Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Razlike između putnog osiguranja i zdravstvenog osiguranja: Šta treba da znate?

Ukoliko se spremaš da uskoro ideš na put u inostranstvo, važno je da budeš dobro obavešten o temi osiguranja. Neželjene okolnosti poput bolesti ili gubitka prtljaga mogu ti upropastiti putovanje, te je važno da budeš pripremljen kako da postupiš ako se potencijalno nađeš u ovakvoj situaciji.

Zdravstveno osiguranje, na putu?

Putno zdravstveno osiguranje je upravo ono što te čuva, kao i tvoju porodicu od neplaniranih okolnosti. Međutim, putno osiguranje ne podrazumeva isto što i putno zdravstveno osiguranje. Kako bi situacija bila još komplikovanija, tu je i termin zdravstveno osiguranje.
U nastavku saznaj kakav vid zaštite pruža svaki od ovih tipova osiguranja i budi siguran da si dobro obavešten pre nego što kreneš sa pakovanjem.

Šta je putno osiguranje?

Putno osiguranje bi trebalo da bude pri vrhu ček liste za pakovanje bez obzira na destinaciju jer je važno u svakom trenutku pruža finansijsku zaštitu od različitih rizika. Putno osiguranje najčešće pokriva nekoliko situacija, uključujući:

  1. Putno zdravstveno osiguranje: Pruža ti sigurnost u slučaju da se razboljevanja na odmoru u inostranstvu i iznenada ti zatreba doktor. Zdravstveno putno osiguranje često pokriva i bolničko lečenje, troškove repatrijacije, kao i troškove potrage i spašavanja.
  2. Gubitak prtljaga: Putno osiguranje te pokriva ukoliko se nađeš u situaciji da se zagubi prtljag. Ovo je veoma česta situacija s kojom se putnici susreću, posebno ukoliko se odluče da putuju u inostranstvo avionom. Putno osiguranje ti može osigurati prtljag ukoliko je oštećen ili izgubljen te pružiti određenu novčanu nadoknadu. Naknada za ukraden prtljag, primera radi, može iznositi i do 1000 evra po osobi.
  3. Pomoć na putu: U slučaju kvara vozila, putno osiguranje može obezbediti pomoć na putu u vidu šlep službe ili popravke vozila. Neka putna osiguranja čak uključuju i neke dodatne pogodnosti poput troškova smeštaja ili prevoza dok se vozilo ne popravi.

Šta je zdravstveno osiguranje?

S druge strane, zdravstveno osiguranje ti pruža finansijsku sigurnost i pristup medicinskim uslugama u zemlji prebivališta. Postoje dve osnovne vrste zdravstvenog osiguranja:

  1. Obavezno: Ovaj tip osiguranja se često naziva i državno osiguranje i ono se finansira kroz poreze ili doprinose.
  2. Dobrovoljno: Ovo je vrsta osiguranja koje pojedinci biraju samostalno, često kroz ugovor s privatnim osiguravajućim kućama.

Zdravstveno osiguranje pokriva različite usluge, kao na primer: dijagnostiku, specijalističke preglede, laboratorijske analize i bolničko lečenje. Ono putnika osigurava u slučaju bolesti, povreda ili drugih zdravstvenih problema tokom trajanja osiguranja.
Bez obzira na finansijski status, svaki građanin ima pravo na ovaj vid osiguranja, pa se zato on drugačije naziva i obaveznim zdravstvenim osiguranjem. S druge strane, dobrovoljno osiguranje pruža dodatne opcije i fleksibilnost u izboru klinike na kojoj će se putnik lečiti, kao i metoda lečenja.

Kako da izabereš najbolje putno zdravstveno osiguranje?

Sada kada znaš razliku između ovih tipova osiguranja, možeš doneti i pravu odluku za ovaj važan korak. Postoje brojne osiguravajuće kuće koje nude putna osiguranja, ali često je potrebno da otići u njihovu poslovnicu radi kupovine ili pak odvojiti veću sumu novca za kupovinu polise.
Pred put smo vrlo često u žurbi i nemamo vremena da idemo u poslovnice radi kupovine polise ili čak zaboravimo da napravimo polisu pre polaska (pre samog izlaska iz Srbije), zato A1 svojim korisnicima pruža praktično rešenje - mogućnost aktiviranja putnog osiguranja online registracijom na A1 vebsajtu ili putem A1 mobilne aplikacije.
Ova opcija pruža brzu i jednostavnu aktivaciju putnog osiguranja i štedi vreme. Kroz samo nekoliko koraka se aktivira vrlo povoljno putno osiguranje i osigurati sebi i svojoj porodici bezbrižno putovanje.
A za one koji često putuju van zemlje, A1 nudi i posebnu NEO24 Travel tarifu koja sadrži 24 GB interneta u romingu uz 24 dana besplatnog putnog pametnog osiguranja.