Vodič za prvi mobilni: Na šta da obratite pažnju

Da li se sećate svog prvog automobila? Osećaja kada ste prvi put seli za volan, sami, pustil muziku i krenuli? E, i klinci se upravo tako osećaju kada dobiju prvi telefon: slobodno.

Poput automobila, telefon je privatan prostor, statusni simbol i ulaznica u odraslo doba. I baš kao automobilom, vožnja može biti opasna ako se ne preduzmu preventivni koraci. Previše opušteno korišćenje telefona može da otvori vrata predatorima na mreži, maltretiranju putem interneta i dezinformacijama.

Za razliku od kupovine automobila, ne postoje pravila o tome koliko neko mora da ima godina pre nego što može da koristi mobilni telefon, nema testa koji deca treba da prođu, nema kursa koji je ekvivalentan vozačkom i nema policajaca koji proveravaju da li se poštuju pravila.

 

Izbor prvog telefona vaše dece zavisi isključivo od vas, njihovog roditelja. Kada će dobiti telefon, koji tip, kako i kada mogu da ga koriste, velike su odluke koje menjaju život. Ne dozvolite da vas to uplaši, ali shvatite težinu odluke. Ne dozvolite drugima, a posebno klincima, da vas nateraju da prerano kupite detetu telefon.

Deca mogu da koriste telefon da podstaknu i šire svoja interesovanja i talente, da pozovu pomoć u hitnim slučajevima ili da učvrste odnose sa porodicom i prijateljima. Ali takođe mogu da se nađu u ozbiljnim problemima: preko tog telefona mogli bi da im ukradu identitet, da pošalju neprimerene fotografije ili da izgube interesovanje za školu. To su rizici koje treba da imate na umu dok svoju decu upoznajete sa tehnologijom.

Zauzmite pristup „puzi, hodaj, trči“, kao kada ste ih učili da hodaju. Kada prvi put dobiju telefon, postavite zaštitne ograde zbog kojih neće “proklizavati”, očekujte greške i ispravite ih pre nego što se pretvore u probleme koji menjaju život. Budite čvrsti, ali pošteni u tome kako korigujete njihovo ponašanje. Ako shvate i rade kako treba, odgovorite pozitivnim podsticajem. Nagradite ih novim privilegijama kada poštuju pravila, ali ne zatvarajte oči: klincima je potreban veći stepen zrelosti da bi se oduprli novim iskušenjima.

 

Budite pozitivni. Ako ispravno postavite očekivanja, vaše dete će ispravno odgovoriti izazovu, posebno ako se na kraju puta nalazi telefon za odrasle. Donosite te izbore promišljeno, pa će i oni. I ne zaboravite: poverenje, razgovor i iskrenost su baza za dobar odnos deteta sa telefonom ali i sa vama.