Zašto tehnologija nije najveća pretnja današnjice već način na koji je upotrebljavamo?

23.novembar DIGITALNI RODITELJI

Ubrzanje koje je naše društvo dobilo kada se pojavio internet samo se povećava, a definitivno nas očekuje još veća brzina, nova otkrića i nove navike koje donosi digitalno doba. Sve napreduje, menja se iz dana u dan, stižu razvijaju se aplikacije i menjaju načini komunikacije. Neki roditelji sve to vide kao odličnu priliku da stalno budu u toku i uživaju u svakodnevici gde su mnoge stvari, poput kupovine ili pomaganja deci u domaćim zadacima jednostvanije, ali su drugi zabrinuti zbog straha da bi tehnološke mogućnosti mogle da postanu pretnja.Potpuno je normalno da ste zabrinuti kada se susretnete sa nečim nepoznatim, kao i da oprezno pristupate novinama pogotovo kada ste roditelji koji žele samo najbolje za svoju decu. Ipak, važno je da i pored toga ostanete otvorenog duha i u svemu modernom vidite najpre potencijale pa rizike, jer tehnologija nikada nije pretnja sama po sebi, već način kako je koristimo.

Šta bi bilo da nema tehnoloških promena?
Zamislite da i dalje živimo u svetu gde na pismo čekamo mesecima, fiksni telefon je retkost, i sve tekstove pišemo rukom ili na pisaćoj mašini? Zamislite da ne postoji e-banking, elektronski dnevnik, Google Classroom, aplikacije za učenje, mape. Zamislite da ne postoji ekran na dodir koji toliko olakšava stvari, unos teksta ili komande govorom, zamislite da ne postoji način da vidimo redove vožnje, rezervišemo karte onlajn, pronađemo recept za omiljeni kolač ili tutorijal za svaki novi hobi koji želimo da naučimo? Naravno, sigurno bismo se snašli i u svetu bez svih tih mogućnosti ali bilo bi mnogo teže zar ne? Tehnologija je u tolikoj meri deo naše svakodnevice da često ni ne primetimo koliko nam pomaže.

Tehnološke novine su dobar znak
Kroz istoriju se često dešavalo da se nova dostignuća teško prihvataju i vide kao pretnja, ali da kasnije postanu toliko prihvaćene da se nove generacije čude kada saznaju koliki put je nešto što uzimaju zdravo za gotovo moralo da pređe da bi postalo deo svakodnevice. I danas kada smo okruženi novinama tehnologije koje se menjaju velikom brzinom prisutna je opreznost i strah, pa je utoliko važnije da se uvek setimo koliko je promena bitan proces. Samo kroz istraživanja, testiranja, i nova otkrića može da dođe do napretka celog društva, jer tako nastaju mogućnosti koje olakšavaju naše funkcionisanje danas, ali stvaraju prostor i za dalja dostignuća koja će primenu naći u budućnosti. Kada se nešto novo pojavi to nije znak da će tehnologija preuzeti naše živote, već da ćemo imati dodatne mogućnosti kroz koje možemo da se izražavamo, budemo kreativni i stalno učimo.

Tehnologija će se svakako razvijati bilo da nam to saznanje prija ili ne, i najbolje bi bilo da prema svojim mogućnostima ispratimo te promene, budemo u toku sa njima, i koristimo ih na najbolje moguće načine, a u tome ohrabrujemo i svoju decu. Gledajući nas ona uče da u nepoznatom prepoznaju mogućnosti, a ne pretnje, što može da im koristi kao pristup ne samo u kontekstu tehnologije nego i čitavom životu. Naravno, važno je na vreme razvijati odgovorno ponašanje koje omogućava da se u svetu interneta i aplikacija krećemo sa lakoćom, bez straha, ali uz svest o značaju naše odgovornosti.

Koliko je tehnologija dobra zavisi od nas
Mi smo ti koji određuju u koje svrhe je koriste, koliko često i šta želimo da postignemo. Ukoliko tehnologiju koristimo da naša dnevna rutina bude još lakša, da učimo, pokrećemo kreativne projekte, povezujemo se sa ljudima koje volimo, ili ljudima sa kojima delimo interesovanja, ona svakako može da donese mnogo dobrih stvari.

Od našeg korišćenja potencijala tehnologije zavisi kakva će biti zato je važno da vi kao roditelji uvek budete primer svojoj deci u načinima na koje je upotrebljavate. Pratite na koje načine oni koriste dostupne tehnološke mogućnosti, budite im podrška, i potrudite se da zajedno istražujete nepoznate oblasti u skladu sa interesovanjima.

Nema razloga da se bojite tehnologije, ako se prema njoj odnosite odgovorno i tome učite svoju decu uvek ćete u njoj pronalaziti novu inspiraciju pojedinačno ali i kao porodica.