bih to dostigao. Na kraju, došao sam u situaciju da stojim u redu u pošti, banci, pekari i da me moji vršnjaci propuštaju, ali ni danas ne idem kraćim putem, osim ako je to put kojim u ovim godinama treba stići do tog mesta.

7. Vaš savet mlađim generacijama u jednoj rečenici.
- Nekako bi bilo logično da im poručim da ne odustaju od svojih snova i onoga što vole jer uvek mogu biti ispunjeni, i sa 25 i 65. Sve je do duha čoveka, kad on klone teško je očekivati da vam se dešavaju lepe stvari. Nije do režima, već do čoveka, koliko god da mu je godina, a Stari znalci su pravi pokazatelj da će prilike uvek biti pred vama, samo ih treba iskoristiti.