Tri najbezbednija pretraživača za klince u 2021. godini

01. april

Iako je internet široka poljana sadržaja za baš svakoga, treba da imamo na umu da su među korsnicima i deca, a posebno deca koja često pretražuju digitalne svetove bez nadzora. A da bi ti svetovi bili bezbedni, na scenu stupaju superheroji - dečji pretraživači!

 

Dečji pretraživači su posebno dizajnirani za dečju upotrebu, što znači da je sadržaj koji je za njega pripremljen njemu i prilagođen i relevantan za njegov upit.

Dečji pretraživači su posebno dizajnirane platforme za pomoć u proveri veb sadržaja poput reči, fotki i video zapisa. Osim toga, dečji pretraživač je izuzetno koristan i mnogo vizuelniji u odnosu na pretraživače za nas “matore”.  I baš te razlike pomažu deci da pronađu željen sadržaj bez “sletanja” na stranice koje bi za njih mogle biti neprikladne.

 

Ovo je vodič za neke od najboljih dečjih pretraživača i nekoliko saveta kako vaše dete može da bude bezbedno na mreži.

  • Kiddle

Kiddle.co je sam opisan kao „bezbedan vizuelni pretraživač za decu“ koji je stvorio Google. U osnovi, Kiddle funkcioniše slično Google-u i predstavlja isti relevantan sadržaj i resurse. Međutim, ima bezbedan filter za pretragu koji omogućava roditeljima i vaspitačima da se uvere da deca neće biti izložena neprikladnom sadržaju. Ono što Kiddle čini jedinstvenim je to što je izuzetno vizuelno, tako da deca mogu lako da se kreću po rezultatima pretrage. Još jedna jedinstvena karakteristika je da ako dete pretražuje neprikladan termin za pretragu, pojaviće se stranica sa greškom koja mu neće dozvoliti da vidi sadržaj. Cenzurisane pojmove za pretragu uspostavlja Google, tako da roditelji ne moraju da brinu o postavljanju roditeljske kontrole. Pogledajte na kiddle.co.

  • KidRek

KidRek je osnovan 2016. godine, a takođe ga pokreće Google. To se samo opisuje kao „bezbedno traženje dece od strane dece“. KidRek-ov privlačni interfejs je odličan način za decu u pretraživanju Interneta. Ovaj pretraživač prevazilazi puko rešavanje bilo kakvih zabrinutosti koje roditelji i školski službenici mogu imati u vezi sa pretraživanjem Interneta sa svojim jedinstvenim interfejsom.

  • VackiSafe

Vacki Safe je Microsoftov ekvivalent Kiddle-u, osim što ovaj pretraživač dolazi u obliku aplikacije za računare i Android telefone. Vacki Safe je samoopisano „ultra sigurno“ okruženje za pregledanje koje roditeljima i vaspitačima daje delić uma. Osim što objedinjuje samo sadržaj prilagođen deci, on takođe blokira i filtrira iste zlonamerne ili neprikladne veb lokacije koje bi funkcije roditeljskog nadzora blokirale bez ručnog dodavanja filtera za pretragu.

 

Saveti za sigurno pregledanje za decu i roditelje

Sada kada znate neke sigurne pretraživače prilagođene deci, evo nekoliko dodatnih saveta o bezbednosti na Internetu za vas i vašu decu.

 

Budite informisani o istinskim opasnostima na Internetu kako biste mogli da podelite sa svojom decom važnost bezbednosti na Internetu.

Uverite se da vaša deca znaju da nikada ne bi smela da se identifikuju na mreži ili da daju lične podatke o njima ili lozinke.

Pored korišćenja sigurnih pretraživača, koristite softver za porodičnu bezbednost da biste ograničili i pregledali pristup detetu za pregledanje. Postoji softver koji omogućava daljinsko nadgledanje, prepoznavanje pritiska tastera, upravljanje vremenom i još mnogo toga.

 

Koristite konkretne, realne scenarije kako bi vaše dete znalo šta treba učiniti u slučaju određenih hitnih slučajeva ili problema vezanih za Internet.

 

Ako vaše dete naiđe na neprikladan sadržaj, recite mu da jednostavno isključi računar bez klika na bilo šta drugo.

 

Ako bi vaše dete trebalo da bude žrtva sajber maltretiranja ili bilo koje druge vrste sajber pretnje, naučite ga da se odvoji i odmah to prijavite odrasloj osobi kojoj veruju.

 

Budite pristupačni i informativni umesto da se ljutite i osuđujete. Vaše dete bi trebalo da vam može poveriti bilo kakve informacije i da se oseća kao da vam može doći u vezi sa bilo čim, uključujući probleme na Internetu.

 

Internet je neverovatno sredstvo sa puno dragocenih informacija, ali može biti i opasno mesto. Koristite odgovarajuće mere predostrožnosti i podstaknite svoju decu da učine isto, tako da možete bezbedno da iskoristite brojne divne blagodati interneta.