Vodič za prvi mobilni telefon: Četiri pitanja za razmišljanje

Jesen je idealno doba za kupovinu prvog pametnog telefona za dete jer su klinci sve duže u kući. Naravno, to ne znači da treba sve vreme ovog sveta da provedu uz ekran, ali kada se propisno izjurcaju sa društvom, urade domaći i provedu lepo vreme sa vama, pustite ih da se zabave jer su oni ipak mali digitalni domoroci.

 

Pre nego što kupite detetu prvi smartfon, odgovorite na ključno pitanje:

Da li je detetu potreban pametni telefon?

Postoji mnogo odgovora. Postoje dobre i loše strane korišćenja pametnog telefona, ali u većini su značajne prednosti toga da dete ima telefon. Možda ste zabrinuti da će klinci imati pristup neprikladnom sadržaju ili da će preterano koristiti telefon, ali ti problemi se lako prevazilaze zahvaljujući savremenoj tehnologiji. U ovom članku ćemo razgovarati o pitanjima koja treba uzeti u obzir pri kupovini i pametnom korišćenju pametnog telefona.

Dečji telefon vidi i doživljava razne avanture: može povremeno da leži na travi, da bude prekriven peskom ili čak da se kupa u bari. Može da iskoči iz džepa da ispita da li je beton dovoljno jak da mu polomi ekran. Može da mu bude dosadno da skakuće u džepu dok njegov vlasnik igra fudbal ili vlasnica igra žmurke i da zaspi na klupici gde će ga pronaći neko i odneti svojoj kući. Svašta može da padne na pamet pametnom telefonu, ali zato ste vi pametniji od njega i uvek korak, dva ispred :)

 

Iako možete da zaštitite telefon futrolom ili staklom, ipak vredi kupiti pametni telefon koji je izdržljiv i siguran. Ne mora da bude najbolji ili najnoviji model sa najboljim karakteristikama, umesto toga, dovoljan je dobar telefon za osnovnu upotrebu. Od trenutka kada dete počne samostalno da izlazi napolje ili da putuje, pametni telefoni postaju veoma važan alat za komunikaciju. Ne morate da brinete o dolasku i odlasku deteta kada možete da pratite njihovu lokaciju preko aplikacije za pametne telefone.

 

Kada kupujete prvi telefon, prvo sa detetom razgovarajte o njegovoj želji i nađite kompromis. Važno je da telefon ispunjava četiri uslova, a sve ostalo je nadogradnja.

Cena – prvi pametni telefon ne mora da bude najnoviji i najskuplji model

Veličina – telefon treba da stane u dečju ruku ili džep

Izdržljivost – zaštitite telefon štitnikom za ekran i futrolom

Bezbednost – dogovorite sa detetom osnovna pravila za korišćenje telefona

 

Za decu je učenje korišćenja prvog pametnog telefona isto kao učenje vožnje bicikla. Kada dete nauči da vozi bicikl, uči u koracima i fazama. Možda počnu malim biciklima koje kotrljaju nožicama. Sledeći je onaj prvi bicikl sa pomoćnim točkićima, a zatim sledi veliki dan kada su seli na dva točka, zajedno sa nekoliko ogrebotina i modrica. Ali, oni su na dva točka i za njih se otvorio čitav novi svet – onaj koji morate da nadgledate i da budete roditelj dok im dajete sve veću slobodu da lutaju – od naselja do susedstva, zatim do grada i sve dalje kako rastu, stariji i odgovorniji.