Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
A1 Escape room
A1 Escape room

Escape room

Izgubljeni
IDentitet

Sajber bezbednost

Sajber bezbednost

Tvoja sigurnost na internetu je važna tema, zato smo otvorili prvi cybersecurity, A1 Escape room u Srbiji. Od novembra 2023. do kraja marta 2024. imali smo priliku da se suočimo sa sajber pretnjama u realnom okruženju i naučimo kako da se od njih zaštitimo.

Escape room je bio otvoren

120

dana

Igru je odigralo

4127

ljudi

Kako je izgledala ova interaktivna igra?

Zadatak je bio da sa ekipom pokušaš da povratiš Petrov digitalni identitet. Naime, priča glasi ovako:

Za Petra ovo je još jedan običan dan. Budi se, ustaje iz kreveta i sprema za posao. Dolazi u kafeteriju po svoju omiljenu kafu, dok na netu pretražuje modele patika koje želi da kupi. Dolazi na red, konobar mu se ljubazno nasmeje, prepoznaje ga, i odmah počinje da pripema kafu. Petar pruža karticu da plati, ali… Transakcija je odbijena. Poziva svoju banku da proveri šta se dešava i dobija odgovor da osoba sa njegovim podacima ne postoji kao klijent banke. U čudu izlazi, misleći da je u pitanju samo greška. Stiže na posao, međutim nema lica sa njegovom akreditacijom na listi zaposlenih. U tom trenutku shvata da mu je identitet ukraden i da suštinski više ne postoji. Preostaje samo jedno - da proba da povrati svoje podatke, ali za to će mu biti potrebna pomoć…

Hacker Hacker

Šta je escape room?

Escape Room je interaktivna igra u kojoj je 2-5 igrača smešteno u tematsku sobu, u kojoj rešavaju niz zagonetki i izazova u određenom vremenskom roku, kako bi uspeli da izađu iz sobe. Ovaj oblik zabave ima tematski scenario, poput rešavanja misterije, bekstva iz zatvora ili horor priče. Igrači rade zajedno koristeći logiku, maštu i kreativnost kako bi pronašli skrivene tragove, rešili niz misterija i došli do finalnog rešenja.

Zašto nam je važno da budemo bezbedni na internetu?

U svetu, u kojem se sve više društvenog i poslovnog života odvija na mreži, zaštita podataka zauzima bitnu ulogu u našem svakodnevnom životu i poslovanju. O tome koliko je važno da budemo bezbedni na internetu i koliko su opasnosti u onlajn svetu sve brojnije i češće najbolje govori podatak da se na svakih 39 sekundi desi jedan hakerski napad, a čak 82% sajber napada u prošloj godini uključivalo je ljudski faktor. Često je dovoljan trenutak nepažnje da se bezazleni klik pretvori u krađu ličnih podataka. Zato budite na oprezu i ne pecajte se!

A1 escape room video
Close

Kutak za bezbedan net

Više o ovoj temi, pronađi i saznaj u našem kutku za bezbedan net kroz kurseve, blog postove i korisne alate.

Saznaj više
Zašto A1 otvara escape room?

U digitalnoj eri zaštita podataka mora biti prioritet, a mi je kao provajder interneta i digitalnih rešenja shvatamo veoma ozbiljno. Želimo da našim privatnim i poslovnim korisnicima pružimo potpuno pokriven i siguran prostor u virtuelnom svetu. To podrazumeva da razvijamo nova i napredna rešenja bezbednosti na internetu u skladu sa trendovima, ali i da edukujemo korisnike i pomognemo im da lakše prepoznaju i zaštite se od sajber pretnji i budu informisani o različitim pristupima zlonamernih hakera. Escape room je jedinstveni spoj zabave i edukacije kroz koji želimo da istaknemo važnost sajber bezbednosti i lične odgovornosti koju svako od nas ima u zaštiti ličnih podataka.

Kako izgleda iskustvo u A1 Cybersecurity Escape Room-u?

Priča prati junaka, Petra, koji je sticajem nerazjašnjenih okolnosti izgubio svoj digitalni identitet (pristup svojim nalozima, mejlu, bankovnom računu, itd). Haker, koji ima njegove lične podatke poziva igrače u svoj stan u kom je ostavio niz zagonetski i tragova koje tim mora da reši i shvati šta se desilo i koje pogrešne poteze je Petar napravio. Ukoliko ne uspe, Petrov identitet biće zauvek izbrisan iz digitalnog sveta. Tim ima 50 minuta da reši sve zadatke i izađe iz sobe.