TV ili YouTube: Šta je bolje za klince koji se tek uključuju u program?

Deca rastu i razvijaju se brzo, na njih lako utiče sve što vide i čuju, posebno danas, u eri digitalnih medija. I kada gledaju TV, deca su na internetu i na svojim pametnim uređajima.

Neki programi zaista mogu biti edukativni, ali ima i onih koji suptilno provlače nasilje ili neku vrstu agresije, koju roditelji često ne percipiraju kao štetan sadržaj. Sadržaj kom su deca izložena ne treba da bude štetan, jer klinci oponašaju sve što vide i razni sadržaji kod njih mogu prouzrokovati loše ponašanje ili strahove. Svako dete može na nekoliko klikova doći do neprimerenog sadržaja pre nego što je emocionalno spremno da ih razume i pre nego što je sposobno da kritički promisli o onome što vidi.

 

Previše vremena uz ekran oduzima vreme od čitanja, učenja, aktivnosti napolju, igre i vežbanja.

Kao roditelj, možete pomoći u smanjenju štetnih efekata digitalnih medija. Možete da nadgledate sadržaj i da ograničite vreme korišćenja medija.

 

Evo nekoliko saveta za postavljanje dobrih navika gledanja kod dece od dve do šest godina, koja se tek uključuju u program:

 

  • Posvetite vreme i gledajte sa decom sadržaje koji su njima zanimljivi. U samom početku, to vreme je kratko (sat do dva dnevno). Američka akademija za pedijatriju preporučuje da deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da gledaju digitalne medije.
  • Izaberite programe koje će dete gledati. Okrenite se edukativnim i smislenim, zabavnim sadržajima i gledajte ih zajedno. Razgovarajte o onome što se dogodilo u emisiji. Razgovarajte o tome šta je bilo dobro ili loše. Razgovarajte o razlici između stvarnosti i pretvaranja.

 

Hopster je odličan izbor za prve korake u svet medija jer deci pomaže da uče kroz priče koje vole. Aplikacija realno predstavlja kvalitetnu alternativu Jutjubu i predivno mesto odakle deca počinju da uče. Dizajniran za decu uzrasta od dve do šest godina, Hopster pruža bezbedno okruženje bez oglasa za decu, sadrži omiljene porodične klasike, edukativne i emisije iz celog sveta, serije između ostalog inspirisane i Šekspirovim dramama koje će predškolce uvesti u čudesan svet jednog od najvećih dramskih pisaca u istoriji. Kvalitetni crtani filmovi, e-knjige, dečje pesmice, edukativne igrice o životinjama, brojevima, bojama, alati za crtanje i kreativno izražavanje dece, sav sadržaj izabrali su stručnjaci i vodeći akademici za obrazovanje dece i kognitivni razvoj i namenski je razvijen za predškolce. Sadržaji su lokalizovani na srpski jezik, a posebno se brinulo o bezbednosti dece jer ne sadrži reklame niti postoje neki eksterni linkovi preko kojih bi dete moglo da dođe u kontakt sa nekim neželjenim sadržajima.

 

Budite dobar primer svom detetu: ako sami ne gledate previše TV ili digitalne medije i dete će provoditi malo vremena uz ekran. Kvalitet je uvek iznad kvantiteta i zato uključite i druge aktivnosti, posebno čitanje. Čitajte svom detetu.

 

Podstaknite igru i vežbanje. Planirajte zabavne aktivnosti tako da dete ima mogućnost izbora.

 

Vreme uz ekran neka bude nagrada za lepo ponašanje, predah, učenje.

 

Naša deca su rođena u digitalnom svetu i ne treba da ih ograničavamo, kažnjavamo, isklučujemo iz društva jer smatramo da su digitalni mediji štetni. Pedijatri i psiholozi preporučuju konzumiranje medija dozirano, a roditelji su ti koji decu uvode u taj svet.

Igrajte se i učite s njima, a Hopster vam može biti najbolji drug u tome.