Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger!

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger
Close
Close modal
Close
SR
EN
Close modal

Visiting Serbia?
For short stays we recommend

Hello Stranger

A1 prepaid internet

Quit
View more
Hello Stranger

Koje su najčešće metodologije za ocenu održivosti telefona?

Ekološka održivost polako ali sigurno ulazi u jezički diskurs. Sve smo bliži vremenu u kojem će ocena održivosti biti podjednako važan parametar prilikom izbora telefona, kao što je već cena, kvalitet ili pristupačnost.

Postoje razne metodologije koje se bave ovom temom. Neke od najpoznatijih su:

Takođe, postoji i Eco Rating metodologija, koja je fokusirana na procenu uticaja mobilnih telefona na zaštitu životne sredine tokom njenog celog životnog ciklusa. Sada, po prvi put u Srbiji, A1 je uveo Eco Rating telefona, a više o ovoj metodologiji pročitaj u nastavku.:

Šta je Eco Rating metodologija?

Eco Rating metodologija služi za procenu učinka mobilnih telefona na zaštitu životne sredine tokom njihovog celokupnog životnog ciklusa. Eco Rating koristi informacije koje proizvođači daju o mobilnim uređajima i koje isporučuju mobilnim operaterima. Procena se vrši na osnovu 13 različitih indikatora zaštite životne sredine i 6 različitih kriterijuma efikasnosti materijala koje na kraju raspoređujemo u 5 faza koje utiču na životni ciklus telefona.

Faze Eco Rating Metodologije:

  1. Sirovine: Standardni primeri sirovina koje se koriste u proizvodnji mobilnih telefona su: zlato za priključke, litijum za bateriju, minerali za kućište, silicijum za integrisano itd. Što se više recikliranih materijala koristi prilikom proizvodnje uređaja, to je veća Eco Rating ocena u ovoj fazi.
  2. Proizvodnja: Sklapanje komponenata mobilnog telefona u gotov proizvod. Eco Rating proverava uticaj ove faze na zaštitu životne sredine.
  3. Transport: Ovde uključujemo proces od kada se uređaj sastavi pa sve dok ne stigne na mesto prodaje. U obzir se uzima udaljenost, način transporta (kamion, avion, brod) i njegova emisija gasova sa efektom staklene bašte.
  4. Upotreba i rezervni delovi: Izdržljivost, mogućnost nadogradnje i popravke, kao i potrošnje energije prilikom punjenja su faktori koji utiču na životni vek njegov telefona. Za optimizaciju energije prilikom punjenja, potrebno je sačekati da se telefon skoro pa sasvim isprazni pa tek onda uključiti na punjač i izbegavati punjenje tokom noći ili nakon što je baterija već dostigla maksimum.
  5. Kraj životnog veka: Ovde se meri uticaj odlaganja uređaja na životnu sredinu i mogućnost recikliranja materijala od kojih se sastoji. Održivost podrazumeva da životni vek produžimo, a jedan od glavnih faktora koji utiču na njegov produžetak jeste garancija koja se dobija uz telefon. Ovde možete pogledati ovomesečnu ponudu Eco Rating telefona na koju dobijate 3 godine garancije.

Ovakva metodologija se koristila od maja 2021. godine i nije se menjala više od godinu i po dana, sve do januara, 2023. godine. Nakon ovog datuma, pojavila se Ažurirana metodologija.

Ažurirana metodologija je nastala kao apdejt na već ustaljenu Eco Rating metodologiju do koje je došlo nakon fidbeka od strane potrošača (i operatera) kao i napretkom tehnologije. Svi telefoni stavljeni na tržište posle 1. januara 2023. godine su ocenjeni Ažuriranom metodologijom.

Kako da izabereš pozitivnu promenu?

U slučaju da ste stigli do ovog dela, biranje pozitivne promene ste već počeli. Sada sledi faza procesuiranja i razumevanja informacija, a nakon toga dolazi do primenivanja. A Kako sve više telefona ima na sebi Eco Rating ocenu - primena znanja nikad nije bila lakša!

Istraži ponudu, proveri Eco Rating i izaberi telefon baš za tebe, jer ne biraš samo telefon, biraš i pozitivnu promenu!