Vampirski dnevnici: Kako osloboditi dete straha

Strahovi su neizbežan deo detinjstva: skrivanje iza kauča tokom oluje, ubeđenost da čudovište živi u ormanu, da vampiri jedva čekaju da mi legnemo da spavamo, pa da oni skoknu na klopu, to jest, skoknu nam zavrat.

I tada počinje beskrajna noćna gimnastika: Još pet minuta! Još jedna čaša vode! Samo da vidim Mesec! Piški mi se! Pije mi se voda opet! Sve, samo da izbegnu odlazak u krevet. Kada se strahovi jave, kao roditeljima, naš prirodni instinkt je da ih ublažimo i da utešimo dete. Nema ništa ispod kreveta, časna reč!
Ali, realno, roditelji ne mogu i ne bi trebalo uvek da pomažu. Učenje deteta da upravlja svojim strahovima bez roditeljske intervencije pomoći će mu da izgradi samopouzdanje i nezavisnost koje će mu kasnije obezbediti i više kontrole. U odnosu na to, učinite ustupak strahu i pustite ga ponekad da bude prisutan.

Jedan od najčešćih strahova u detinjstvu (a i kasnije, ako se ne sanira na vreme), jeste strah od čudovišta čiji je stručan naziv terafobija i izuzetno je česta kod dece predškolskog uzrasta. Strah se smanjuje u ranom školskom uzrastu, ali ako potraje može ometati funkcionisanje u tinejdžerskom dobu.
Strahovi su normalan, zdrav deo razvoja deteta. Pomažu deci da nauče da razumeju svet oko sebe i da razviju sposobnosti suočavanja tokom života. Iz tog razloga, fobije se generalno ne dijagnosticiraju kod dece mlađe od 18 godina, osim ako traju duže od šest meseci i uzrokuju klinički značajne tegobe ili oštećenja.

Okidači
Kod dece strah od čudovišta često ima nespecifičan oblik. Umesto da se plaši Frankenštajna, Drakule ili Godzile, dete se plaši da „čudovište“ živi ispod njihovog kreveta ili u ormanu. Bez obzira na to, traženje od deteta da nacrta sliku čudovišta može dati tragove za okidač u životnoj sredini. Neki crteži mogu ličiti na lika iz TV crtanog filma, otmičara koji se pojavio u večernjim vestima ili čak na komšinicu koju deca u komšiluku nazivaju "jezivom".

Znaci terafobije
-Gubitak apetita
-Nesanica
-Strah od mraka
-Izbegavanje odlaska u mračne bioskope

Terafobija se razvija kroz zastrašujuće priče koje se pričaju deci, agresivnu klimu izvan kuće ili zastrašujuć film na televiziji. Važno je da budete sigurna luka detetu, da ne potcenjujete njegove strahove i da uvek zna da ne treba da se plaši da vam se obrati.

A može i ovako: pomozite detetu crtanim filmovima u kojima vampiri i čudovišta izgledaju i ponašaju se smešno i upadaju u smešne situacije. Aplikacije Hotel Transylvania Puzzle Blast - Matching Games, Monster Maker Teach Your Monster to Read: Phonics & Reading Game i serijal “Hotel Transilvanija” su nešto najbolje što se pojavilo u poslednje vreme i, verujte, brišu strah od vampira kao gumica!

Najvažnije je da poštujete strah svog deteta, da ga pohvalite svaki put za hrabrost i da povremeno dozvolite detetu da prespava u sobi sa roditeljima jer tako dajete podršku i ulivate mu sigurnost.