Vodič za prvi mobilni: Školski bonton

Svanuo je divan jesenji dan. U porodici vlada veliko uzbuđenje, sa svih strana zovu bake, deke, šira i uža familija, vi se šminkate, presvlačite sto puta, tata cupka na vratima jer kasnite iako imate realno još sat i po do prvog zvona. Zvona koje označava da vaše čedo polazi u prvi razred.

 

Škola je počela, vaš đak prvak je u ovom trenutku uveliko u klupi, a emocije i pozitivna tenzija splasnule su i sada nekako sve ulazi u kolosek. Jedino što lebdi u vazduhu jeste pitanje: da li je okej da dete nosi telefon u školu?

 

Odmah ćemo vam reći: jeste, okej je. Uz poštovanje određenih pravila bontona, vaši klinci mogu da nose telefon pre svega zbog svoje i vaše sigurnosti. Važno je da znaju i oni i vi da u svakom trenutku možete da stupite u kontakt.

 

Današnja deca su digitalni domoroci. U proseku, troje od četvoro dece ima smartfon i isto toliko učenika ga nosi u školu svakodnevno. Ako biste pitali nastavnike, neuobičajeno je da vide dete bez telefona, nego sa njim.

 

Svaka škola ima drugačija pravila korišćenja mobilnih telefona, ali većina dozvoljava učenicima da ponesu telefone sve dok ih isključuju tokom časa. Zato proverite školska pravila i uverite se da su vaša deca dovoljno zrela da ih poštuju. Uopšteno govoreći, deca bi trebalo da koriste telefone štedljivo i samo kada im je to dozvoljeno, pre i posle, ali ne i tokom školskog dana.

 

Vaš prvak prvo treba da nauči da je telefon kod kuće sredstvo za igru i za učenje, a u školi samo sredstvo koje će koristiti u vanrednim situacijama: kada im je potreban prevoz, kada kasnite po njih ili su ranije završili sa nastavom, bilo koja hitna situacija. Važno je, takođe, da i roditelji usvoje najvažnije pravilo bontona: iako ćete million puta tokom dana biti u u iskušenju da pošaljete detetu sms, oduprite se porivu osim ako je zaista hitno.

 

Druga važna stavka pristojnog ponašanja je da dete zna da ne treba da zloupotrebljava svoj telefon u školi. To znači da ne koristi telefon za nedozvoljene radnje poput varanja na kontrolnom, uznemiravanja nastavnika i snimanja video zapisa, fotkanja druge dece bez njihove dozvole. Neka kršenja imaju ozbiljne posledice, a dokazi su na telefonu.

 

Mi, stariji od 30 godina, sećamo se života bez mobilnog telefona. Dugi redovi na govornici, stres tokom hitnih slučajeva, a nemate pristup telefonu, dvojnik koji zauzima vezu blokčići sa beleškama šta sve treba da uradimo tokom dana, a koji netragom nestaju kad su nam najpotrebniji. Objasnite klincima kakav ste stres imali kad ste vi bili klinci i niste imali telefon i objasnite im da u školi i pre i posle časova telefon služi samo da se jave roditeljima ili provere to-do listu.

 

Pokažite im ličnim primerom kako se ponašate u određenim situacijama, kada isključujete, utišavate i ne koristite telefon, pokažite im da imate poverenje u njih, neka sami spakuju telefon u rančić, poljubite ih i odahnite jer znate da su vam uvek dostupni i da ne preživljavate stres koji su imali naši roditelji u vreme ne-digitalne epohe.