Vratite decu u kolosek pre polaska u školu

17. Avgust

 

Tokom raspusta, redovna rutina verovatno je poremećena ili zbog putovanja ili zbog opuštenog rasporeda u ovo doba godine. Kako da vratimo klince u kolosek i vreme na mrežama i napolju ponovo skratimo, a da nas ne boli glava?

 

#1 Priprema

Ne dozvolite da se kraj raspusta samo prišunja i iznenadi vas. Podsetite dete da će se uskoro vratiti u školu i ojačajte pozitivne strane škole, poput viđanja sa prijateljima ili učenja omiljenog predmeta. Ništa ne olakšava povratak u rutinu nego pripremu za nju.

 

#2 Vratite se SVOJOJ rutini

Vaše dete vas koristi kao primer. Koliko god to bilo teško, ustajanje u uobičajeno vreme, osposobljavanje i spremanje svih ukućana za dan olakšaće vam povratak u rutinu nakon završetka rasusta. Ako vaše dete ima rutinski raspored ishrane, pokušajte da planirate obroke otprilike u isto to vreme.

 

#3 Koristite kalendar

Izgubiti rutinu može biti stresno jer se osećate izgubljeno i nelagodno. Tako se oseća i vaše dete! Da biste sprečili anksioznost i održali uobičajene navike u školskoj godini, koristite kalendar. Kalendar može sadržati tako jednostavne obaveze kao što su vreme za spavanje i obroci, ili malo složenije, kao plan putovanja ili porodična druženja. Vizuelno odbrojavanje dana takođe može pomoći u smanjenju anksioznosti zbog povratka u školu i pomoći vam da se pozabavite bilo kakvim strahom ili zabrinutošću. Naravno, možete koristiti i aplikacije koje pomažu da se deca vrate u kolosek. Aplikacije imaju funkcije koje su izuzetno prilagodljive i vrlo su jednostavne za razumevanje i upravljanje. Dopuštaju roditeljima da nadgledaju sve što se događa u porodici.

 

#4 Kvalitetan noćni san!

Lako je prekinuti rutinu spavanja i ukupan raspored spavanja tokom raspusta. To može postati posebno teško prilikom putovanja. Kad god je moguće, nastojte da vreme za spavanje i buđenje bude što bliže uobičajenom vremenu.

 

#5 Sećanja na odmor!

Niko ne želi da se raspust završi, posebno vaše dete. Na raspustu su bez obaveza, jedu sladoled u neograničenim količinama i ispunjavaju dan kako žele. Ko im može zameriti?

Zato, pred kraj raspusta, neka naprave neko umetničko delo, crtež ili neka napišu priču o svom omiljenom sećanju na praznike. Ne samo da će to ponovo pokrenuti mozak vašeg deteta, već će mu pružiti i nešto strukturisano za rad. Dodatna pogodnost je što sada imate uspomenu više u kolekciji sećanja.

Kraj praznika ne mora biti stresan. Pratite ove lagane savete i časkom ćete se navići na novo vreme. Do sledećeg leta i novih uspomena.