Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Održana svečana premijera digitalno restaurisanog filma „Neka druga žena“

Projekcije na otvorenom novi pogled na film – A1 Kinoteka letnji bioskop

 

11.8.2022. Beograd -Svečana projekcija filma „Neka druga žena“, Miomira Mikija Stamenkovića, koji je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, održana je sinoć u centru Beograda na krovnoj terasi Doma Vojske, u okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa, u prisustvu mnogobrojne beogradske publike i poznatih imena domaće kinematografije.

 

„Neka druga žena“ je domaći triler snimljen 1981. godine u produkciji Centar filma, a ostao je zapamćen po izuzetnoj glumačkoj podeli, kao i po kriminalističkom zapletu iz pera poznatih scenarista Dragana Markovića i Dušana Perkovića. Ubistvo eminentnog beogradskog lekara pod neobičnim okolnostima, mlada ljubavnica, povratak supruge u zemlju, kreiraju zaplet ove dramske igre. Glavne uloge tumače Dragan Nikolić, Merima Isaković, Ljubiša Samardžić, Petar Kralj, Dušica Žegarac, kao i Svetlana Ceca Bojković, legendarna glumica koja je ovom prilikom pozdravila sve prisutne zajedno sa svojim kolegom Ivicom Klemencom.

 

Prisutnima se putem video poruke obratila Merima Isaković, glumica koja je u ovom filmu ostvarila izuzetnu ulogu. Ona je ovim povodom izjavila da „se raduje povratku filma u digitalne vode jer će to omogućiti da se film prikazuje u boljem kvalitetu i da će ostati duže dostupan publici.“ Merima Isaković se podsetila kako se pripremila za ulogu i kako joj rad i razgovor sa zavisnicima od droge u to vreme omogućio da bolje razume lik Jelene koji tumači. Na kraju je pozdravila sve prisutne, a posebno se osvrnula na one koji više „nisu sa nama“.

 

„Ovo je 25. film koji je digitalno restauriran u okviru projekta A1 Kinoteka. Ovaj atipičan film, za karijeru reditelja Mikija Stamenkovića ali i našu tadašnju kinematografiju, sam kao tinejdžer gledao 3 puta u bioskopu nedaleko odavde. Zadovoljstvo mi je što ću zajedno sa svima vama večeras moći ponovo da pogledam ovaj film u istom kvalitetu slike i tona kao i tada - pre 40 godina“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao: „pored izuzetnih glumačkih uloga, ponovo bih istakao doprinos autora Zorana Simjanovića. Imao sam privilegiju da Simketu u više navrata kažem da je muzika za film „Neka druga  žena“ jedna od najbolje komponovanih filmskih muzika u njegovoj karijeri. Jednom mi je rekao - Slušaj, preslušao sam sinoć muziku iz Neke druge žene.  Da znaš da imaš pravo.“

 

„Sa digitalnom restauracijom 25. filma, imam utisak da smo dostigli mali jubilej u našoj zajedničkoj misiji da spajamo istoriju sa budućnošću, kulturnu baštinu sa digitalizacijom. Kultne scene i rečenice koje su obeležile jedno doba ostaće sačuvane za generacije koje će tek sedeti pred bioskopskim platnom, možda baš na ovom istom mestu. Sjajno je što živimo u vreme u kom moć tehnologije možemo da iskoristimo da velikim pričama i likovima, koje su iznedrile 80’ i ranije epohe, damo neprolaznost“ istakao je Blaž Ferenc, direktor korporativnih komunikacija A1 Srbija i A1 Slovenija.

 

Do kraja avgusta, publika će imati priliku da uživa u kultnim domaćim filmovima koji su digitalno restaurisani u okviru projekta A1 Kinoteka - „Maratonci trče počasni krug“, „Leto je krivo za sve“ i „Nacionalna klasa“, kao i u drugim ostvarenjima strane kinematografije koja se nalaze na repertoaru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa, programa koji se realizuje u saradnji Jugoslovenske kinoteke, kompanije A1 Srbija i Doma Vojske Srbije.

 

Ulaznice za projekcije digitalno restaurisanih domaćih filmova, koji se prikazuju u okviru projekta A1 Kinoteka, su besplatne i mogu se preuzeti na sam dan projekcije između 20-21h na ulazu Doma Vojske Srbije. Za ostale filmove ulaznice se prodaju unapred u Jugoslovenskoj kinoteci, u Uzun Mirkovoj ulici ili na dan projekcije, na ulazu Doma Vojske Srbije, u periodu od 20 do 21h, po ceni od 300 dinara.  

 

Kompletan program A1 Kinoteka letnjeg bioskopa možete preuzeti na sajtu Kinoteke.