Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Koliko traju mobilni telefoni?

Mobilni telefoni su promenili način na koji radimo, razmenjujemo informacije, čuvamo i delimo uspomene. Trenutno na svetu imamo skoro 7 milijardi korisnika pametnih telefona, što je skoro duplo više nego 2016. godine, a imamo i generacije koje ne poznaju život bez pametnih telefona.

Šta se dešava sa svim ovim telefonima?

Telefoni ostavljaju veliki trag na životnu sredinu emisijom ugljen-dioksida, korišćenjem retkih materijala i trošenjem energije, a na kraju 123-126 miliona funkcionalnih telefona na deponiju. Na trajanje mobilnih telefona utiče i sam proces proizvodnje, a posebno kvalitet baterije, ali i sam korisnik. Trenutno, mobilni telefoni traju u proseku 2-3 godine, a najčešći razlog zamene telefona jeste baterija, fizička oštećenja, izgubljen telefon ili jednostavno - kupovina novog modela.

Kako možeš da produžiš trajanje telefona?

Mobilni telefoni imaju kraći životni vek od drugih uređaja. Na primer, računari obično traju 3 do 8 godina. Pre nego što kupiš novi telefon, razmisli da li ti je on potreban, kao i kako možeš da iskoristiš telefon koji trenutno koristiš. Neki saveti za duži životni vek telefona:

  1. Vodi računa o bateriji! Ne samo da držanje telefona na punjaču tokom cele noći bespotrebno troši energiju i šteti životnoj sredini, to utiče i loše na bateriju tvog telefona.
  2. Zaštiti telefon i vodi računa kako ga koristiš.
  3. Redovno ga apdejtuj i vodi računa kako surfuješ po netu.
  4. Kada ipak dođeš do kupovine novog telefona, pogledaj njegov Eco Rating i izaberi telefon koji ima minimalni uticaj na životnu okolinu!

Šta je životni ciklus telefona?

Životni ciklus jednog telefona ne podrazumeva samo period korišćenja, već obuhvata 5 faza:

  1. Materijal - u ovoj fazi telefon su komponente koje se kasnije koriste u proizvodnji. Eco Rating analizira koji su materijali korišćeni i koliki je procenat recikliranih komponenti.
  2. Proizvodnja - u ovoj fazi se analizira trošenje energije i ispuštanje štetnih gasova! Čak 80% emisije ugljen-dioksida se dogodi pre nego što telefon napusti fabriku!
  3. Transport - u ovoj fazi se meri udaljenost od proizvodnje do mesta prodaje, kao i emisija ugljen-dioksida u tom procesu.
  4. Korišćenje - ovo je faza kada je telefon kod korisnika i najčešće taje nekoliko godina. U ovoj fazi se analizira trošenje energije pri punjenju, ali i koliko je telefon izdržljiv i sklon popravkama.
  5. Odlaganje - je poslednja faza, a na održivost samog telefona utiče to koliko se njegove komponente mogu reciklirati, a na životnu sredinu utiče i to na koji način korisnik odlaže mobilni telefon.

Kako bi životni vek telefona bio duži, a posebno 4. faza korišćenja - u A1 mreži uz novi telefon sa Eco Ratingom dobijaš i 3 godine garancije. Čak i ukoliko odlučiš da promeniš telefon u ovom periodu, uz garanciju možeš da osiguraš da ovaj telefon možeš pokloniti nekom ili ga koristiti u drugu svrhu.

Kako Eco Rating ocenjuje trajanje telefona?

Eco Rating analizira više ekoloških kriterijuma i to kroz ceo životni vek telefona - od proizvodnje do njegovog odlaganja, a jedan od kriterijuma jeste i trajnost. Ovaj kriterijum ocenjuje koliko je telefon izdržljiv, koliko traje baterija i koliki je period garancije. Pored trajnosti, pogledaj i druge eko kriterijume ovde.

Kako da izabereš pozitivnu promenu?

Ne možemo da ignorišemo negativan uticaj mobilnih telefona na životnu sredinu, ali oni su i naš alat pomoću kog delimo i razmenjujemo informacije i podižemo svest o ekološkim temama. Sigurno je da nećemo prestati da koristimo mobilne telefone, ali možemo donositi održive odluke. Novi telefon kupujemo kada nam je on zaista potreban, a ne jer je izašao novi model, a kada se to desi kao jedan od kriterijuma posmatramo njegov Eco Rating. Pogledaj ponudu telefona i uporedi njihov Eco Rating - ovde. Ne zaboravi, ne biraš samo telefon, biraš pozitivnu promenu