Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Povedi računa o svakom kliku

Navike potrošača širom sveta su se u poslednjih par godina znatno promenile i doprinele sve većoj zastupljenosti onlajn kupovine, koja povrh brojnih prednosti nosi sa sobom i određene rizike.


Treba posećivati samo poznate i proverene e-trgovine, ali i tada je neophodno otvoriti četvore oči. Naime, jedna od učestalih prevara podrazumeva korišćenje kloniranih sajtova koji izgledaju isto kao legitimni, pa kupci bivaju obmanuti da unesu broj kreditne kartice na pogrešnom mestu. Proveri da li adresa počinje prefiksom https i da u njoj nema nekog slova viška ili manjka (na primer, Amanzon umesto Amazon). Pre nego što prvi put poručiš robu sa novog sajta, proveri ga na internetu – postoje brojne liste lažnih e-prodavnica koje su osnovane radi prevare.


Jedna od uobičajenih prevara je lažni imejl od kurirske službe da je stigao paket za tebe, a za proveru o čemu je reč, traži se da klikneš na neki link. Ako to uradiš ne proveravajući od koga je imejl, velika je verovatnoća da ćeš preuzeti virus koji krade osetljive lične podatke kao što su lozinke za e-banking. U pitanju je klasičan primer takozvane fišing prevare, koja spada u socijalni inženjering, jer zloupotrebom ljudskih slabosti navodi korisnike na određenu radnju.


Treba biti oprezan sa imejlovima koji obećavaju neke ekskluzivne informacije na aktuelne teme, kao i prema svakom tekstu sa slovnim i gramatičkim greškama. Vodi računa i ako dobiješ obaveštenje da si baš ti srećni dobitnik nečega. Mnogi su baš na ovaj način obmanuti uoči Mundijala u Rusiji 2018. godine. Umesto ulaznica koje su „poklanjane“, dobijali su virus koji je krao podatke.


Kad je u pitanju elektronska pošta, za početak postavi sebi nekoliko pitanja. Da li poznaješ pošiljaoca i da li njegova adresa deluje regularno? Ukoliko se traži da klikneš na neki link, pređi mišem preko njega. Ako se iznad pojavi drugačija adresa od one koja je napisana, sigurno je u pitanju prevara.


Na kraju, s posebnim oprezom tretiraj elektronske čestitke, jer ih kriminalci koriste da i u njih smeste virus. Nikada ne otvaraj priloge i linkove koje dobiješ od nepoznatih pošiljalaca.

Nazad