Vodič za prvi mobilni telefon: Kada je najbolje vreme da vaše dete dobije smartfon

02.septembar 

Vodič za prvi mobilni telefon: Kada je najbolje vreme da vaše dete dobije smartfon

 

Kako deca treba da koriste mobilne telefone? I sa koliko godina su emocionalno spremni da imaju svoje? Prosečna starost dece koja dobijaju prve pametne telefone je oko 10 godina, ali izloženost mobilnim uređajima često počinje u mnogo mlađoj dobi. To je sasvim okej jer su naša deca digitalno pismena i svet gledaju kroz ekran. Ne možemo im uskratiti, zabraniti, uzeti pravo na telefone, ali možemo da ih naučimo da ih koriste pametno i korisno.

 

Suosnivač kompanije Apple Stiv Džobs navodno je ograničio upotrebu tehnologije svojoj deci i zabranio im da koriste iPad kada je lansiran. Bivši izvršni direktor Majkrosofta Bil Gejts sačekao je da njegova deca napune 14 godina da bi im dozvolio da koriste telefone. A kada je vreme za vaše dete?

Napravili smo mali vodič koji će vam pomoći da odlučite kada, kako i zašto detetu treba da date prvi smartfon.

 

Mlađi od četiri godine - telefon im nije potreban.

 

Od četiri do šest godina

Korišćenje telefona u ovom uzrastu nije preporučljivo. Mozak se još razvija i njihove socijalne veštine mogu biti ugrožene. Velika je verovatnoća da će vaše dete postati zavisno od telefona ukoliko ga dobije ovom uzrastu.

 

Od sedam do jedanaest godina

U ovom uzrastu deca počinju da se osamostaljuju. Po ceo dan su u školi i imaju vannastavne aktivnosti. Zbog toga roditelji treba da razmisle o nabavci telefona da bi mogli da budu u kontaktu sa detetom. Međutim, svi znamo da klinci neće koristiti telefon samo da bi se javili mami i tati, nego će želeti da igraju igrice i koriste aplikacije za istraživanje svojih interesovanja. U ovom uzrastu na roditeljima je da dete nauče kako da koriste internet i kako da prepoznaju nasilje ili bilo koju situaciju koja može da ga ugrozi.

 

Od 12 do 14 godina

Istraživanja pokazuju da 40% stručnjaka i lekara smatra da je ovo najbolje doba za uvođenje tehnologije u život deteta. Što se tiče razvoja mozga, adolescenti počinju da razvijaju veštine poput rešavanja problema, kritičkog mišljenja i kontrole impulsa. Ako ste pomogli detetu da razvije te veštine, spremno je za upotrebu pametnog telefona pod nadzorom.

 

Od 15 do 18 godina

Iako srednjoškolci smatraju da su potpuno odrasli, njihov prefrontalan korteks i dalje se razvija. Prefrontalni korteks kontroliše kognitivne funkcije i može uticati na planiranje, organizaciju, potiskivanje impulsa i vaganje posledica. Dodajte hormone i srednjoškolci mogu biti nepredvidljivi. U ovom osetljivom periodu veoma je važno da roditelji podučavaju i modeliraju dobre navike svog deteta.

 

Naravno, ne možemo se striktno pridržavati ovih preporuka jer su deca danas zaista usmerena na tehnologiju i ne bi bilo fer da ih izopštavamo iz društva na taj način. Neka srednja granica je 13 godina, ali zbog bezbednosti deteta i vaše sigurnosti možete tu granicu da spustite.

Najvažnije što treba da uradite jeste da razgovarate sa svojom decom o tome šta rade na internetu.

 

Evo nekoliko saveta odakle početi.

  • Budite znatiželjni: Pitajte ih o omiljenim temama koje istražuju na internetu i zanimajte se za ono što rade.
  • Budite proaktivni: Koristite vesti, filmove i serije da biste razgovarali sa decom o tome šta bi uradili da se slična situacija dogodi njima ili nekom od njihovih prijatelja.
  • Budite empatični. Iskoristite svoja iskustva da razgovarate o situacijama koje bi mogle krenuti naopako. I uverite ih da mogu da razgovaraju sa vama ako su uznemireni zbog nečega što su videli ili doživeli na internetu.
  • Ostanite u toku. Budite uključeni i pratite sve promene i novitete i istražite kako da ih bezbedno uvedete u digitalan svet svoje dece.

 

Ključno je poverenje. U razgovoru uživo, preko telefona, online… Važno je da znaju da ih volite, podržavate i da ste sa njima, rame uz rame, na tom božanstvenom putovanju kroz beskrajna digitalna prostranstva.