Zbogom, kasice prasice: Klinci prešli na digitalne novčanike

Vreme je takvo da su klinci od malih nogu upoznati sa značajem i značenjem novca i vrlo je važno da ta mala ljudska bića uče o vrednosti novca u isto vreme kada uče da čitaju i pišu.

 

Bilo da ga ima u izobilju ili uvek fali neki dinar da se premosti mesec, novac je neizbežna tema za vreme u kojem živimo. Ponekad imamo utisak da se sve vrti oko njega i ponekad ne znamo kako da se nosimo sa tim. I onda klinci naprasno porastu i počnu da troše. Složićemo se da je važno naučiti decu važnosti zdravog finansijskog života i verovatno većina roditelja već ima ili ideju ili konkretne poteze o dečjoj štednji.

 

Ali, šta je sa džeparcem i dnevnim potrebama dece u vidu sladoleda, sokova, grickalica, izlazaka sa društvom, onda uvek pred čas zafali šestar, sveska, vežbanka pet minuta pred pismeni… A mi nismo kod kuće ili nemamo novac na dohvat ruke? Glavna motivacija treba da nam bude da naučimo decu da rukuju novcem i da imaju finansijsku autonomiju.

Istraživanja pokazuju da većina dece između pet i sedam godina dobija neku vrstu džeparca koju čuvaju u čuvenoj kasici prasici.

Ali, deca su danas digitalizovana i kasica prasica je nekako za bebe. Klinci žele moderna rešenja, kompatibilna sa digitalizovanim svetom. Nema sumnje da generacija Z i maloletnici ulaze na potrošačko tržište u još ranijem dobu i za njih su kreirana nova rešenja koja im olakšavaju finansijski život. Jedno od njih je digitalan novčanik.

Digitalan novčanik je rešenje za sve dileme u vezi sa džeparcem i jedan od najboljiih na našem tržištu je A1 mWallet. Jednostavna aplikacija zaista služi kao digitalan novčanik i mnogo koristi i roditeljima i školarcima ili tinejdžerima. Roditelji sredstvima raspolažu putem mobilne aplikacije, a onaj ko ima platnu karticu ili nalepnicu za telefon povezanu sa aplikacijom može da ih bezbedno, brzo i lako koristi za plaćanje – kako na POS terminalima, tako i online.

 

Prednosti mWalleta:

#1 mogu da je koriste i najmlađi, a roditelji imaju potpunu kontrolu troškova

#2 klinci mogu da prebacuju džeparac kada i kako žele

#3 roditelji prate tokove novca, a deca bezbedno plaćaju telefonom ili mwallet karticom

#4 u slučaju gubitka, mwallet kartica se jednostavno blokira putem aplikacije

 

I dok kasicu prasicu mogu lako da napune, a još lakše isprazne, a da ni ne znaju na šta je novac otišao, klinci pomoću digitalnog novčanika razmišljaju o novcu na malo pametniji način. Za njih, novac je apstraktan koncept i važno je da mu daju smisao. Digitalne aplikacije za džeparac upravo su najisplativije sredstvo za postizanje tog cilja, ali i za osamostaljivanje, izgradnju poverenja i učenje da novac uopšte nije apstraktan, već sastavni deo života.