Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Roming Zapadnog Balkana

U romingu kao kod kuće

Od 1. jula 2021. počela je primena RLAH (Roam Like at Home) modela u regionu Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i AP Kosovo i Metohija)

Postpaid

Pozivi i SMS poruke

 

Minute i poruke ka svim mrežama iz svoje tarife, možeš da koristiš u regionu Zapadnog Balkana kao kod kuće, bez dodatnih troškova.

 

U regulisane pozive spadaju svi pozivi upućeni ka pozivnim brojevima +381, +382, +383, +387, +389 i +355.

 

Cene roming saobraćaja za ostale destinacije se tarifiraju i obračunavaju prema cenama i uslovima u skladu sa aktivnom roming tarifom korisnika.

 

Saobraćaj se troši po prioritetu: roming dodaci, roming saobraćaj iz tarife, nacionalni dodaci, nacionalni saobraćaj iz tarife.

 

Dakle, možeš da trošiš ceo sadržaj minuta i SMS poruka iz svog tarifnog paketa, dok za internet postoje određena ograničenja. Količina gigabajta propisana u skladu sa pravilom politike primerenog korišćenja i zavisi od tarifnog paketa koji imaš.
Internet
Tarifni paket
Mini
Start
NEO 4
NEO Surf
NEO 24
NEO NEO
NEO Platinum
Sigurica
Prenos podataka u GB iz tarifnog paketa za nacionalni saobraćaj koji se može koristiti u regionu Zapadnog Balkana
500 MB
500 MB
4 GB
6 GB
8 GB
10 GB
24 GB
2 GB
Prenos podataka u GB iz tarifnog paketa za nacionalni saobraćaj koji se može koristiti u regionu Zapadnog Balkana
Mini
500 MB
Start
500 MB
NEO 4
4 GB
NEO Surf
6 GB
NEO 24
8 GB
NEO NEO
10 GB
NEO Platinum
24 GB
Sigurica
2 GB
Kako da razumem tabelu?

Uzmimo primer da koristiš NEO24 i da si u romingu u Crnoj Gori.

 • Moći ćeš da šalješ poruke, pozivaš i primaš pozive neograničeno isto kao da si u Srbiji.
 • Dok se nalaziš u romingu u Crnoj Gori, možeš da potrošiš 8 GB od dostupnih 24 GB interneta koje imaš u tarifi.
 • Ukoliko nemaš aktiviranu zaštitu od prekoračenja potrošnje interneta, sva dodatna potrošnja interneta u romingu u Crnoj Gori biće naplaćena po istim cenama kao da si u Srbiji.

Ukoliko, na primer, koristiš NEO 4 tarifu.

 • Možeš da iskoristiš kompletan sadržaj tarife dok boraviš u romingu u Crnoj Gori kao da si kod kuće.
 • Nakon što potrošiš celokupan sadržaj iz tarife, moći ćeš da nastaviš surf u romingu u Crnoj Gori samo uz kupovinu internet roming dodatka.

U čemu je razlika između Rominga i Međunarodnog saobraćaja?

Međunarodni saobraćaj predstavlja pozive i poslate poruke ka brojevima u inostranstvu kada si u zemlji, dok roming koristiš za pozive i poruke kada se nalaziš van Srbije.

Kada si u Srbiji i pozoveš

 • makedonski broj (+389), to je međunarodni poziv i biće naplaćen po cenama za međunarodne pozive
 • srpski broj (+381) koji je trenutno u Severnoj Makedoniji, trošio bi se sadržaj iz tarifnog paketa i ne bi došlo do dodatne naplate.

Ukoliko odeš u Severnu Makedoniju i pozoveš makedonski (+389) ili srpski broj (+381), to je roming poziv koji neće biti naplaćen već se troši sadržaj dostupan u tarifnom paketu.

Šta da radim kada sam u pograničnom području?

Pogranična područja su zone blizu granice dveju država itu može doći do automatskog povezivanja na operatora druge države. U tim područjima, preporuka je da ručno izabereš mrežu i izbegneš potencijalne dodatne troškove.

 • Ukoliko odeš u Neum (BiH), koji se nalazi na granici sa Hrvatskom, potrebno je da ručnim odabirom mreže izabereš operatera iz Bosne i Hercegovine i iskoristiš prednosti rominga Zapadnog Balkana.
 • U suprotnom, zbog blizine granice može slučajno da dođe do povezivanja na mrežu hrvatskog operatora koji ne pripada romingu Zapadnog Balkana i može da prouzrokuje dodatno tarifiranje saobraćaja po važećim roming cenama.

 

*U slučaju da imaš tarifni paket koji nije na listi, informacije o raspoloživoj količini interneta u regionu Zapadnog Balkana na starijim tarifnim paketima možeš da pogledaš ovde.
**U slučaju da si izabrao/la Sigurica ili Sigurica Plus tarifu do 3.11.2022. informacije o raspoloživoj količini interneta u regionu Zapadnog Balkana možeš da pogledaš ovde.

Prepaid

Pozivi i SMS poruke

 

Minuti i poruke ka svim mrežama se tarifiraju po cenovniku nacionalnog saobraćaja i u regionu Zapadnog Balkana.

 

Prepaid korisnici Mesečnih planova, nacionalnih dodataka ili personalizovanih ponuda, svoje minute, poruke i internet mogu da koriste samo u nacionalnom saobraćaju.

 

 

Da li postoji razlika naplate registrovanih i negistrovanih prepaid korisnika?

Za prepaid korisnike postoji razlika u naplati dolaznih poziva, u zavisnosti od toga da li si registrovan korisnik ili ne.

 • Ako registrovani prepaid korisnik u A1 mreži, tvoji dolazni pozivi se ne naplaćuju, a odlazni pozivi i poruke ka svim mrežama se naplaćuju po cenovniku nacionalnog saobraćaja i u regionu Zapadnog Balkana.
 • Ukoliko imaš neregistrovan prepaid broj i aktivan Mesečni plan, sadržaj plana možeš da koristiš samo u nacionalnom saobraćaju. Pošto nisi A1 registrovani korisnik, biće ti naplaćeni i dolazni pozivi po važećem cenovniku.

Dakle, važno je da razumeš da roming nije u potpunosti ukinut, ali je došlo do promene načina tarifiranja ostvarenog saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana i da je to definisano modelu RLAH (Roam Like at Home) na nivou države.

Za detaljnije informacije i politiku primerenog korišćenja poseti „Roming kao kod kuće“ u regionu Zapadnog Balkana.

Putuješ u Crnu Goru?

 

Ako si postpaid korisnik, cena rominga u Crnoj Gori je ista kao kod kuće. Minute i poruke ka svim mrežama možeš da koristiš bez dodatnih troškova, uz deo interneta iz paketa, u zavisnosti od toga koju postpaid tarifu koristiš. Ukoliko ti treba još više interneta, na raspolaganju su ti Montenegro Roming dodatak ili neki od Roming Net dodataka.

 

Ako si prepaid korisnik pogledaj cenovnik nacionalnog saobraćaja za roming u Crnoj Gori. Za korišćenje interneta aktiviraj Montenegro Roming dodatak ili neki od Roming Net dodataka.