Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Šta je Eco Rating za mobilne telefone i zašto je bitan?

Živimo u vremenu u kojem je konačno došla na red briga o životnoj sredini i što boljem ophođenju prema njoj. Kako nam je nezamislivo otići u drugu prostoriju, a kamoli napolje bez mobilnog telefona, izbor ovog uređaja postaje obavezna stavka koju bi trebalo prilagotiti “zelenom” trendu. Pri izboru telefona, važno je da se zapitamo od čega je telefon napravljen, ali i kako da ga što odgovornije koristimo kako bismo mu produžili životni vek. Odgovore na ova pitanja možemo da saznamo uz Eco Rating.

Šta je Eco Rating?

Eco Rating je nastao 2021. godine kao inicijativa koju su prokrenule vodeće kompanije koje se bave proizvodnjom mobilnih telefona. Cilj je bio da se korisniku predstave tačne infomacije o uticaju mobilnih telefona na životnu sredinu. Inicijativa je u startu zahvatila 24 evropske zemlje, a danas je taj broj zemalja 35 raspoređenih na 3 kontinenta!

Eco Rating uređaja je procena uticaja celokupnog procesa proizvodnje, transporta, načina upotrebe i odlaganja mobilnih telefona na životnu sredinu. Ova ocena može biti od 0 (najmanja ocena) do 100 (najveća ocena). Trenutno prosečna ocena Eco Ratinga je između 74 i 76, ali ako je ocena tvog telefona preko 60 - možeš smatrati da doprinosiš smanjenu negativnog uticaja na životnu sredinu.

5 kriterujuma na osnovu kojih merimo Eco Rating

Proizvođači mobilnih telefona imaju redovne evaluacije materijala koje koriste u proizvodnji. Te evaluacije se vrše na osnovu 19 kriterijuma koje dalje raspoređuju u 5 velikih grupa:

  1. Trajnost - trajanje baterije i trajanje garancije na uređaj. Telefoni koji se lakše popravljaju i koji imaju optimalniju bateriju duže se zadržavaju i kod korisnika. Samim tim uspevamo da produžimo životni vek resursima koji se koriste u proizvodnji i tako smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu. Ovde možeš da pogledaš ovomesečnu ponudu telefona uz koje dobijaš i 3 godine garancije!
  2. Mogućnost popravke - mogućnost efikasnije popravke je još jedan vid produživanja životnog veka telefona. Što je mogućnost popravke veća - to je veća ocena.
  3. Mogućnost recikliranja - što je veći procenat materijala koji mogu ponovo da se iskoriste - to je veća Eco Rating ocena.
  4. Klimatska efikasnost - uticaj na efekat staklene bašte uređaja tokom svog životnog ciklusa. Što je manji uticaj na klimatske promene - to je veći Eco Rating.
  5. Efikasnost resursa - što je manje potrebno retkih sirovina za kreiranje uređaja, to je Eco Rating ocena viša. Recimo, zlato je sirovina koja se često koristi u proizvodnji moblinih telefona jer je hemijski stabilan element i odličan provodnik struje.

Kako da izabereš pozitivnu promenu?

Izabrati pozitivnu promenu nikad nije bilo lakše, barem što se tiče mobilnih telefona. Sada, kada biraš novi telefon, i rangiraš ih na osnovu standardnih parametara kao što su broj pixela u kameri, veličina ekrana ili koliko je brz procesor, sve što treba da uradiš je da dodaš još jedan na listu: Eco Rating. Mi pazimo šta jedemo, od kojih materijala je naša odeća, kako recikliramo naš otpadni materijal… možda je vreme da obratimo pažnju na naš telefon i razmislimo šta će se desiti sa njim i nakon što ga iskoristimo? Jer, ne biraš samo telefon, biraš pozitivnu promenu!