Zašto Google logotip ponekad izgleda drugačije - da li znate šta je to Google doodles?

06. junDA LI STE ZNALI?

Velika većina ljudi na svetu koristi Google pretraživač za istraživanje interneta - čak oko 90% svih pretraga se izvrši ovim pretraživačem. Jednostavna početna strana ovog pretraživača u suštini sastoji se samo od logotipa kompanije Google i polja za pretragu. Ako često koristite ovaj pretraživač, a velike su šanse za to, sigurno ste primetili de se povremeno logotip kompanije zameni nekim drugim grafičkim rešenjem. Ti izmenjeni logotipi zovu se Google doodles (Gugl dudl). Šta oni predstavljaju i zašto se pojavljuju?Dudl logotipi su zabavne, iznenađujuće i ponekad spontane promene Google logotipa kako bi se obeležili praznici, godišnjice i životi poznatih umetnika, pionira i naučnika.


Još pre nego što je 1998. kompanija postala korporacija, nastao je koncept dudl logotipa kada su se osnivači Google-a, Lari i Sergej, poigrali sa logotipom kompanije kako bi pokazali da će otići na festival Burning Man u pustinji Nevada. Postavili su čiča-Glišu iza drugog „o“ u reči Google, a izmenjeni logotip je bio zamišljen kao komična poruka Google korisnicima da su osnivači „van kancelarije“. Iako je prvi dudl logotip bio relativno jednostavan, nastala je ideja da se logotip kompanije ukrašava u znak sećanja na čuvene događaje.


Dve godine kasnije, 2000, Lari i Sergej su zatražili od tadašnjeg vebmastera Denisa Hvanga, koji je tada bio pripravnik, da napravi dudl logotip za Dan pada Bastilje. To je naišlo na tako dobar prijem kod korisnika da je Denis postavljen za glavnog dudlera u Google-u i dudl logotipi su počeli da se pojavljuju sve češće i češće na Google početnoj stranici. U početku su se dudl logotipi uglavnom koristili za poznate praznike; danas, oni obeležavaju širok spektar događaja i godišnjica od ozbiljnih kao što je npr. Dan državnosti Republike Srbije do zabavnih, kao što je recimo održavanje pesme Evrovizije.


Ipak, najveći broj dudl prikazuje život i stvaralaštvo najvećih naučnika i umetnika civilizacije. Klikom na Google dudl dobićete pregled relevantnih internet stranica koje se odnose na temu/ličnost koja se predstavlja.
Arhivu svih dudl logotipa objavljenih do danas možete pogledati na https://www.google.com/doodles