Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Poslovni rezultati A1 Telekom Austria grupe prvog kvartala 2021. godine

Ukupni prihodi Grupe su porasli za 0,8%, uz rast na svim tržištima, izuzev Belorusije, gde je zabeležen pad usled negativnog uticaja deviznog tržišta. Ne računajući uticaje deviznog tržišta, ukupni prihodi Grupe su porasli za 3,1%.

Broj mobilnih pretplatnika je porastao za 5,3% u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je rast zabeležen na gotovo svim tržištima.

Ukupan broj korisnika fiksne telefonije (RGU) se smanjio za 0,9% u odnosu na prošlu godinu, jer rast broja korisnika širokopojasnih usluga visokog propusnog opsega nije mogao da anulira pad broja korisnika širokopojasnih usluga niskog propusnog opsega i korisnika govornih usluga fiksne telefonije u Austriji.

EBITDA Grupe pre troškova restrukturiranja zabeležila je rast od 5,7% (u izveštaju: +4,7%), a rastuće EBITDA marže u skoro svim segmentima predstavljaju dokaz da mere za podizanje operativne efikasnosti postižu uspeh.

Neto rezultati su porasli za 22,0% na 108,9 miliona EUR, budući da su solidan operativni učinak i bolji rezultat kretanja na deviznom tržištu znatno premašili više izdatke po osnovu poreza na dobit.

Slobodni novčani tok je porastao sa 116,4 miliona EUR u prvom kvartalu 2020. na 174,1 milion EUR u prvom kvartalu 2021. godine, budući da su bolji operativni rezultati i manje potrebe za obrtnim sredstvima anulirali povećane kapitalne izdatke.

U Srbiji, mobilno tržište je najviše oblikovala povećana potražnja za mobilnim WiFi ruterima i paketima sa neograničenim minutima razgovora i većom količinom podataka. Prihodi od usluga su porasli zahvaljujući uspešnoj monetizaciji i prelasku na tarife više vrednosti, dok su prihodi od opreme zabeležili pad zbog manjeg broja prodatih uređaja. Troškovi i rashodi su smanjeni zbog manjeg obima nenaplativih dugovanja.

Više informacija možete naći na ovom linku.