Važno je pisati rukom u digitalnoj eri

03. Avgust

Nekada smo pisali pisma. Cupkali pored sandučića i čekali poštara kao ozeblo sunce. Zatim bismo polako išli do stana, gledali koverat, analizirali svako slovo na njemu i tkali uzbuđenje zbog reči koje ćemo unutra naći.

 

Naša deca danas ne pišu pisma. Pišu poruke, komentare, skraćenice, stavljaju emotikone. I zato je pošteno da razmotrimo zašto bi naša deca trebalo da ovladaju veštinama pravopisa i rukopisa u svetu kojim upravljaju provere pravopisa na tastaturi.

 

Klinika za čitanje, matematiku i učenje Edublok istražuje značaj rukopisa i pravopisa u procesu učenja i deli neke savete o tome kako prepoznati probleme sa kojima se deca mogu suočiti.

Tokom poslednjih 30 godina bili smo svedoci mnogih tehnoloških promena u obrazovnom sistemu. Određene veštine, poput ispravnog pravopisa i čitljivosti rukopisa ipak ostaju univerzalno relevantne. Iako provere pravopisa i funkcije automatskog ispravljanja mogu poslužiti kao alat za proveru da bi se prenele jasnije poruke, to u prvom redu ne bi trebalo da odvrati decu od učenja veština.

 

Olovke uvode u igru izuzetno različite kognitivne procese. Rukopis je složen zadatak koji zahteva razne veštine - pipanje olovke i papira, pomeranje pisaćeg pribora i usmeravanje pokreta. Deci je potrebno nekoliko godina da savladaju tu preciznu motoričku vežbu: olovku treba čvrsto držati dok je pomerate na takav način da svako slovo ostavi drugačiji trag.

Ako deca ne savladaju tu veštinu, njihov rukopis će verovatno patiti. Greške rukopisa mogu da dovedu do toga da reč izgleda kao neka druga reč, gde sporo, otežano pisanje slova može da uzrokuje da učenik zaboravi reč koju pokušava da napiše.

 

Veština pisanja obuhvata mnoge podveštine, kao što su sposobnost sagledavanja celine u njenim pojedinačnim delovima, zvučna percepcija zvukova slova i memorije i veštine dekodiranja. Zajedno su pravopis i rukopis važne temeljne veštine u procesu učenja.

 

Evo samo nekoliko moćnih benefita pisanja rukom:

#1 Razvija kognitivne i motoričke sposobnosti

#2 Povećava memoriju

#3 Poboljšava jezičke i čitalačke veštine

#4 Vežba mozak

#5 Pomaže u boljem izražavanju

#6 Daje samopouzdanje

 

Problem učenja pravopisa u digitalnom dobu je taj što su dobar jezik i jake pravopisne veštine postali neobavezni za komunikaciju na  društvenim mrežama i putem uređaja koji su nam dostupni. Pretraživači takođe neverovatno opraštaju i jednostavno predlažu tačno pisanje pojmova za pretragu, a da čak korisnika ne podstaknu da razmisli o tome gde je pogrešio.

 

Tradicionalno, pravopis ne dozvoljava prostor za „kreativne“ odgovore ili „stil“ - reč je ili pravilno napisana ili je pogrešno napisana. Važno je da roditelji podstiču decu da nauče pravilno da pišu i da koriste pravopisne aplikacije i emotikone kao sekundarne alate u procesu komunikacije.

Ako roditelji primete da se njihova deca bore sa rukopisom i pravopisom bez pomoći digitalnih alata, možda postoje osnovni nedostaci koje treba rešavati.

 

Ako su problemi uzrokovani lošim rukopisom, koji uključuje nečitko ili izuzetno sporo pisanje, dete bi se moglo boriti sa disgrafijom (grčki izraz koji obuhvata simptome poput problema sa držanjem olovke, mešanja kurzivnog i štampanog teksta i neskladnog razmaka između reči).

U tom slučaju, korisno je konsultovati logopeda koji će dati jasan uvid u problem i predložiti reakciju. Naročito sa porastom digitalnog doba, roditelji bi trebalo da traže rešenja ako se njihova deca muče.

 

Umeće pisanja (uključujući dobar rukopis) donosi pohvale vašem detetu u školi i daju mu samopouzdanje. To ga “bustuje” za uspeh kasnije u životu. I to možete osigurati tako što ćete ga naučiti i podstaći da piše više kod kuće.