Veseli zalogaji dok su mama i tata na poslu

“Zdrava hrana servirana na zanimljiv način verujem da će privući pažnju naših izbirljivaca. Za sada, u mojoj kući se ovo pokazalo kao savršen recept, a nadam se da će tako biti i kod vas! Trudim se da sva jela budu brza za pripremu, a njihov sadržaj dostupan i pristupačan”.

“Veseli zalogaji”

 

Leto je za raspust, kupanjac, sladoled, izležavanje i čitanje. I između svih letnjih radosti, treba i klopati, zdravo i sezonski, ali kako da budemo sigurni da će naša deca jesti dok smo mi na poslu i još da jedu zdravo? Katarina Stojković ima super savete za Vesele zalogaje i bezbrižno leto i evo njenog recepta za Bezbedne klince.

 

Koje su najbolje voćne i povrćne letnje šeme za našu decu?

 

-Tu nema pravog odgovora ili bi odgovor mogao da glasi SVE.

Deca imaju pravo da nešto ne vole, baš kao što i odrasli nešto ne vole. Ali, na nama odraslima je da im ugradimo što zdravije navike od prvih dana.

Ono što bi mogla da bude super preporuka i super savet za leto:

uvek imajte zaleđene banane u zamrzivaču. Ovakve banane stavite u blender sa još nekim voćem i uz malo meda i kikiriki putera i dobićete preukusan soft sladoled koji će svi obožavati.

Drugi savet može da glasi:

Napravite domaći džem od aktuelnih voćnih kombinacija, kuvajući samo sveže urme i voće po izboru (na primer, maline ili jagode ili borovnice). Mera je 20-25 svežih urmi na ½ kg voća po izboru. Sve se krčka tridesetak minuta, zatim umuti štapnim mikserom i dobija se preukusan, a jako zdrav džem.

 

Svi koriste reč "naterati" decu da jedu zdravo. Ali svi znamo i da kad decu na nešto teramo, nema šanse da će da se desi. Koja je adekvatnija reč?

 

-Ja bih ovde rekla dve važne stvari:

  1. Uključite decu u proces pripreme obroka
  2. Jedite ono što biste voleli da i vaša deca jedu jer mi smo ogledalo našoj deci.

Uz ta dva modela ponašanja najlakše se dolazi do promena loših navika u ishrani mališana.

 

Kako da budemo sigurni da će deca jesti tokom raspusta kad su sama kod kuće, a roditelji na poslu? Ima li nekog trika?

 

-Teško je postavljati dobru praksu preko noći. Ali, ako deca imaju ustaljene dobre navike, sigurno neće praviti neke prevelike izlete.

Ja svojoj deci često ostavim sastojke da sami naprave ono što vole, a što spada u domen zdravih obroka. „Dogovor kuću gradi“ je poznata krilatica i zaista je tako. A preukusnih i zdravih kombinacija je jako puno. Ja se nadam da je upravo moj profil @veselizalogaji mnogima inspiracija za promenu loših navika u ishrani.

 

Koja su vaša omiljena tri recepta za slano i slatko leto?

 

-SLANO: zdrav čips od semenki, humus, različite tortilje sa povrćem i zdrave verzije hlebova od brokolija i karfiola

SLATKO: sve opcije sladoleda sa zaleđenim bananama, sve opcije čia pudinga uz voće i orašaste plodove, ovsene palačinke uz zdrave džemove bez šećera

 

Kako da deci ne ukinemo grickalice, a da ipak budu zdrave?

 

-Postoji jako puno zdravih grickalica. Moj favorit je čips od semenki koji svi koji su probali obožavaju. Može se jesti samostalno ili uz razne sosove / umake. Sve opcije su fenomenalne.

Super zdrave grickalice se mogu dobiti i sušenjem voća ili pravljenjem raznih opcija energestkih kuglica ili krekera uz sve vrste semenki i orašastih plodova. Mogu biti i slane i slatke i jako su pogodne za pakovanje i nošenje u prirodu, na plažu/bazen, na putovanje.

 

Najbolji letnji napitak za našu decu, osim vode?

 

-Definitivno limunada, mada se kod nas u kući jako često pije i LIMUNANA. Pored limuna, u flašu dodajemo listiće nane i malo meda. Ovakve napitke uvek imamo u frižideru i ne samo da utole žeđ, već su i jako ukusni i zdravi.

 

Važno je da naši klinci ostanu dosledni svojim zdravim navikama u ishrani i tokom leta jer tako osiguravaju i kratkoročne i dugoročne zdravstvene beneficije. Zdrava i redovna doza vitamina i hranljivih materija koje su im potrebne pomaže im da ostanu aktivni i postavlja im zdrave i kreativne navike u ishrani tokom čitavog života.