Vodič za roditelje: šta je to podkast?

10.decembar DIGITALNI RODITELJI

Podkasti su najčešće snimljeni razgovori o određenim temama koji se često oslanja na zvuk, govor, zvučne efekte, ili na video produkciju visokog kvaliteta. Ono što je važno jeste da je tema edukativna i zanimljiva, sagovornici relevantni, kao i da su informacija tačne.Zbog čega je podkast tako popularan?
Iako podseća na radio ili video emisije, podkast ima nekoliko važnih razlika koji su ga učinili veoma popularnim među različitim generacijama. Možemo da ga slušamo kada god želimo, koliko god puta želimo. Sami biramo teme koje nas zanimaju, što znači da možemo neku od njih da sagledamo iz ugla različitih podkasta i onda donesemo neke svoje zaključke. Ako ne želimo da gledamo video, vrlo često je dostupan audio format koji je zgodan za slušanje kada putujemo, ili nešto radimo.

Gde možete da slušate podkaste?
Najčešće platforme koje ljudi biraju za slušanje podkasta su:
● Apple podcasts
● Google podcasts
● Mixcloud
● SoundCloud
● Spotify
● Deeezer
Sve što treba da uradite kada ste u aplikaciji jeste da u search bar ukucate neku temu ili ime podkasta i pronaći ćete mnoštvo zanimljivih opcija. Takođe je dobra ideja guglati koji su najpopularniji podkasti, i prema tome odlučivati šta vam deluje najzanimljivije.

Zašto su podkasti dobri?
● Podstiču celoživotno učenje - kada sa decom slušate podkaste oni vas mogu inspirisati da saznate još više o temama poput ekologije, obrazovanja, vaših omiljenih serija, filmova.
● Manje vremena provodimo gledajući u ekran - podkasti se najčešće slušaju, a ne gledaju, to je sjajna prilika da i vi i deca malo odmorite oči od svetla koje on emituje, tako da možete da uživate u raznim drugim stvarima, poput pripremanja obroka ili društvenih igara. Podkast tako može da bude dodatak vašoj večernjoj ušuškanoj rutini za porodicom, kada uz toplu čokoladu zajedno saznajete nove stvari.
● Podkast je uvek sa vama - gde god da idete podkast je u vašem džepu, tačnije u smartfonu, a to znači da u njemu možete uživati u vozu, autobusu, dok šetate ili nekog čekate. Svaki trenutak kada želite da se malo odmorite ali ipak i saznate nove stvari i pokrenete nove ideje slušajući ljude iz celog sveta kako govore o vašim omiljenim temama, idealan je za podkaste.
● Besplatni su - možete ih čak sačuvati u svom telefonu i slušati kada vam najviše odgovara.
● Deca ih vole - u podkastima svako dete može da pronađe nešto što ga zanima, jer su najčešće osmišljeni tako da budu prijatni za slušanje, zabavni, interesantni, pokreću maštu, a neki od njih se završavaju tako da zainteresuju dete za narednu epizodu. I za vas kao roditelje podkasti mogu da budu odlična inspiracija i mesto gde ćete tražiti odgovore u odnosu na oblasti za koje ste zainteresovani.

Razgovarajte sa decom o podkastima
Ukoliko vaša deca već slušaju podkaste, razgovarajte sa njima o tome. Pitajte ih zašto prate baš taj određeni podkast, i šta im se u njemu najviše dopada. Iskoristite teme koje pokreću podkasti za neke vaše porodične razgovore u kojima ćete razmenjivati mišljenja i još više se zbližavati u atmosferi razumevanja, podrške i zajedničkog istraživanja sveta znanja i informacija.
Trudite se da kao roditelji i samostalno istražujete, a zatim zanimljivosti koje ste saznali podelite sa svojom decom. Neka u jednoj nedelji bar nekoliko sati bude rezervisano za zajedničko, porodično uživanje u podkastima. Oni su odlična prilika da zajedno učite i zabavite se, iskoristitie prednosti koje nude i uživajte!