Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Sajber napadači sve veštiji u lovu na lične podatke

Na svakih 39 sekundi u svetu desi se jedan hakerski napad, a sve su učestalije vesti o kompromitovanju velikih baza podataka koje na kraju završe na Dark Net-u, skrivenom delu interneta u kom cvetaju nelegalne aktivnosti.


Iako možda misliš da ne interesuješ kriminalce i da nemaš šta da kriješ, svaki podatak za sajber napadača i te kako ima vrednost i može biti zloupotrebljen za korišćenje usluga u tvoje ime, krađu identiteta, iznudu, direktnu krađu novca ili narušavanje reputacije. Indeks cena na crnoj berzi pokazuje da detalji o kreditnoj kartici sa CVV brojem vrede između 17 i 65 dolara, a podaci za pristup e-bankingu od 40 dolara do 120 dolara, zavisno od stanja na računu. Hakovani nalog sa društvene mreže Facebook prodaje se za 65 dolara, na Instagramu za 45, a na Tviteru za 35 dolara.


Na primer, u toku pandemije, pojavila se maliciozna aplikacija sa podacima o zaraženima po zemljama. Preuzimanjem mape korisnici su zapravo preuzimali trojanca koji krade korisnička imena, lozinke, brojeve kreditnih kartica i druge osetljive podatke. Takođe je porastao broj lažnih internet stranica i malicioznih dokumenata koji u nazivu imaju covid-19 ili coronavirus.


Da bi prevarni mejlovi ili SMS poruke delovali što uverljivije, kriminalci zloupotrebljavaju velike brendove, banke, državne institucije i operatore mobilne telefonije. Cilj je navesti korisnika da klikom na link ili dokument preuzme virus, ili čak da sam pošalje podatke. Posebno može biti sumnjiv zahtev da neku radnju preduzmeš u kratkom vremenskom roku, uz pretnju uskraćivanjem usluge. Ozbiljne kompanije ti nikada neće tražiti broj računa, lozinku i druge lične podatke putem SMS-a ili elektronske pošte.

Nazad