Top pet Teen serija

Proleće je i tinejdžeri su se uveliko prebacili na “teen drama mode”. Više nego ikad, producenti TV serija oslanjaju se na tinejdžerske drame da bi privukli mase.

 

Teen drame su popularne posebno na platformama za streaming. Kako stvarna pitanja kao što su mentalno zdravlje i seksualnost postaju sve manje stigmatizovana, gledaoci mogu očekivati da će ih sve tačnije prikazivati u medijima. Tinejdžeri se takođe često suočavaju sa tim pitanjima, kao i sa nesrećnom realnošću zlostavljanja, rasizma, napada i kriza identiteta.

 

Evo pet top serija koje možete zajedno da gledate i kroz koje možete da shvatite probleme, dileme i interesovanja tinejdžera novog doba:

 

​​Euforija - Euphoria

Stream na HBO Max

Likovi se suočavaju sa problemima sa kojima se tinejdžeri suočavaju decenijama, uključujući generaciju Z. „Euforija“ daje novu perspektivu na tinejdžerske probleme i u stanju je da precizno prikaže kako se tinejdžeri suočavaju sa svojim problemima sada kada su internet i društveni mediji deo svakodnevnog života.

 

Tračara - Gossip Girl

Stream na HBO Max

Situacije koje se dešavaju u Euforiji su prilično skandalozne i pomalo preterane kada su u pitanju tinejdžeri. Iako Gossip Girl može izgledati prilično pitomo u poređenju sa njom, situacije u Tračari prilično su divlje za svoju eru. Fokus je na grupi privilegovanih srednjoškolaca i dešavanjima u njihovim životima koje prepričava tajanstveni bloger. Kombinacija šokantnih sekvenci i njihovog neverovatnog smisla za modu svrstava Tračaru tik uz Euforiju.

 

Seksualno obrazovanje - Sex Education

Stream na Netflix

Dok je Euforija prava tinejdžerska drama, Seksualno vaspitanje je više komedija, klasična britanska komedija ("britcom") i drama koja se fokusira na socijalno neprilagođenog srednjoškolca Otisa koji je nevin. On je sin seksualne terapeutkinje. Njegov najbolji prijatelj Erik je sušta suprotnost - on je opsednut seksom, iako je i on nevin. Otis se udružuje sa Mejv, buntovnom drugaricom iz razreda da bi otvorili podzemnu kliniku za seksualnu terapiju za svoje društvo.

 

Ti - You

Stream na Netflix

Obožavaoci Dena Hamfrija iz Gossip Girl naći će ga u seriji Ti. Džo Goldberg je jezivi glavni lik ovog misterioznog trilera. Džo, koji radi u knjižari, postaje opsednut ženom koju upoznaje u radnji. Njegova opsesija postaje mračna i smrtonosna, a čak i na kraju druge sezone, ne izgleda da će se nešto promeniti. Poput Euforije, seriju pripoveda Džo, što dodaje lep, ali jeziv ton.

 

13 razloga zašto - 13 Reasons Why

Stream na Netflix

Serija zahteva duboko uranjanje u teme kao što su mentalno zdravlje, seksualni napad i teški odnosi sa kojima se klinci bave u srednjoj školi. Srećom, serija ima upozorenje na okidač, tako da možete prvo da prostudirate pre nego što gledate sa detetom.

 

Punoletstvo je iskustvo sa kojim se mogu poistovetiti i mladi i stari gledaoci, zbog čega je ovaj žanr toliko popularan i idealan da ga gledate zajedno sa decom. Prvo jer ćete se vratiti u svoje tinejdž doba (ah, taj Drezik…), a drugo jer imate super priliku da se povežete sa decom u sferi koja im je veoma važna u tom uzrastu.