Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Održana svečana premijera digitalno restaurisanog filma „Tajvanske kanaste“

Beograd, 16. novembar 2022. - Svečana projekcija filma Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“, koji je digitalno restauriran u okviru projekta A1 Kinoteka, održana je 15. novembra u sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke, u prisustvu dela filmske ekipe, kao i mnogobrojne publike.

 

Ovo ostvarenje iz 1985. godine snimljeno je u produkciji „Centar filma“. U drami sa elementima humora, prema scenariju Gorana Markovića i Milana Nikolića, glavnu ulogu igrao je Boris Komnenić. Uz maestralnog Komnenića u filmu su uloge ostvarili: Neda Arnerić, Radko Polič, Gordana Gadžić, Bogdan Diklić, Predrag Miki Manojlović, Petar Božović, Bora Todorović, Semka Sokolović-Bertok, Vojislav Brajović, Josif Tatić.

 

Priča se plete oko Saše Belopoljanskog, četrdesetogodišnjeg nezaposlenog i nesnađenog arhitekte, koji vara suprugu, zaokupljen je izradom pokretnih skulptura – mrdalica, i nesvesno upada u mrežu malverzacija građevinske mafije.

 

Muziku za „Tajvansku kanastu“ potpisuju Milan Mladenović i Zoran Simjanović, a u filmu se pojavljuju članovi sastava Ekatarina Velika, značajno doprinoseći atmosferi Beograda onog vremena. 

 

Uoči projekcije restaurirane verzije filma, u Kinoteci je nastupio EKV tribute bend.

 

Mnogobrojnoj publici zatim su se obratili Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Dejan Turk, generalni direktor kompanije A1 Srbija i A1 Slovenija.  

 

Pantelić je izrazio zadovoljstvo što je ovo već 26. srpski film kojem su, zahvaljujući projektu A1 Kinoteka, vraćeni kvalitet slike i tona kao u vreme premijere, pre gotovo četiri decenije.

 

Na taj način i današnja, ali i buduća publika moći će još dugo da uživa u ovom filmu koji nam tako živo dočarava duh Beograda osamdesetih godina prošlog veka, rekao je Pantelić. Kako je istakao, Goran Marković istovremeno daje ozbiljnu kritičku sliku tadašnjeg društva, što je i zaštitni znak njegovog opusa.

 

U fokusu ove duhovite i gorke priče je čovek izgubljen u svetu u kojem živi, još uvek odan idealima iz doba studentske pobune ’68. i nesposoban da prozre igre mutnih tipova, vođenih isključivo materijalnim interesima, kakvih je, inače, sve više u današnjem svetu, izjavio je Pantelić.

 

Prema njegovoj oceni, Boris Komnenić je kao Saša Belopoljanski ostvario svoju najbolju ulogu kada je u pitanju filmski deo stvaralaštva velikog glumca, koji je preminuo prošle godine.

„Uvid u vreme i duh osamdesetih godina, kao i podsećanje na priču o nesnađenom intelektualcu koji je verovao u ideale, samo su neki od razloga zbog kojih je važno da ovo, kao i mnoga druga filmska ostvarenja, čuvamo od propadanja i zaborava“, istakao je Turk.

 

„Inspiraciju da ostanemo privrženi i konstantni u ovom projektu pronalazimo u svakom novom gledaocu, kao i u svima onima kojima smo kroz ova umetnička dela vratili uspomene na neka davna vremena. Radujemo se svim ostvarenjima kojima ćemo i u budućnosti zahvaljujući digitalizaciji udahnuti novi život i ostaviti ih u amanet nekim novim generacijama“, dodao je Turk.

 

Goran Marković se prisetio rada na ovoj uznemirujuće aktuelnoj priči koja pokazuje da je život često igra, tajvanska kanasta, u kojoj pristojan svet postaje žrtva moćnika, njihovih laži i mimikrije. Takođe on je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je ovaj film, koji je po njegovim rečima bio u lošem stanju, zahvaljući saradnji Jugolovenske kinoteke i kompanije A1, sačuvan putem digitalne restauracije.

 

Buran aplauz isparatio je ekipu filma. Nakon svečane projekcije Buč Kesidi je održao koncert.

 

Digitalno restaurirana kopija „Tajvanske kanaste“ biće prikazana 22. novembra u dva termina u 18 i 20.30 časova, u Jugoslovenskoj kinoteci u Sali Makavejev. Projekcije će biti besplatne.