Vodič za prvi mobilni: Izgradite poverenje

16.septembar 

Vodič za prvi mobilni: Izgradite poverenje

 

Vreme je za prvi mobilni i eto nas da vam pomognemo da jedna od najvećih odluka koja će promeniti život vaših mališana prođe sa mnogo poverenja i bez trunčice stresa.

Naša deca su uvek nekoliko koraka ispred nas kada je u pitanju tehnologija. Čak i pre nego što dobiju prvi telefon, klinci znaju sve, kao da su rođeni sa digitalnim “podešavanjima” u mozgu. Za njih je prvi mobilni telefon velika radost i odraz vašeg poverenja i zato je važno da poverenje izgradimo na početku.

 

Pre kupovine prvog mobilnog telefona, odgovorite sebi na sledeća pitanja:

 • Da li dete pokazuje osećaj odgovornosti? Na primer, da li vas obaveštava kada izađe iz kuće, da će se zadržati posle škole, da će zakasniti…?
 • Da li se pojavljuje kada kaže da hoće?
 • Da li gubi stvari, poput ranca, sveske, knjige, olovaka, igračaka? Ako je tako, očekujte da bi mogli da izgube telefon. Zato prvo provežbajte fokus na stvari i dogovorite se o kupovini telefona kada postane odgovorno prema stvarima.
 • Da li vaše dete zna da treba da vam se javi u određenim situacijama, da stalno bude dostupno i da vam se javi na telefon?
 • Mislite li da će odgovorno koristiti mobilne telefone? Na primer, neće slati poruke tokom časa ili ometati druge u telefonskim razgovorima?
 • Može li se pridržavati ograničenja koja ste postavili za minute razgovora i preuzimanja aplikacija?
 • Da li će odgovorno koristiti funkcije za tekst, fotografije i video zapise i neće sramotiti ili uznemiravati sebe i druge?

 

Roditelji uglavnom prvo misle na instaliranje aplikacija za roditeljski nadzor, što i nije besmisleno, ali je mač sa dve oštrice jer klinci odmah imaju utisak da hoćete da ih špijunirate.

Studija za studijom pokazuje da su razgovori sa našom decom o tome sa kim se druže i čime se bave u digitalnim prostorima daleko moćniji od bilo kog softvera.

To ne znači da roditeljskim kontrolama nije mesto u našem priručniku za digitalno roditeljstvo. Međutim, način na koji ih koristimo ima veliki uticaj na to da li su efikasna u pomaganju deci da izgrade pozitivne digitalne veštine i da li grade ili narušavaju poverenje. Roditeljskoj kontroli ne treba da pristupamo kao načinu da špijuniramo svoju decu dok se šunjaju po digitalnom prostoru. Iako strogo kontrolisanje i nadziranje vremena provedenog pred ekranom ima smisla u ranim godinama, ovakve strategije zasnovane na kontroli mogu imati negativne efekte kako naša deca rastu. “AHA, uhvatio sam te!” momenat obično prekida komunikaciju ili šalje našu decu u udaljenije krajeve interneta.

 

Umesto toga, pokušajte da razmišljate o roditeljskoj kontroli kao pokretaču razgovora o bezbednosti na netu, o bontonu, o telefonu kao izvoru beskrajne kreativnosti, edukacije i  zabave. Pomoću roditeljskog nadzora postavili ste važan temelj za korišćenje telefona. Sada koristite taj alat da biste bolje razumeli kontekst ponašanja deteta na mreži, da otvorte linije komunikacije i izgradte poverenje.

 

 • Uvek razgovarajte sa detetom. Razgovarajte o tome kako bezbednost, ljubaznost i privatnost izgledaju na mreži. Pokažite ličnim primerom da svi u porodici prave dobre izbore, a mi decu učimo toj veštini.
 • Napravite dogovor. Dobar staromodan porodični sporazum u pisanoj formi pomaže svima u porodici da zajedno stvore pravila. Fokus nemojte da stavljate na ono što je zabranjeno, već na imenovanje načina na koji želite da koristite mreže (na primer, za povezivanje, učenje, zabavu). Ovaj sporazum vremenom postaje oslonac za buduće izazove. Cilj je da podstaknemo odgovorno ponašanje, a ne da hvatamo decu u lošim situacijama.
 • Ne žurite sa zaključcima. Često bez konteksta pratimo ono što naša deca rade na netu. Vi počnite tako što ćete od deteta zatražiti kontekst, objašnjenje ili pozadinu. Zamolite svoje dete da razmisli pre nego što krenete na dugo predavanje. U redu je da dođe do dugog ćutanja dok vaše dete preispituje svoja osećanja o interakcijama na mreži.
 • Uspostavite granice. Odlučite odmah šta predstavlja ponašanje koje prelazi granicu i kako ćete reagovati. Uverite se da vaše dete razume te granice i dosledno ga sledite kada to vidite.
 • Uključite svoju decu. Roditeljski nadzor, recimo, nije softver za špijuniranje, već vam otvara prozor u digitalan život deteta, predstavlja njegovo “ogledalo”. Na primer, ponekad klinci ne shvataju koliko često obavljaju više zadataka u isto vreme ili im odvlače pažnju. Najbolji alati ne samo da nam pomažu da vidimo ponašanje, već i našoj deci da „vide“ svoje tehnološke navike.
 • Koristite „incidente“ na Internetu kao priliku za komunikaciju. Uverite ih da incidenti na netu nisu samo platforma za beskonačna predavanja ili besmislene kazne. Ako vaše dete koristi pojam za pretraživanje „seks“, moguće je da iskreno želi informacije o seksu i seksualnosti. Iskoristite priliku da započnete važne razgovore, a ne da ih isključujete.

 

I, na kraju, stavite osmeh na lice, uzmite dete za ruku i krenite u kupovinu prvog mobilnog telefona kao da idete na najsvečaniji dođagađaj u životu. Za njih to i jeste jer im pokazujete da imate poverenja u njih, osećaju se odraslo i prihvaćeno. A zajedno, krećete u jednu predivnu avanturu istraživanja digitalnih prostranstava koja unosi radost i sigurnost u život.