Vodič za prvi mobilni telefon – bezbednost pre svega

20. Avgust

Ovde smo da vam pomognemo da nađete najbolji način da vaša deca ostanu bezbedna kada dobiju prvi mobilni telefon.

 

Pitanje nad pitanjima je: kada je najbolje vreme da dete dobije prvi telefon?

 

Svako dete je različito, a različiti faktori će uticati na to da budu spremni za bezbedno korišćenje interneta. Ali, kada kao roditelj odlučite da je pravo vreme da dete ima prvi telefon, postoji nekoliko poteza koje možete povući da mu pomognete da ostane bezbedno.

 

Podešavanje roditeljske kontrole

Većina uređaja i neke aplikacije i igre uključuju roditeljski nadzor. Razumevanje kako se parental control app može koristiti za kontrolu kupovine u aplikaciji, za blokiranje uznemirujućeg ili štetnog sadržaja i ograničavanje vremena na netu, pomoći će vašoj deci da bezbedno istraže svet na mreži. Roditeljski nadzor treba da bude instaliran na vašim uređajima i da se njime upravlja unutar aplikacije ili igre na društvenoj mreži. Ali, roditeljski nadzor nije siguran i neće sprečiti decu da vide neprikladan sadržaj na drugim uređajima. Zato je uvek važno razgovarati sa svojom decom o onome što bi mogli videti na mreži.

 

Ostanite u toku

Pristup internetu daje deci priliku da se igraju, stvaraju, uče i povezuju se. Mogućnosti su beskonačne. Ali postoje i rizici, zbog čega smo tu da pomognemo. Većina veb lokacija i aplikacija ima pravila o tome koja vrsta sadržaja je dozvoljena. Ako neko deli neprikladan sadržaj, možete to prijaviti pomoću alata za izveštavanje koji obaveštavaju veb lokaciju, dobavljače aplikacija i igre da je sadržaj neprikladan ili da se neko ponaša na neprikladan način. Provajder tada odlučuje da li sadržaj ili osobu treba ukloniti. Što više ljudi to prijavi, veća je verovatnoća da će sadržaj biti uklonjen.

 

Postavke privatnosti

Podešavanja privatnosti kontrolišu ko može videti detetov profil, lične podatke, postove i fotografije. Ova podešavanja su korisna za sve uzraste. To sprečava mlađu decu da dele sadržaj sa ljudima koje ne poznaju, a može pomoći starijoj deci da održe javne i društvene profile. Podešavanja privatnosti treba redovno pregledati jer se često moraju resetovati prilikom ažuriranja aplikacije, veb lokacije ili igre i ne pomažu u kontroli načina na koji vaši prijatelji dele vaše podatke.

 

Postavite jake lozinke

Lozinke štite lične podatke, informacije i pristup veb lokacijama i uslugama. Važno je da svi koriste jake, sigurne lozinke za svaku veb lokaciju, aplikaciju ili alat. Lozinke treba da budu takve da nema šanse da ih neko “provali”. Objasnite detetu da, ako se lozinke dele sa drugim ljudima ili se ista lozinka koristi za mnoge veb lokacije ili alate, to će biti manje sigurno.

 

 

Nadzor telefona

Aplikacije za nadzor preuzimaju se na uređaje deteta i roditelja. Omogućavaju roditeljima da vide kako dete koristi uređaj. Ove aplikacije mogu filtrirati sadržaj, blokirati oglase, upravljati vremenom koje deca provode na mreži i pratiti njihovu lokaciju. Aplikacije za nadzor nisu odgovor za zaštitu dece na mreži i baš kao što prelaze put, morate pomoći svojoj deci da nauče kako da ostanu bezbedna kada postanu starija ili imaju pristup drugim uređajima u kućama prijatelja.

 

Pored podrške aplikacija i drugih bezbednosnih mera, najvažnije je da razgovarate sa detetom da bi naučilo kako da bude bezbedno na mreži.

Ako ste pažljivi i informišete se o pametnim telefonima i internetu vi već držite svoju decu podalje od najgoreg na vebu. A da biste svom detetu dali telefon kojim će biti zadovoljno, zajedno istražujte platforme, pozive, poruke i podatke koje će im pomoći da uče, zabave se i pametno koriste smartfon i da budu sigurni da ste im vi najsigurnija luka.