Trikovi za bezbednu online kupovinu

Da bismo pomogli tinejdžerima da ostanu bezbedni na mreži i naučili ih da bezbedno kupuju online i ne potroše sve vaše zalihe na kartici, izdvajamo korisne i praktične savete.

 

Garedroba, gedžeti, muzika, igrice. Šta god da interesuje vaše tinejdžere, a svi znamo tinejdžerska interesovanja, sigurno je da kupovina otvara beskrajan svet mogućnosti kada se obavlja online. Google podaci pokazuju da 68% svih tinejdžera kupuje online. A uz svo to uzbuđenje otvaranja pristiglog paketa i uz super pogodnosti koje kupovina na mreži može da ponudi, dolazi i velika odgovornost i rizik.


Za početak, važno je da “podesimo” klince na “safe mode”. Kupovina inače podiže nivo serotonina (hormon sreće) i razumljivo je da je deci teško da se odupru. Kada vaše dete ili tinejdžer izrazi želju da kupuje na mreži, zajedno postavite neka osnovna pravila pre početka. Ta pravila mogu da variraju u zavisnosti od uzrasta deteta, ali generalni saveti koje treba da razmotrite uključuju:

 

  • Kupuj na mreži samo pod nadzorom starije osobe
  • Nije dozvoljeno korišćenje načina plaćanja (uglavnom kreditna kartica) bez dozvole
  • Odredite limit za kupovinu na mreži
  • Napravite crnu listu sajtova na kojima vaše dete ne može da kupuje i blokirajte ih (to se odnosi na sajtove koji nude proizvode i usluge koje nisu primerene deci)
  • Napravite listu prodavnica i sajtova sa kojih dete može da kupuje

 

Saveti koji će pomoći vašem detetu da ostane bezbedno dok kupuje onlajn:

 

Uradi domaći

Na mrežama se stalno pojavljuje mnogo super proizvoda i prodavnica i baš zato je važno da dete nauči da pre nego što kupi nešto, istraži naziv i poreklo prodavca, pročita iskustva drugih potrošača i obrati pažnju na ocenu.

 

Kupuj od kuće

Uverite se da se sve kupovine na mreži obavljaju sa bezbedne mreže, po mogućnosti kućne mreže zaštićene lozinkom. Nemojte kompromitovati svoje finansijske informacije tako što ćete ih poslati preko nezaštićene bežične mreže poput onih koje nude restorani, hoteli i slično.

 

Kupuj kao gost

Ako često kupuju kod određenog prodavca, možda će im biti lakše da naprave nalog tako da ne moraju da unosite svoje podatke o plaćanju i isporuci svaki put kada kupuju, ali ta pogodnost bi mogla da ih skupo košta: u slučaju da sajt bude hakovan, vaši lični i finansijski podaci mogu biti ugroženi.

 

Koristi siguran način plaćanja

Izaberite pouzdan način plaćanja kada pomažete svom detetu da obavi kupovinu na mreži, kao što je kreditna kartica ili Paypal. Debitne kartice izgledaju slično kreditnim karticama, ali su zapravo veoma različite, posebno kada su u pitanju onlajn transakcije. Uz kreditnu karticu, imate određenu zaštitu ako ne primite robu koju ste platili. To nije slučaj sa debitnom karticom.

 

Osim što na ove načine uče kako da ostanu bezbedni na mreži, deca uče i da planiraju budžet i vrednuju novac. Kada zajedno analizirate zdrave navike kupovine na mreži i vodite redovne, iskrene diskusije o novcu, vi učite svoje dete da pametno kupuje iz fotelje i da razvijaju veštine upravljanja novcem za ceo život.