Virtuelni klinci: Budućnost video igara

Od virtuelne stvarnosti do veštačke inteligencije, nove tehnologije oblikuju budućnost video igara. Da li će deca izgubiti kontakt sa fizičkim svetom ili će postati najbolje verzije budućnosti?

 

Kulturološki gledano, igranje igara je već mejnstrim i u tom pravcu će se igre i razvijati. Ali, koje tehnološke inovacije oblikuju budućnost video igara i kako će uticati na iskustvo igranja? Eksperti koji se bave izučavanjem naše digitalne budućnosti, predviđaju da će naša deca biti skroz virtuelna i da će igrati i obitavati u virtuelnim svetovima. Predviđa se da će budućnost igara biti u pet ključnih segmenata:

 

Virtuelna realnost (VR)

Popnite se na nešto visoko i pogledajte dole i verovatno ćete dobiti osećaj vrtoglavice. Kada vidite da se objekat brzo kreće prema vašoj glavi, osetićete potrebu da se sklonite s puta. Za nas, analogna bića, VR je nedokučivo prostranstvo, ali za našu decu, ona je budućnost. VR kreatori proširiće senzorne kapacitete i na naša druga čula, na dodir i miris, da bi produbili osećaje. Istovremeno, uređaji koje deca koriste da posećuju virtuelne svetove, postaće jeftiniji i lakši, što znači i dostupniji. Ako VR otključa i više umrežavanja sa drugim igračima, igraće i ključnu ulogu u socijalizaciji dece.

 

Proširena stvarnost (AR)

Dolaskom i unapređenjem moćnh 5G mobilnih uređaja, AR igre će biti mnogo impresivnije i prirodnije nego danas. AR igre će upotpuniti igre za mobilne telefone, računare i konzole i omogućiti klincima impresivno iskustvo igranja. Najbolje od svega, integrisanje VR i AR u igre može im dati značajnu prednost u odnosu na tradicionalne igre.

 

Veštačka inteligencija (AI)

Video igre koriste veštačku inteligenciju (AI) za generisanje ljudskih veština kao što su kretanje, govor i prepoznavanje govora. Bilo je uspeha sa veštačkom inteligencijom koja je stekla ljudske sposobnosti u video igrama iz prvog lica, ali sada postoji veštačka inteligencija dizajnirana da igra igre na bukvalno nadljudskom nivou. Zamislite kakva bi vrsta pripovedanja bila moguća u video igrama ako bismo mogli da damo stvarne emocije likovima, sećanja, snove, ambicije i inteligenciju koja se ne razlikuje od ljudskih… Naučnici godinama žele da stvore prave emocije u veštačkoj inteligenciji i neće proći dugo pre nego što postane stvarnost za našu decu.

 

Igranje u oblaku (Cloud gaming)

Cloud igre su put budućnosti, ali to neće biti potpuna transformacija. Igranje u oblaku je odličan izbor za povremene igrače zbog mnogobrojnih prednosti. Primarni element koji igrice u oblaku čini privlačnim onima koji žele da pređu sa tradicionalnih igara je sinhronizacija na više platformi. Igrači mogu da biraju između različitih alternativa rešenja u oblaku dostupnih na tržištu. Cloud igre su prilagođene da zadovolje specifične potrebe i budžete, a kreću se od javnih, hibridnih i privatnih.

 

Grafika visoke vernosti (High-fidelity graphics)

Sećate li se oduševljenja Super Mariom, Simsima i prvim fudbalom na kompu kad su se tek pojavile grafike? Mi smo tada mislili da smo u drugom univerzumu, a našim klincima su te igre danas potpuno smešne. Grafika igara koje smo mi voleli u mladosti bila je neverovatna za to vreme, a danas i u budućnosti naša deca igraće u ultra-realističnoj grafici. Znate li da postoji grafika koja omogućava praćenje zraka? To je tehnika koja omogućava da se svetlost u igri ponaša prirodno. Pre mnogo godina, to su bili odrazi i senke. High-fidelity graphics tehnologija je još uvek u početnoj fazi, ali će promeniti igru u budućnost: igre će izgledati realnije i bolje.

 

Metaverzum (Metaverse)

Evolucija u industriji igara donela je Metaverse igre. Igrači ulaze u stvarnost Metaverzuma da bi iskusili igre na sledećem nivou. Likovi u Metaverse igrama su regulisani kroz jedinstvene avatare igrača, virtuelnu reprezentaciju stvarnih identiteta. Ti likovi žive u Metaverzumu tačno onako kako ljudi žive u stvarnom svetu. Igrači mogu da pozovu prijatelje na društvenim mrežama, da komuniciraju sa drugim igračima unutar Metaverzuma i da sarađuju da bi zajedno uživali u igrama. Pošto Metaverse koristi tehnologije AR i VR za stvaranje organskog iskustva, igrači se osećaju tačno onako kako se osećaju u stvarnom svetu.

 

Uz našu decu, mi smo svedoci gejming revolucije i evolucije u najboljem smislu. Zato je pametno ostati u toku sa tehnologijom video igara. Ako želite da svoju decu pretvorite u zdrave igrače, sada je pravo vreme da ih pripremite za budućnost i da sa njima uživate, pružajući im podršku i sigurnost u novoj realnosti.