Znamo šta ćete postovati ovog leta

Deca danas uživaju u letu. Igraju tenis (na konzoli), bacaju projektile (sa Angri Birds), čitaju u senci pod borovima (na Kindle), ćaskaju sa prijateljima (na Whatsapp- u). Gotovo je kliše žaliti se na potrebu da deca budu stalno uključena, ali istina je da tehnologija ima mnogo prednosti, posebno kada roditelji utvrde parametre za zdravu upotrebu tehnologije. Posebno leti, tokom raspusta.

 

Letnji raspust je pun zabavnih i nezaboravnih aktivnosti i događaja koje porodice žele da zabeleže i da podele sa porodicom i prijateljima. Na sreću, digitalni uređaji su prenosivi, vodootporni i dovoljno mali da ih nosite na plaže, parkove i na bilo koje mesto na koje vas leto odvede…A ima li boljeg načina da ostanete u kontaktu tokom leta nego da koristite omiljenu platformu društvenih medija?

 

Mala škola postovanja tokom raspusta

#1 Vodite računa o vrstama fotki i video zapisa koje vi i vaša deca postavljate – razmislite ko će ih videti i kako biste se osećali da su podeljene sa širom publikom

#2 Inspirišite svoje klince da imaju zdravu sliku o telu

#3 Budite oprezni kada šerujete fotke sa raspusta koje svima daju do znanja da niste kod kuće

#4 Letnji raspust znači da deca i tinejdžeri provode više vremena na mreži i, bez suočavanja sa posledicama viđanja u školi sledećeg dana, rezultat može biti sajber maltretiranje. Bez obzira na to da li vi i vaša deca koristite TikTok, Snapchat, Instagram ili nešto drugo, društveni mediji se mogu bezbedno koristiti tokom leta uz samo nekoliko mera predostrožnosti:

Tiktok – Napravio je video seriju od po 30 sekundi „You're In Control“ da bi objasnio šta  je dozvoljeno a šta ne na njihovoj platformi.

Snapchat – Snapchat je omogućio da snimci nestaju, ali je prijatelj možda napravio snimak ekrana. Zato su važni njihovi saveti za bezbednost, detaljno.

Instagram – Napravio je vodič za roditelje, a njegov Centar za bezbednost velike napore ulaže u smanjenje maltretiranja na internetu.

WhatsApp – Ima odlličnu verifikaciju u dva koraka koja štiti nalog vašeg deteta (a i vaš).

 

Obavezno ih konsultujte, proverite podešavanja privatnosti, vodite računa o tome šta objavljujete i uživajte u društvenim medijima tokom leta.