Vaša deca su digitalni građani i to je najbolja vest danas!

14.septembar 

Vaša deca su digitalni građani i to je najbolja vest danas!

 

Klinci koji koriste tehnologiju nazivaju se digitalni građani i to donosi mnogo beneficija, uključujući empatiju, odgovornost, poštovanje drugih. Bez obzira da li vaše dete gleda televiziju, koristi tablet ili istražuje internet, bezbedna upotreba tehnologije je neverovatno važna. Pomažemo vam da pomognete svom detetu da izgradi veštine digitalnog građanstva.

 

Prema definiciji, digitalno građanstvo je izraz za veštine koje su deci potrebne da biraju visokokvalitetnu tehnologiju prilagođenu svom razvoju i da je bezbedno koriste.

 

Znamo da klinci koriste tehnologiju više od bilo koje prethodne generacije. Kao roditelji, moramo mentorisati decu i pomoći im da razumeju kako da funkcionišu bezbedno i s poštovanjem u virtuelnom svetu. Digitalno građanstvo je sveobuhvatni termin koji se bavi ovim skupom veština.

Razmislite o dispozicijama dobrog građanstva, kao što su iskrenost, ljubaznost i briga prema drugima i, najvažnije, očuvanje sigurnosti. To su temelji digitalnog građanstva.

 

Prema Common Sense Media, digitalno građanstvo se bavi sledećim pojmovima:

Razmišljati, delovati i biti na mreži

Kritičko razmišljanje

Ponašati se odgovorno

Biti bezbedan

Uviđati istinu

 

Digitalno građanstvo treba aktivno poučavati i modelirati. Dobra vest je da deca ne moraju da provode više vremena uz tehnologiju da bi naučila ove kritične veštine. Niti su im potrebne posebne aplikacije ili program. Počeci digitalnog građanstva počinju tako što će biti uzor i voditi rasprave.

 

Evo pet efektnih načina da klincima pomognete da budu dobri, uzorni digitalni građani:

 

  • Vežbajte bezbednost. Važno je da, dok je vaše dete onlajn, bude svesno svoje bezbednosti u digitalnim prostorima. To uključuje deljenje ličnih podataka, interakciju sa drugima na mreži i kretanje po veb lokacijama, aplikacijama.
  • Vežbajte pristanak. Posebno u doba deljenja fotografija na društvenim medijima, važno je da dete razume da su njegove fotografije ili informacije objavljene na internetu dostupne javnosti. Razumevanje i davanje saglasnosti za deljenje fotografija sebe ili drugih je važno. Zamolite dete da pre nego što objavi svoju ili fotografiju drugih da i sam traži pristanak.
  • Vežbajte kritičko mišljenje. U svetu u kome se informacije brzo i lako šire, često su određene informacije koje se šire lažne. Veoma je važno da naučite dete da kritički razaznaje koje su informacije lažne, a koje prave. Naučite ga da proveri činjenice, podučite ga unakrsnom ispitivanju sa drugim izvorima i postavljanju kritičkih pitanja kada mu se predstavi ideja, da bi samo moglo da rasuđuje.
  • Vežbajte digitalnu pismenost. Ovo uključuje kako i kada koristiti tehnologiju, kako koristiti medije, informacije i ideje pomoću tehnologije i koje digitalne resurse koristiti za učenje putem tehnologije.
  • Vežbajte poštovanje. Baš kao i u stvarnom životu, vaše dete bi trebalo da nauči kako se s poštovanjem odnosi prema drugima i prema tuđoj digitalnoj imovini. To može varirati od načina na koji razgovarate sa drugima na mreži do upotrebe digitalnih alata uz dozvolu i na siguran i način vredan poštovanja.

 

Naša sadašnjost i budućnost ukorenjeni su u digitalnom prostoru. To znači da deca počinju da koristie tehnologiju vrlo rano, gotovo “odmah”. Zbog toga je važno da uče i da vežbaju dobar digitalni bonton.

A sve polazi iz kuće. Negujte ova pravila i u svom domu i budite sigurni da će vaše dete postati uzoran i digitalan i realan građanin.