Ultimativni TikTok vodič za roditelje

11.novembar DIGITALNI RODITELJI

Društvena mreža koja je bukvalno usisala klince širom sveta za roditelje iz ere Fejsbuka i Instagrama je još velika nepoznanica. Neko je negde na netu napisao: deca su ranije od roditelja bežala na drugu stranu ulice, sad beže na TikTok. Ali, znate šta? TikTok je mnogo više od platforme na kojoj se dele smešni klipovi i budite sigurni da su vaši klinci bezbedni na mestu na kom uveliko raspravljaju o globalnim promenama, aktuelnim političkim dešavanjima, gde postavljaju ciljeve i ruše barijere, razvijaju talente, socijalizuju se, razmišljaju i utiču pozitivno jedni na druge.Sačinili smo za vas mini vodič kroz TikTok, da biste u svakom momentu bili sigurni gde je i šta radi vaše dete, ali i da vam otvorimo vrata u svet vaše dece u kom možete mnogo korisnog i lepog sadržaja da vidite i da naučite da gledate na život iz drugog ugla. Iz ugla vaše dece.

TikTok pre svega ima opciju roditeljskog nadzora
Aplikacija je označena kao 12+ ali često je koriste i mlađi. To omogućuje roditeljima da blokiraju aplikacije koje nisu prilagođene njihovom djetetu i na taj način ste ga osigurali od neželjenog sadržaja. Ipak, ponešto može da se omakne “ispod radara”, zato vam preporučujemo da koristite najbolju od svih roditeljskih alatki – komunikaciju i poverenje.

Razgovarajte sa detetom o podešavanjima privatnosti profila
TikTok nalog na početku je uvek označen kao “javno”, ali tu postavku možete da promenite u privatni profil, što znači da vase dete odobrava i odbija zahteve za praćenje. Takva postavka obezbeđuje da sadržaj koji vaše dete postavlja mogu da vide samo osobe čije je zahteve odobrilo. Zajedno postavite parametre i podešavanja jer zajedničko učenje pomaže da izgradite kvalitetan odnos sa vašim detetom. Klinci su danas digitalni i o aplikacijama i mrežama znaju mnogo više nego roditelji. Dozvolite im da vam kažu, pokažu, da vas nauče. Tako stičete njihovo poverenje, a s druge strane i nova znanja.

Odabir pratilaca
Ponovo razgovor. Pitajte dete ko su osobe sa kojima želi da deli svoje sadržaje. Koje su teme, interesovanja vašeg deteta. Pošto ima privatan profi, imajte poverenja da će samo uklanjati ili blokirati naloge koji nisu poželjni. Ta opcija onemogućava blokiranu osobu da šalje poruke, što je još jedan vid zaštite vašeg deteta.

Odabir tema
Najčešće pretrage na mrežama usmerene su na zabavne sadržaje. Ali, ponekda se dete može sresti i sa neprimerenim sadržajem. Objasnite mu da u tom slučaju ima opciju da ukine takve sadržaje tako što će pritisnuti video i kliknuti na „Not Interested“. Na taj način smanjuje broj sličnih sadržaja. Na nivou naloga, opcija Resticted Mode ili Ograničen način rada, ograničava pojavu sadržaja koji nisu primereni za svu publiku. Taj sadržaj može se prilagoditi ili u potpunosti ukloniti. Vrlo je važno da dete zna da može da upravlja sadržajima. Dakle, razgovor i zajedničko istraživanje opcija.

Negativan i uvredljiv komentar
Uvek postoji način da zaštitite dete, zato ne paničite. Bez obzira na to da li je nalog javan ili privatan, vaše dete može da upravlja komentarima ispod svojih videa i to tako što će odrediti da li komentare mogu da ostavljaju svi, samo prijatelji ili niko. Ta postavka može da se podesi za sve objave, ne samo za pojedinačne. Ako su komentari dozvoljeni, vaše dete takođe može postaviti filtere za neprimerene komentare koji će automatski biti blokirani. Uklanjanje komentara samo je jedan od načina suočavanja sa neprijatnim situacijama. Mnogo smo puta na našem portalu pisali o tome kako da razgovarate s detetom ako dođe u situaciju da bude meta negativnih komentara. Poverenje u vas je prvi korak ka rešavanju problema.

Kako da upravlja dolaznim porukama
Slanje poruka je jedan od brzih načina na koji se razmenjuju kreativne ideje, ali na TikToku jedino pratioci vašem detetu mogu poslati privatnu poruku. TikTok nudi i opciju da se potpuno onemogući primanje poruka, što je još jedan super način da se izbegne neželjen sadržaj. Razgovarajte s detetom šta su lični podaci i da ne treba da ih dele sa drugima. TikTok je divna zajednica koja podstiče kreativnost, podršku i pozitivnost. Ako vaše dete vidi sadržaj za koji smatra da narušava uslove korišćenja aplikacije, može ga prijaviti direktno na aplikaciji. Podstaknite dete na razgovor o neprimerenim sadržajima– koje su vrste neprimerenog sadržaja, koja su rizična ponašanja na društvenim mrežama i istaknite da je najvažnije da vi budete prva adresa na koju će doći ako se sretne sa bilo čim što ga uznemirava.

Upravljajte duetima
Dueti su jedan od najpopularnijih načina kreiranja videa s drugim korisnikom, ali vaše dete može da kontroliše ko može da napravi duete ili da reaguje na njihov sadržaj. Svaki korisnik može da odabere ili da dozvoli kreiranje dueta drugima za pojedini ili za sve sadržaje na njihovom profilu. Dueti su u suštini podržavajući i zabavni, ali važno je da dete zna da ima kontrolu u slučaju da situacija izmakne kontroli.

Upravljajte vremenom provedenim na TikToku
Opcija Screen Time Management nudi ograničavanje vremena koje vaše dete svakodnevno provodi u aplikaciji. Roditelj postavlja lozinku i broj sati Koliko će dete provesti na TikToku, a moguće je da se postavi i screen time u sklopu roditeljskog nadzora na postavkama mobilnog uređaja.

I najlepše na kraju - zajedno snimite video!
TikTok je zabavna i jednostavna aplikacija za korišćenje. Baš u toj jednostavnosti i svrsi leži najveći izazov- pridružite se trendu i zabavite se zajedno. Kreirajući zabavne sadržaje zajedno, možete se uključiti i mnogo naučiti o onlajn životu vašeg podmlatka. To može biti jedna od aktivnosti u stvaranju čvrstog odnosa i poverenja, a to je najveća garancija da ste uspeli kao roditelj.