Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Premijerom digitalno restauriranog filma „Sezona mira u Parizu“ najavljen nastavak projekta A1 Kinoteka

Ispred beogradskih Silosa, u neposrednoj blizini Dunava, održana je gala premijera digitalno restauriranog filma „Sezona mira u Parizu“ Predraga Golubovića iz 1981. godine.  Ostvarenje našeg priznatog filmskog reditelja, scenariste i publiciste, snimljeno u produkciji Centar filma, nastavlja život u punom kvalitetu slike i tona zahvaljujući projektu „A1 Kinoteka“, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija. Projekcijom filma „Sezona mira u Parizu“ Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 najavile su nastavak saradnje u okviru koje će za buduće generacije biti sačuvano još 10 naslova, pored dosadašnjih 20, koja su od izuzetnog značaja za domaći i evropski film.

Glavne uloge u filmu „Sezona mira u Parizu“ tumače poznata imena domaćeg filma Dragan Nikolić, Predrag Miki Manojlović, kao mnogi priznati evropski glumci poput Marije Šnajder, Alide Vali, Raf Valonea, Alan Nuria, Erland Josefsona, Danijela Želana, Paskala Petia, Džejne Čaplin i Saše Darvina.

Ovaj antiratni film otvara mnoga pitanja sa kojima se evropsko društvo susrelo tokom i nakon drugog svetskog rata, pred gledaoce postavlja pitanje u kakvom svetu živimo, a ujedno imajući u vidu godinu snimanja, pruža vizionarski pogled na svet.

 „Sezona mira u Parizu je značajno delo domaće kinematografije, na koji Kinoteka želi da ukaže posle 40 godina od njegovog nastanka, ne samo zbog toga što uloge tumače poznata imena srpskog i evropskog filma, već zato što i priča u prvi plan pored ljubavnog odnosa između glavnih likova postavlja i ozbiljna društveno-politička promišljanja koja se čini da su i danas aktuelna“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, i dodao: „film našeg renomiranog režisera i scenariste Predraga Golubovića je dvadeset i prvi film koji je kompletno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru ovog projekta, sa jasnim ciljem da se sačuvaju i zaštite klasična dela naše kinematografije.”

„Osim dramaturške i umetničke vrednosti, uvid u vreme od pre 40 godina važan je razlog da ovaj film, kao i mnoge druge iz tog vremena, pogledaju novi mladi gledaoci. Zato naša misija nije samo davanje novog tehničkog kvaliteta kinematografskim umetničkim delima, već i njihov povratak u život pred gledaoce. To nam ostaje kao cilj i u dvogodišnjem periodu saradnje koji nas čeka potpisivanjem novog ugovora sa Jugoslovenskom kinotekom“, rekao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

 

Publika je nakon projekcije filma i obraćanja partnera na projektu, kao i priznatog reditelja Srdana Golubovića, sina Predraga Golubovića, koji se u svom obraćanju osvrnuo na značaj digitalne restauracije a ujedno preneo i svoje viđenje dela, imala priliku da uživa u nastupu poznatog  benda „Kanda Kodža i Nebojša“. Projekciji digitalno restaurisanog filma prisustvovale su brojne poznate ličnosti iz sveta filma i kulture, kao i predstavnici medija.

Besplatne projekcije za beogradsku publiku planirane su za 15 i 16. oktobar u 20:30 časova u sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj br. 1.