Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

Dok se u Srbiji i dalje iščekuje najavljena aukcija za dodelu 5G spektra koja treba da omogući dodatno unapređenje kvaliteta mobilnih usluga na domaćem tržištu, ali i obezbedi preko potrebne mrežne kapacitete, zemlje u koje putuju korisnici već koriste benefite nove tehnologije koja omogućava brže protoke i manja kašnjenja.

 

Želeći im iskustvo koje imaju korisnici širom Evrope i sveta, A1 Srbija je prvi mobilni operator u Srbiji koji je svojim korisnicima omogućio korišćenje 5G tehnologije, dok su u romingu. Ova usluga dostupna je svim A1 korisnicima koji sada koriste 4G, imaju uređaj koji podržava 5G i prijave se u inostranstvu na partnersku mobilnu mrežu koja je omogućila korišćenje 5G tehnologije inostranim korisnicima. Raspoloživost usluge zavisi prvenstveno od raspoloživih mrežnih kapaciteta posećene mreže u romingu, tako da spisak trenutno broji 11 država, odnosno operatora.

 

 „Na ovaj način, korisnici A1 Srbija mogu da koriste tehnologije najnovije generacije, ukoliko to žele dok su u inostranstvu, čak i dok ona nije dostupna u Srbiji. Iskustvo u zemljama koje su uvele 5G tehnologiju je stvaranje dodatnih mogućnosti za razvoj privrede i društva. Svakako najveći značaj za korisnike biće u podizanju kvaliteta usluga i obezbeđivanju dovoljno kapaciteta radio resursa i spektra kako bi se podržao sve veći rast internet saobraćaja“, poručio je Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku A1 Srbija.

 

Važno je napomenuti da je reč o 5G NSA (Non stand alone), rešenju gde je 5G mreža podržana postojećom 4G infrastrukturom, a ne zasebna. 5G NSA je poboljšanje u odnosu na u Srbiji aktuelnu 4G LTE, jer pruža veće korisničke brzine, koje se ogledaju u bržem učitavanju internet stranica, boljem kvalitetu video sadržaja ili streaming usluga i kraćem vremenu potrebnom za preuzimanje fajlova.

 

Usluga 5G u romingu omogućena je svim korisnicima koji ispunjavaju prethodno navedene uslove, a ukoliko korisnik ne bude želeo da je koristi, ima mogućnost da samostalno promeni režim rada telefona u podešavanjima svog uređaja.

 

 

U korak sa novim tehnologijama

 

Zahvaljujući stalnom razvoju i implementaciji tehnoloških inovacija, kompanija A1 Srbija nedavno je dostigla milionitog korisnika VoLTE tehnologije. VoLTE ili „Voice over LTE“ tehnologija pruža kristalno jasan zvuk, bržu uspostavu poziva i mogućnost istovremenog korišćenja glasovnih poziva i surfovanja na internetu.

 

U skladu sa vizijom da bude lider u implementaciji najnovijih tehnologija, A1 Srbija ušao je u novu fazu razvoja, ubrzavajući program izgradnje lokalne vlastite optičke mreže u FTTH (Fiber to the Home) arhitekturi, kako bi korisnicima pružio i fiksne usluge poput optičkog interneta. Optičke i mobilne mreže nove generacije, poput 5G za koji je A1 Srbija potpuno spreman i željno očekuje aukciju, treba da podrže mnoge savremene trendove koji su tu ili dolaze velikom brzinom, ali i rastuće potrebe korisnika i tržišta. Očekuje se sve veće integrisanje ovih mreža što otvara mogućnosti za nove načine pružanja usluga, nove aplikacije i partnerstva.