Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Od oktobra niže cene internet saobraćaja u romingu između Zapadnog Balkana i EU

A1 Srbija i 37 telekomunikacionih operatora iz Evropske unije i Zapadnog Balkana učinili su cene usluge internet saobraćaja pristupačnijim za građane i preduzeća oba regiona. Operatori su dogovorili maksimalne nivoe maloprodajnih cena za period od oktobra 2023. do 2028. godine, tako da će maksimalna cena za 1 gigabajt (GB) prenosa podataka u romingu iznositi 18 evra od 1. oktobra 2023. godine, 14 evra od 2026. godine i 9 evra od 2028. godine. Operatori su se obavezali da korisnicima omoguće ponudu ili paket koji će odgovarati ovim uslovima u pomenutom periodu.

Kao kompanija koja je posvećena stvaranju uslova da građani i privreda imaju dobrobit od znatno nižih naknada za data (internet) saobraćaj u romingu, A1 Srbija je za svoje korisnike već omogućila cene koje su, u zavisnosti od roming dodatka, odnosno tarifnog paketa - i niže od dogovorenih. Namera je da se usluga prenosa podataka krajnjim korisnicima obezbedi po pristupačnijoj ceni čime bi se dodatno učvrstile međusobne veze Zapadnog Balkana i EU, i podstakle poslovne, kulturne, turističke i saradnje u drugim oblastima.

Dogovor koji su postigli operatori dolazi posle potpisivanja u Tirani Deklaracije o smanjenju cena internet saobraćaja za korisnike zemalja EU i zemalja regiona Zapadnog Balkana. Ova Deklaracija je rezultat angažovanja telekomunikacionih operatora Evropske unije i regiona Zapadnog Balkana uz podršku Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije Saveta Evrope. Pozivaju se svi telekomunikacioni operatori, koji do sada nisu uzeli učešće, da se pridruže inicijativi.