Upravljanje efektima društvenih medija na mentalno zdravlje

Tinejdžeri koriste društvene medije i internet da pronađu informacije o mentalnom zdravlju, savete ili podršku. Paradoksalno, dok istražuju, mogu biti izloženi riziku od nezdravog ponašanja na mreži. Istražujemo načine da pomognete svom detetu da uravnoteži rizike i pozitivne efekte društvenih medija.

 

Razgovarajte sa svojom decom o mestima na kojima se osećaju bezbedno na mreži.

Deca koja se osećaju sigurno, podržana, prihvaćena i shvaćena u stanju su da prežive teška vremena. Pitajte šta im se sviđa na određenim platformama i sajtovima. Šta je to u zajednici što im daje osećaj pripadnosti? Pitajte koga prate na društvenim mrežama i šta im se sviđa kod njih. Pokažite interesovanje za njihove onlajn živote i pokušajte da ne osuđujete.

 

Pitajte da li ikada vide stvari na mreži zbog kojih se osećaju nesigurno.

Da li ikada vide rasističke komentare, govor mržnje, seksualno uznemiravanje ili maltretiranje? Kako reaguju? Provedite ih kroz korake koje mogu preduzeti. Oni mogu ignorisati osobu, napraviti snimke ekrana za dokaz, blokirati osobu na platformi i prijaviti to odrasloj osobi. Recite im da uvek mogu da dođu kod vas kada ih nešto uznemiri.

 

Razmislite dvaput pre nego što odnesete telefon.

Pre nego što isključite telefon ili tablet kao posledicu njihovog ponašanja, razmislite o tome da li koriste uređaj za rešavanje problema. Svet na mreži, uprkos manama, može pomoći deci da ostanu povezani sa prijateljima, da pronađu podršku i dobiju pouzdane informacije.

 

Obratite posebnu pažnju na društvene mreže ako se vaše dete već bori van mreže.

Pazite na znake upozorenja o problemima mentalnog zdravlja. To može uključivati zloupotrebu droga/alkohola, gubitak energije, čestu tugu ili izbegavanje kontakta sa drugima. Napravite porodični medijski ugovor. Ovo vam može pomoći da postavite očekivanja o tome šta rade na mreži i koliko pristupa imate njihovim nalozima na društvenim mrežama.

 

Baš kao što svom detetu ne biste dali ključeve od automobila prvi put i pustili ga da se odveze, treba da budete tu da ga naučite kako da koristi društvene medije na zdrav način. Zajedno postavite pravila i zajednička očekivanja koja promovišu autonomiju vašeg tinejdžera, istovremeno ih štiteći od rizika.