Tri mesta na kojima porodice ne bi trebalo da koriste mobilne telefone

22. MartSećate li se svog detinjstva kada se porodica okupljala za stolom da zajedno ruča, smeje se, priča, zbližava se i deli ljubav? Baka ili mama iznosile bi na sto sve “redno”, od supe preko rinflajša, pečenog pileta i zelene salate do kolača sa breskvama posutih šećerom u prahu. Klinci bi pokupili kolače i odjurili da se igraju, a stariji bi pili kafu i polemisali o fudbalu i politici.

Ta vremena u eri tehnologije i brzog života čine se kao prohujala jer: sedite za ručkom i - zujanje - telefon počinje da vibrira. Vozite dete na trening i - zvr, zvr - stiže poziv. Spremate dete u krevet i - kvrči li kvrči - aplikacija moli da se reprodukuje. I nikad ne zataji: tehnologija prekida naše najcenjenije porodične trenutke.

Hajde da se vratimo časkom u vreme sa porodicom, da napravimo mali vremeplov i da damo deci primer stvaranjem zona bez tehnologije u najvažnijim oblastima života.

Naravno, uređaji nas održavaju povezanima, informisanima i angažovanima. Ali obroci, vreme za spavanje i vreme u kolima su tri mesta na kojima treba da ugasimo ton. Da li se vaša deca žale na količinu vremena koje roditelji provode na telefonima? A ako granicu ne postavimo sami, ko će? Stvaranje zona bez telefona je ključno za vraćanje važnog porodičnog vremena. Takođe predstavlja važan primer našoj deci.

Evo kako da izdvojite tri važna područja bez tehnologije i zašto.

Trpezarijski sto: sve, od boljih ocena do zdravog životnog stila, pripisuje se zajedničkom porodičnom obedovanju. A telefoni mogu blokirati te pogodnosti. Čak i zbog prisustva telefona na stolu porodica se oseća manje povezanom. Razlog? Skretanje pažnje sa razgovora, “gutanje” hrane, brzo završavanje jela i povlačenje u svoju sobu. Zato, kada je hrana spremna, zamolite sve da isključe telefone, utišaju ih ili podese da ne ometaju. Ili postavite kutiju i neka svi stave svoje telefone u nju. A ako nemate odgovor kada pitate dete kakav mu je bio dan, počnite razgovor o nečemu smešnom što ste videli na telefonu i uskoro će i sami početi da pričaju kao navijeni. Uostalom, budite kraljica večeri: na Elizabetinom dvoru vlada pravilo da svi mogu da napuste sto tek kad ona završi sa jelom.

Spavaća soba. Postoje naučni dokazi da plava svetlost koju emituju mobilni telefoni remeti san. Loš san može uticati na školske performanse, kilažu deteta i kognitivnu dobrobit. Takođe, ako deca četuju sa prijateljima do sitnih sati, veća je verovatnoća da će reći ili objaviti nešto zbog čega će se pokajati na svetlu dana. Iako je korisno iskoristiti prednosti ugrađenih kontrola uređaja kako biste smanjili osvetljenost i učinili boje toplijim (tj. manje plavim), kao što je podešavanje Night Shift, korišćenje telefona je i dalje stimulativna aktivnost i vreme za spavanje je ultimativno. Odredite vreme pre spavanja da deca predaju telefone i napune ih tokom noći.

Automobil. Čak ni ne govorimo o kucanju poruka tokom vožnje jer to nikada, nikada ne biste uradili, je l’ tako? Telefoni u automobilu takođe ometaju razgovore koje obično vodite sa decom kada ih vozite. Ili dok zajedno pevate uz muziku sa radija. Zato držite telefone u pretincu za rukavice dok ne stignete gde ste krenuli. Ponekad je automobil mesto gde se vode duboki razgovori. I ne želite da se iko da se meša u njih.

Odredite dan u nedelji bez telefona. Neka taj dan bude vaš, porodični, kad ćete spremiti “redno” za ručak, pozvati prijatelje i kada će jedini zvuk u prostoriji biti vaš glasan, najglasniji smeh.