Ultimativni vodič kroz livestreaming za roditelje

03. JunDa li vaša deca uživo prenose svoje video igre, deleći svoje digitalne avanture sa prijateljima, članovima porodice ili, što je verovatnije, anonimnom onlajn publikom? Nisu sami. Video klipovi su davno prošlo vreme i klinci su sada orijentisani na streaming.

 

Šta je streaming uživo? Najjednostavnije rečeno: emitovanje video zapisa uživo u realnom vremenu publici putem interneta. Sve što vam je potrebno da biste mogli da emitujete uživo je uređaj sa omogućenim netom, poput pametnog telefona ili tableta i platforma za emitovanje.

 

Zašto je popularan?

Livestreaming nudi mladim ljudima šansu da budu kreatori i prezenteri sopstvenog sadržaja, a ne samo pasivni apsorberi sadržaja koji postavljaju drugi ljudi. Deci je takođe privlačna i neposrednost, momenat da ne postoji postupak uređivanja i gledaoci mogu da prate i komentarišu u realnom vremenu. To streamingu daje na autentičnosti. Na platformama poput LiveMe i Periscope koje deca sve više prate, tradicionalne platforme društvenih medija poput TikToka i Instagrama usvojile su livestreaming u svojim aplikacijama.

 

Koji su benefiti? Streaming može pomoći mladim ljudima da se povežu sa drugima na mreži, pokažu svoje talente i razviju svoje komunikacijske veštine. Streaming uživo može da izgradi poverenje kod mladih kako publika raste.

 

Koji su rizici? Prvo, vrlo je teško moderirati. Streaming uživo ponekad se koristi za emitovanje nasilnog i štetnog ponašanja, što znači da deca mogu naići na neprikladan sadržaj koji nisu očekivala da vide. Mladi mogu da koriste svoje ekrane kao zaštitnu mrežu, što stvara distancu između njih i gledalaca. Tako se osećaju sposobnijima za postupke koje inače ne bi smeli ili mogli da izvedu u direktnom kontaktu.

 

Streaming uživo je takođe po prirodi impulsivan, ne postoji način za uređivanje onoga što se deli. U nekom smislu, to može biti oslobađajuće za mlade ljude jer im omogućava autentičnost za kojom često žude, ali je ne mogu pronaći u drugim aspektima društvenih medija. Međutim, streaming uživo rizikuje da dete podeli nešto privatno zbog čega bi kasnije moglo da se kaje. Iako strimovanje može da ponudi početnu navalu pozitivnih emocija kada publika počne da se povezuje sa strimom, to takođe predstavlja dugoročniji rizik za samopoštovanje mladih ljudi jer su podložni negativnim komentarima.

Streaming uživo može ugroziti privatnost dece. Kreiranje streama ispred škole ili kuće, može izložiti lične podatke koji mlade ljude mogu dovesti u rizik.

 

Šta roditelji mogu da učine? Važno je da stalno vodite razgovore sa detetom o tome kako komuniciraju na mreži. Na taj način otvarate dijalog kako biste osigurali da dete zna da se čuva tokom emitovanja. Podstaknite ih da budu kritični prema onome što gledaju i šta vole da dele na mrežama, ali i prema sadržaju koji drugi dele. Takođe bi trebalo da znaju da je potrebno da vam se odmah obrate ako na mreži vide nešto uznemirujuće.

Prenos uživo otvara deci svet uzbuđenja. Mogu da gledaju koncerte uživo, svoje omiljene poznate ličnosti i blogere / vlogere, povezuju se sa prijateljima, gledaju igre uživo i još mnogo, mnogo korisnih, zabavnih, edukativnih sadržaja. Ključ je u tome da znaju da ste im vi prva adresa ako im se dogodi neka neprijatnost i da znaju da ono što ne bi delili u stvarnom svetu sa drugima, svakako ne treba da dele ni na netu sa nepoznatima.