Close
Close modal
Close
SR
EN

Poslovni rezultati A1 Telekom Austria grupe prvog kvartala 2021. godine

Ukupni prihodi Grupe su porasli za 0,8%, uz rast na svim tržištima, izuzev Belorusije, gde je zabeležen pad usled negativnog uticaja deviznog tržišta. Ne računajući uticaje deviznog tržišta, ukupni prihodi Grupe su porasli za 3,1%.

Broj mobilnih pretplatnika je porastao za 5,3% u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je rast zabeležen na gotovo svim tržištima.

Ukupan broj korisnika fiksne telefonije (RGU) se smanjio za 0,9% u odnosu na prošlu godinu, jer rast broja korisnika širokopojasnih usluga visokog propusnog opsega nije mogao da anulira pad broja korisnika širokopojasnih usluga niskog propusnog opsega i korisnika govornih usluga fiksne telefonije u Austriji.

EBITDA Grupe pre troškova restrukturiranja zabeležila je rast od 5,7% (u izveštaju: +4,7%), a rastuće EBITDA marže u skoro svim segmentima predstavljaju dokaz da mere za podizanje operativne efikasnosti postižu uspeh.

Neto rezultati su porasli za 22,0% na 108,9 miliona EUR, budući da su solidan operativni učinak i bolji rezultat kretanja na deviznom tržištu znatno premašili više izdatke po osnovu poreza na dobit.

Slobodni novčani tok je porastao sa 116,4 miliona EUR u prvom kvartalu 2020. na 174,1 milion EUR u prvom kvartalu 2021. godine, budući da su bolji operativni rezultati i manje potrebe za obrtnim sredstvima anulirali povećane kapitalne izdatke.

U Srbiji, mobilno tržište je najviše oblikovala povećana potražnja za mobilnim WiFi ruterima i paketima sa neograničenim minutima razgovora i većom količinom podataka. Prihodi od usluga su porasli zahvaljujući uspešnoj monetizaciji i prelasku na tarife više vrednosti, dok su prihodi od opreme zabeležili pad zbog manjeg broja prodatih uređaja. Troškovi i rashodi su smanjeni zbog manjeg obima nenaplativih dugovanja.

Više informacija možete naći na ovom linku.