Zašto ne bi trebalo da previše koristite smartfon i tablet za smirivanje burnih dečjih emocija?

13.januar DIGITALNI RODITELJI

Koliko ste puta kao roditelj, dok vaše dete plače ili je uznemireno, osetili potrebu da bilo šta učinite samo da se umiri? Verovatno bezbroj. Pod pritiskom obaveza i stresa mnogi nemaju vremena da se posvete potrebama svoje dece kada su ona neraspoložena ili ljuta, pa koriste telefon kao pomoć. Takođe, ima i roditelja koji korišćenju (najčešće) telefona na takav način pribegavaju samo kada je neophodno, kao i onih koji deci brane kontakt sa gedžetima. Nijedna krajnost nije dobra, i najbolje je pronaći ravnotežu i iskoristiti sjajne potencijale koje nam nudi digitalno uz dodatnu podršku poput zagrljaja.Savet psihologa kaže:
“Postoji trend među roditeljima da se mobilni telefon koristi kao cucla kada treba umiriti dete, zaustaviti plač i negodovanje i dobiti malo mira. Preporuka je da deci mlađoj od 18 meseci ne dajemo u ručice uređaje koji su povezani na wifi, a kada im damo telefone, da smo uradili sve da predupredimo da neprimereni sadržaji dođu do njih. Burne dečije emocije najbolje smire nežni zagrljaj, kontakt očima sa roditeljima, poljubac i neka poruka podrške izgovorena milim i lepim tonom.“

Gedžeti mogu da vam pomognu u edukaciji dece, u zajedničkom istraživanju novih igara, filmova, aplikacija. Ali, kada su deca uznemirena najbolje je da prvo mesto gde će potražiti utehu i razumevanje budete vi kao roditelji.

Evo šta možete da uradite: Pomozite im da razumeju kako se osećaju
Mnoga deca, a posebno mala, ne mogu lako da izraze kako se osećaju, ali zato im vi možete olakšati tako što ćete opisivati emocije. Pitajte ih “da li si uznemiren, ljut, tužan”? Recite im da se i vi ponekad tako osećate i da vam je žao što su uznemireni, pomozite im da shvate da je sasvim u redu osećati, i da emocije poput nezadovoljstva i ljutnje nisu nešto što treba ignorisati ili prikriti, već sasvim normalan deo života. Pustite ih da ispolje ono što osećaju, i lagano ih vodite kroz ceo proces, uz poruku da ih razumete i volite, a detaljnije porazgovarajte sa njima tek kada se smire, i pokušajte da zajedno bolje razumete šta se i zašto dogodilo.

Pomozite im da ispričaju kako se osećaju
Mnogi roditelji izbegavaju stresne teme, ili ne poklanjaju dovoljno pažnje događajima koji su uznemirili decu uz uverenje da će ona to “prerasti”. Važno je da poklonite pažnju svakom događaju u životu vašeg deteta, za koji primetite da ga je uznemirio. Nemojte ostavljati vremenu da sredi stvari, misleći da će dete sve da zaboravi. Umesto toga podstaknite ih da vam ispričaju priču: šta se dogodilo, ko ih je uznemirio, šta ih je uznemirilo i zbog čega. Čak i stvari koje nam se čine nebitnim kada sve posmatramo sa roditeljske strane, mogu biti važne za dete. Uvek ih saslušajte i ohrabrujte pričanje o događajima i emocijama na svaki način, koliko god da imaju godina.

Naučite ih da burna osećanja dolaze i prolaze
Kada se dete smiri polako mu objasnite da je normalno imati jake emocije, i da je u redu osećati ih, ali da je važno kako ih prihvatamo i kako na njih reagujemo kada nam se dese. Podstaknite ih da budu radoznali i zajedno sa vama otkrivaju zbog čega su ljuti/ tužni/ uplašeni. Neka sve to bude prilika da se dodatno zbližite i još bolje razumete u nekim budućim trenucima kada se pojave nova jaka osećanja.

Ne plašite se da kažete “izvini”

U našoj kulturi starije generacije retko su se izvinjavale svojoj deci, ali vi možete da kreirate sasvim novu tradicuju - onu u kojoj je očekivano i normalno da se i roditelj izvini. Možda ste imali težak dan, možda ste i sami bili pod utiskom nekog događaja, pa ste neprimereno reagovali i propustili da detetu pružite podršku na odgovarajući način. I to je u redu, važno je da dete to razume.

Izvinjenjem ne narušavate svoj roditeljski autoritet (najbolje je da svojoj deci ne budete autoritet već pre svega prijatelj) niti podstičete nepoštovanje kod deteta. Naprotiv, ono će jako brzo početi da ceni vašu iskrenost i otvorenost, priznanje da ste pogrešili, i želju da se dobro razumete. Samim tim, i detetu će biti lakše da i samo kaže izvini u budućnosti - ne samo vama, već i u svojim ostalim odnosima kroz život. Takvim ponašanjem, detetu šaljete poruku da izvinjenje nije znak slabosti već ljubavi i brige za osobu koju volimo.

Neka tehnologija bude polje za zajednička istraživanja
Kada vaše dete oseti mnoštvo emocija, pomozite mu da ih razume, oseti do kraja bez straha, i prevaziđe. Podelite zagljaj, kažite mu nešto smirujuće i utešno, budite prisutni, jer sve što je u tom trenutku potrebno je ljubav. Neka telefon bude nešto sasvim drugo, vaše zajedničko polje istraživanja novih igara, aplikacija, edukativnih sadržaja. I ne brinite - nije ništa strašno ako u pojedinim situacijama koje su retke, morate da se oslonite na smartfon kao utehu za dete, ali trudite se da se to događa što ređe. Neka vaš prvi izbor uvek bude zagrljaj, razgovor i razumevanje koje će ojačavati vaš odnos i pomagati vam da sve lakše prolazite kroz lične situacije u budućnosti, uz sve više poverenja i mnogo ljubavi.