Zašto je 09. februar veoma važan dan?

9. Februar

Bez obzira da li ste mlada osoba, roditelj ili staratelj, nastavnik ili vaspitač, kreator politike ili predstavljate organizaciju ili industriju, veoma je važno da posvećeno igrate ulogu u stvaranju i održavanju boljeg onlajn sveta.

“Dan bezbednog interneta” ima za cilj promociju sigurne, odgovorne i pozitivne upotrebe internet tehnologije i uključuje mnogobrojne lokalne i nacionalne organizacija koje se okupljaju radi podizanja svesti o ispravnim Internet praksama. Te organizacije, za našu decu, razmatraju goruće teme o bezbednosti. Poseban akcenat stavljaju na saglasnost, vlasništvo i privatnost podataka i pokreću pitanja o nasilju preko Interneta, o digitalnom identitetu i o društvenim mrežama.Glavni cilj Dana bezbednog interneta je podizanje svesti i započinjanje razgovora o bezbednosti na internetu.“Dan bezbednog interneta” je zamisao projekta EU SafeBorders i povezan je sa mrežom InSafe kao multinacionalni događaj koji ističe aktuelna pitanja vezana za internet. Do 2009. godine “Dan bezbednog Interneta” proširio se iz Evrope, pod vođstvom više od 100 globalnih odbora, kako bi bio što više rasprostranjen u svetu.

Danas se obeležava u više od 150 zemalja, uključujući i našu.Šta mi i vi možemo zajedno?

Portal “Bezbedni klinci” kontinuirano se bave ključnim temama bezbednosti na netu i nije naodmet da i danas damo kratko uputstvo za bezbednu šetnju po digitalnom svetu.

Evo naših top pet saveta za pomoć vama i vašoj deci u ovom procesu:

- Nadgledajte aktivnosti deteta na Internetu i pratite istoriju njegovog pretraživača.

Obavezno odaberite jake lozinke za svoje sigurne informacije. Objasnite detetu da nadledanje nije nadziranje i da ste na istoj strani, protiv “tamne strane” (malo filmičnosti opustiće razgovor, unesite citat iz nekog filma koji vaše dete voli, nama je gotivna Star Wars saga).

- Neka podešavanja privatnosti budu visoka kako biste obezbedili sigurnost.
Uverite se da ste u toku sa svim najnovijim bezbednosnim softverima, ažurirajte i proveravajte novitete.

- Dogovorite se o vremenu koje će provesti na internetu. Sa mlađom decom napravite raspored tako da vreme u digitalnom svetu provode samo kada ste vi u blizini. Naučite ih koje su opasnosti i šta je lepo ponašanje.

- Budite budni na telefonu ili uređaju: dogovorite se sa detetom o sadržajima koje će pratiti, učestvujte u njegovim interesovanjima, objasnite mu da na nepoželjne sadržaje uvek reaguje tako što će ih vama prijaviti, a zatim ćete zajedno da da ih uklonite.

- Podrška, razumevanje, razgovor. Tri ključne reči koje će vašem detetu i vama omogućiti pravilnu komunikaciju bez tajni i izgraditi poverenje, ne samo kada je u pitanju net, već za ceo život. Zabrane, imperativi i kategoričnost izazivaju kontra efekat, ali ljubav, strpljenje i poverenje stvaraju veze za zauvek.

Naša deca su digitalna i mi treba da im budemo sigurna luka. Učimo od njih, da bismo mogli da učimo i njih.

Srećan vam bezbedniji život na internetu!