Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

I ovog leta oprezno surfuj na onlajn talasima

I ovog leta oprezno surfuj na onlajn talasima

Internet ne zaboravlja - pretraga, fotografije, podaci koji se jednom nađu u virtuelnom svetu tamo će ostati zauvek. Informacije koje jednom podeliš sa svojim pratiocima, mejl adrese preko kojih se registruješ, fotografije koje postavljaš uvek ostaju tu negde, a na to treba obratiti posebnu pažnju.

Nevidljivi lopov

Nikome od nas prva pomisao nije da iza sajta onlajn prodaje garderobe, cipela ili sajta za onlajn gledanje filmova stoji bilo kakva zamka. Razumljivo nam je da je registracija neophodna za pristup sajtovima, pa ukucamo staru mejl adresu koju možda i ne koristimo, prihvatimo uslove korišćenja i dolazimo do svog cilja. Ili ne?

Ukoliko imaš nedoumicu da li je sajt kojem pristupaš legitiman, a od tebe traži da prilikom registracije priložiš lične podatke, ne ostavljaj ih. Lažni sajtovi su osmišljeni na način da atraktivnim dizajnom, niskom cenom, sniženjem i drugim pogodnostima privuku pažnju korisnika, zainteresuju ih, i nakon toga, pristupe ličnim informacijama ili prenesu virus na uređaj. Kada pristupiš sajtu, potraži ikonicu katanca koja se nalazi u adresnoj traci - klikom na katanac možeš proveriti da li je sajt baš onaj na koji želiš da odeš po imenu za koji je katanac (sertifikat) izdat. Međutim, iako je ikonica katanca zaključana i prenos podataka ka sajtu je siguran, moguće je da je sajt lažan pa je upotreba poznatijih antivirus rešenja preporučljiva jer oni imaju komponentu za zaštitu pretraživanja baš od malicioznih sajtova.”

Plaćanje online

Pre nego što se odlučiš da u polje za plaćanje upišeš broj svoje kreditne kartice, prvo proveri da li se na određenoj internet prodavnici nalaze informacije poput PIB broja preduzeća i adrese. I ovde proveri verodostojnost sajta, odnosno da li je katanac zaključan. Pre nego što kupiš bilo koji proizvod, uporedi cene sa drugim sajtovima - ako je cena znatno niža, verovatno nije u pitanju veliko sniženje već klasična internet prevara. Takođe, važno je proveriti da li su u okviru sajta ponuđeni uslovi garancije za kvalitet proizvoda i obratiti pažnju na sve pojedinačne korake porudžbine i zahteve koji se upućuju prilikom elektronske kupovine.

Kako ne (u)leteti u problem?

Kada planiraš odmor, često prva adresa koju posetiš bude neki sajt u okviru kojeg se mogu naći jeftine avio karte. Ali, ovo je situacija koja zahteva oprez - ukoliko su letovi do dalekih, egzotičnih destinacija sumnjivo jeftini, to može biti prevara.

Za kupovinu avionske karte, potrebno je da uneseš različite podatke poput adrese stanovanja, broja pasoša, kreditne kartice - praktično sve podatke kojim sajber napadačima otvaraš vrata da, bez ikakvog problema, isprazne tvoje bankovne račune, pa čak i izvrše krađu identiteta. Ukoliko avio kompanija preko koje rezervišeš i kupuješ karte nije proverena, nemoj ostavljati lične podatke, niti kreirati profil na njenom veb-sajtu. Pre kupovine, uvek proveri da li određena avio kompanija postoji, kao i da li je njen naziv tačno napisan.

Alati za bezbedno surfovanje

Surfovanje krije opasnost na različite načine: ukoliko na računaru već postoji virus, on će pokupiti informacije čak i kada ostavljaš podatke na proverenim sajtovima. O ostavljanju podataka na nebezbednim sajtovima ne treba ni govoriti, a tu je i "prisluškivanje" ako se lični podaci ostavljaju na sajtu koji nema HTTPS.

Imajući u vidu sve navedeno, postavlja se logično pitanje - kako se bezbedno prepustiti onlajn talasima? Odgovor na ovo pitanje leži u aktiviranju različitih alata koji nam garantuju bezbedno pretraživanje poput antivirus i AdBlocker programa i besplatnih alata za skeniranje pretraživača.

Kada pristupiš svom odabranom pretraživaču, prvo u podešavanjima privatnosti izaberi naprednu (pojačanu) zaštitu. Takođe, važno je da označiš opciju da pretraživač uvek koristi sigurne veze - na ovaj način, on će te upozoriti na opasnost pre pristupanja rizičnom veb-sajtu.

U pretraživanju različitih sadržaja na internetu, sigurno ponekad primetiš oglase koji iskaču na ekranu i ne dozvoljavaju pristup sajtovima. Pored toga što su "dosadni", oni mogu biti i izuzetno opasni, jer često vode na maliciozne sajtove koji mogu naneti štetu tvom uređaju. Zbog toga su AdBlocker programi od velike važnosti za bezbedno surfovanje - prepoznajući i blokirajući zlonamerne oglase, fišing prevare i druge opasnosti omogućavaju nam da bezbedno pretražujemo internet, a istovremeno i zaštitimo svoje lične podatke.

Nazad