Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Ponovo igra „Bal na vodi“

Nacionalna premijera digitalno restauriranog filma „Bal na vodi” održana je na obali Savskog jezera u Beogradu. Ovo kultno ostvarenje reditelja i scenariste Jovana Aćina iz 1985. godine, nastavlja da živi u novom sjaju zahvaljujući projektu „A1 Kinoteka“ koje zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija.

Na velikom platnu, postavljenom na vodi Savskog jezera, upravo tamo gde su pre više od 35 godina snimane prepoznatljive scene „Bala na vodi“ oživele su slike mladih glumaca Gale Videnović, Dragana Bjelogrlića, Srđana Žike Todorovića, Gorana Radakovića, Nebojše Bakočevića i Danice Maksimović, koji su premijeru uveličali svojim prisustvom.

 „Bal na vodi je jedan od omiljenih filmova mnogih generacija, ne samo zato što je određenom trenutku dao jasnu i nedvosmislenu poruku da u našem društvu nije bilo sve sjajno i dobro, već zato što je uspeo da na filmsko platno nepretenciozno prenese sliku posleratnih previranja u Beogradu čije su direktne i one druge žrtve bili njegovi građani“, izjavio je Jugoslav Pantelić direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao: „Važno je istaći izvanrednu glumačku ekipu filma koja je okupila iskusne i proslavljene glumce, kao i one koji su ulogama u ovom filmu   utabali put svoje nadolazeće uspešne karijere.“

Ovaj filmski klasik je devetnaesti film koji je kompletno digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine koje su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija sa ciljem da sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

 „Veoma sam srećan što prvu Kinoteku pod novim imenom obeležavamo pod vedrim nebom, zajedno sa velikanima koji su doprineli da „Bal na vodi“ bude jedan od naših omiljenih filmova  prošlog veka. Mnogi od njih, nažalost, nisu više sa nama zato mi je posebno drago što uz malu pomoć tehnologije možemo da im, omogućimo da žive kroz svoja dela. Privrženi smo ovom projektu dugi niz godina, svesni značaja očuvanja kinematografskog nasleđa za Srbiju, region, ali i čitav svet. Pokazali smo da korišćenje digitalizacije u cilju očuvanja kulturno baštine ne samo da čuva prošlost od zaborava, ne samo za mlađe naraštaje, već i za generacije koje će tek doći. I koje će živeti kada nas više ne bude bilo“, rekao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

Osim što su imali priliku da uživaju na autentičnoj lokaciji na kojoj se čuveni film snimao i da sa obale isprate projekciju „na vodi“, gledaoci su doživeli duh Beograda 80-ih zahvaljujući defileu kajakaša i uživali u nastupu Mambo Stars benda RTS-a, koji je izvodio numere iz filma čiji je autor nedavno preminuli Zoran Simjanović, najplodonosniji filmski i pozorišni kompozitor sa ovih prostora.

 „Bal na vodi” snimljen u produkciji Avala filma, ostaće zapamćen po tome što na verodostojan način na veliko platno donosi sliku Beograda pedesetih godina koji se pod društveno-političkim pritiskom menja. Kroz priču o srednjoškolskim danima jedne devojke i četiri mladića, njihovom životu, prijateljstvu i ljubavnim dilemama, autor filma slika društvo u kome je podela sve veća, a životi mnogih ljudi se iznenada i na tragičan način menjaju. Film otvoreno kritikuje jugoslovenski sistem tih godina i prikazuje izazove i moralne dileme sa kojima su se pojedinci, ali i društvo u celini susreli.

Uz pomenutu glumačku ekipu, ostale uloge u filmu ostvarili su Milan Štrljić, Marko Todorović, Relja Bašić, Miloš Žutić, Špela Rozin, Petar Banićević, Ljubiša Samardžić, Ružica Sokić, Dragomir Bojanić Gidra, Rade Marković, Predrag Ejdus, Josif Tatić, Boris Komnenić, Branko Vidaković i drugi.

Projekcija digitalno restaurisanog „Bala na vodi“ je bila organizovana za zvanice među kojima su i značajne ličnosti iz sveta filma i kulture i predstavnici medija, dok je ljubiteljima domaće kinematografije omogućeno da projekciju isprate onlajn - putem prenosa uživo na Facebook stranicama kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske kinoteke.

Besplatne projekcije za beogradsku publiku biće prikazane 10. i 11. jula, u 18 i 20.30 časova u sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj br. 1. A svi posetioci će tokom jula meseca na istoj lokaciji moći da pogledaju i izložbu kostima i dokumenata sa snimanja filma „Bal na vodi“ koju uz podršku Avala filma organizuje Jugoslovenska kinoteka.