Zašto je klincima tako važna muzika i kako im u tome pomažu aplikacije?

5. Februar

Glasna, buntovna, romantična, klasična, divlja, ljubavna, rok, narodna. Muzika koja im pomaže da se suoče sa promenama koje su došle kada su izašli iz detinjstva i ušli u mladost.

Mi smo lepili postere iz Brava po zidovima, slušali kasete do iznemoglosti, plakali zbog raskida uz sentiše, zaljubljivali se na žurkama i na velikim odmorima uz svetske i domaće hitove, rezali diskove, slali simpatijama pesme ispisane suzama tuge ili radosti.Sadašnja mladost nije mnogo drugačija od naše, drugačiji su samo kanali kojima muzika dolazi do njihovog srca. Okolnost da su rođeni u svetu aplikacija i share opcija, olakšava im komunikaciju i izjave ljubavi, mišljenja, stava, osećanja. Društvene mreže koriste kao pano svojih raspoloženja kačeći muziku koju u tom trenutku osećaju. U sitne sate, mogu poželeti laku noć ili nedostajanje prijateljima ili simpatiji, samo jednim linkom sa Jutjuba.

Današnji klinci imaju aplikacije, ali to ne znači da su neemotivni. Naprotiv. Vrlo su osećajni i lako lomljivi, baš zato jer su izloženi na mrežama i mogućnosti da neko podrugljivo prokomentariše njihovo trenutno raspoloženje.

Muzika im je potrebna da govori umesto njih. Da iskaže osećanja i misli koja oni ne umeju da izbace iz sebe. Da pokažu stav i mišljenje kroz izbor pesama. Da se opuste, da maštaju, da sanjaju, da razmišljaju. Današnji klinci imaju mogućnost da biraju muzičke talase na kojima će njihova duša ploviti, a aplikacije im to “surfovanje” olakšavaju.

Kada stave sluške i zaplove u svet muzike, u njihovoj duši emocije se poslože i učine ih stabilnim, srećnim, svojim. Uloga roditelja je da pomognu klincima da muzika bude sastavni deo njihovog života jer je uz melodiju lepši. A aplikacije čine tu ulogu lakšom.

Neke od najpopularnijih u 2021. godini biće Spotify, Tidal, Amazon Music Unlimited, Deezer, Youtube Music, Amazon Music Unlimited.

Stavite slušalice sa svojom decom, slušajte njihovu muziku i razumećete njihove emocije.