Vreme je da pričamo o prvoj menstruaciji

20. Avgust

 

Kada se vratite u dan kada ste dobili prvu menstruaciju, čega se sećate? Da li ste se plašili novog iskustva ili ste znali šta se dešava? Da su roditelji imali sa vama taj prvi razgovor pre nego što je ciklus počeo ili ste se “domunđavale” sa drugaricama?

 

Sve naše priče su jedinstvene i bez obzira na uzrast, priprema ćerke da prihvati svoj ciklus  bez srama i straha treba da bude prioritet svakog roditelja.

 

Evo naših pet saveta za približavanje te teme vašoj mezimici:

 

#1 Razbijte tabue

Nikada nije prerano razgovarati sa ćerkom o ličnim temama, poput menstruacije i njenog tela. I dok ste već kod toga, razgovarajte i sa sinovima i o periodima! Takođe je važno dopustiti svojoj ćerki da sama postavlja granice. Istraživanja pokazuju da se u proseku gotovo svaka treća devojka plaši da govori o menstruaciji. Vaša ćerka možda neće želeti da budete uključeni u to iskustvo i to je u redu. Razgovarajte s njom i poštujte njenu privatnost ako to želi da uradi sama. Razumevanje i davanje slobode je prvi preduslov poverenja.

 

#2 Budite spremni

Imati par uložaka u rancu znači da može nastaviti dan u školi bez stresa, bez potrebe da brine šta da radi ako joj menstruacija počne neočekivano. Treba da bude sigurna da je njen veš zaštićen, umesto da se kreće neprijatno, posramljeno i uplašeno ako ciklus počne neočekivano.

 

#3 Razbijte mitove

Internet je domaćin mnoštvu informacija, ali nisu sve istinite! Vaša ćerka može biti zastrašena internet glasinama oko hormona, bolnih grudi, teškog PMS-a i bolova u periodu. Pružite joj utehu podelivši svoje iskustvo da biste joj stavili do znanja da nije sama. Svako telo je različito, a njeni prijatelji ili dr Google nisu uvek tačan izvor informacija.

 

#4 Unaprediti higijenske navike

Objasnite ćerki značaj lične higijene kada je menstruacija u toku. Tuširanje uveče i ujutru može joj doneti osećaj svežine i samopouzdanja.

 

#5 Dajte joj mogućnosti

U 2021. godini imamo sreću da imamo aplikacije koje pomažu da se vodi evidencija ciklusa, ovulacije, piše dnevnik osećanja, podsetnik za predstojeći ciklus - Flo, Clue, Period Tracker samo su neke od najboljih aplikacija koje ulivaju sigurnost i detaljno prate sve detalje u vezi sa ciklusom, uključujući i upozorenja o plodnim danima.

Mi smo nekada možda mogle da pretpostavimo da ciklus stiže po enormnoj potrebi za slatkišima i suzama koje su mogle da krenu na svaku trunku besmisla oko nas, neobjašnjivoj nervozi i tupom bolu u stomaku. Danas naše ćerke imaju bezbroj civilizovanih mogućnosti da prate promene koje nagoveštavaju početak ciklusa, a jedna od najvećih je mogućnost da sa svojim roditeljima razgovaraju bez straha, sramote i snebivanja.