Close
Close modal
Close
SR
EN

Koliko traju mobilni telefoni?

Mobilni telefoni su promenili način na koji radimo, razmenjujemo informacije, čuvamo i delimo uspomene. Trenutno na svetu imamo skoro 7 milijardi korisnika pametnih telefona, što je skoro duplo više nego 2016. godine, a imamo i generacije koje ne poznaju život bez pametnih telefona.

Šta se dešava sa svim ovim telefonima?

Telefoni ostavljaju veliki trag na životnu sredinu emisijom ugljen-dioksida, korišćenjem retkih materijala i trošenjem energije, a na kraju 123-126 miliona funkcionalnih telefona na deponiju. Na trajanje mobilnih telefona utiče i sam proces proizvodnje, a posebno kvalitet baterije, ali i sam korisnik. Trenutno, mobilni telefoni traju u proseku 2-3 godine, a najčešći razlog zamene telefona jeste baterija, fizička oštećenja, izgubljen telefon ili jednostavno - kupovina novog modela.

Kako možeš da produžiš trajanje telefona?

Mobilni telefoni imaju kraći životni vek od drugih uređaja. Na primer, računari obično traju 3 do 8 godina. Pre nego što kupiš novi telefon, razmisli da li ti je on potreban, kao i kako možeš da iskoristiš telefon koji trenutno koristiš. Neki saveti za duži životni vek telefona:

  1. Vodi računa o bateriji! Ne samo da držanje telefona na punjaču tokom cele noći bespotrebno troši energiju i šteti životnoj sredini, to utiče i loše na bateriju tvog telefona.
  2. Zaštiti telefon i vodi računa kako ga koristiš.
  3. Redovno ga apdejtuj i vodi računa kako surfuješ po netu.
  4. Kada ipak dođeš do kupovine novog telefona, pogledaj njegov Eco Rating i izaberi telefon koji ima minimalni uticaj na životnu okolinu!

Šta je životni ciklus telefona?

Životni ciklus jednog telefona ne podrazumeva samo period korišćenja, već obuhvata 5 faza:

  1. Materijal - u ovoj fazi telefon su komponente koje se kasnije koriste u proizvodnji. Eco Rating analizira koji su materijali korišćeni i koliki je procenat recikliranih komponenti.
  2. Proizvodnja - u ovoj fazi se analizira trošenje energije i ispuštanje štetnih gasova! Čak 80% emisije ugljen-dioksida se dogodi pre nego što telefon napusti fabriku!
  3. Transport - u ovoj fazi se meri udaljenost od proizvodnje do mesta prodaje, kao i emisija ugljen-dioksida u tom procesu.
  4. Korišćenje - ovo je faza kada je telefon kod korisnika i najčešće taje nekoliko godina. U ovoj fazi se analizira trošenje energije pri punjenju, ali i koliko je telefon izdržljiv i sklon popravkama.
  5. Odlaganje - je poslednja faza, a na održivost samog telefona utiče to koliko se njegove komponente mogu reciklirati, a na životnu sredinu utiče i to na koji način korisnik odlaže mobilni telefon.

Kako bi životni vek telefona bio duži, a posebno 4. faza korišćenja - u A1 mreži uz novi telefon sa Eco Ratingom dobijaš i 3 godine garancije. Čak i ukoliko odlučiš da promeniš telefon u ovom periodu, uz garanciju možeš da osiguraš da ovaj telefon možeš pokloniti nekom ili ga koristiti u drugu svrhu.

Kako Eco Rating ocenjuje trajanje telefona?

Eco Rating analizira više ekoloških kriterijuma i to kroz ceo životni vek telefona - od proizvodnje do njegovog odlaganja, a jedan od kriterijuma jeste i trajnost. Ovaj kriterijum ocenjuje koliko je telefon izdržljiv, koliko traje baterija i koliki je period garancije. Pored trajnosti, pogledaj i druge eko kriterijume ovde.

Kako da izabereš pozitivnu promenu?

Ne možemo da ignorišemo negativan uticaj mobilnih telefona na životnu sredinu, ali oni su i naš alat pomoću kog delimo i razmenjujemo informacije i podižemo svest o ekološkim temama. Sigurno je da nećemo prestati da koristimo mobilne telefone, ali možemo donositi održive odluke. Novi telefon kupujemo kada nam je on zaista potreban, a ne jer je izašao novi model, a kada se to desi kao jedan od kriterijuma posmatramo njegov Eco Rating. Pogledaj ponudu telefona i uporedi njihov Eco Rating - ovde. Ne zaboravi, ne biraš samo telefon, biraš pozitivnu promenu